Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BRRR! GER NÃPRASNIC

BRRR! GER NÃPRASNIC

• pe 31 ianuarie s-au înregistrat cele mai scãzute temperaturi din acest sezon rece • meteorologii au mãsurat -22 de grade Celsius, dar au fost zone unde au fost -27 • si în aceastã noapte va fi la fel de frig • sapte persoane fãrã adãpost au ajuns la UPU în noaptea de marti spre miercuri • toti au refuzat sã meargã la adãposturile sociale • acumulãrile de gheatã de pe cursul Bistritei sporesc în dimensiuni •

Cea mai geroasã noapte din acest sezon a fost cea de marti spre miercuri, cînd oficial minima în judetul Neamt a fost de -22 de grade. Cea mai scãzutã temperaturã mãsuratã de meteorologi a fost la Tîrgu Neamt, dupã care a urmat Roman, cu -21,4 grade. Din cauza fenomenului de inversiune termicã pe Toaca s-au înregistrat aproape aceleasi valori termice ca în Piatra Neamt. Dacã pe vîrful muntelui mercurul din termometre a indicat -20,2 grade, în Piatra Neamt s-a înregistrat o minimã de -20,1 grade Celsius. Totusi în multe zone s-au resimtit valori termice cu mult mai scãzute. Asta deoarece mãsurãtorile nu s-au fãcut în conditiile folosite de specialisti, iar vîntul a mai coborît cîteva grade în termometre. ÃŽn zona Vînãtori-Neamt dar si în apropiere de oras, la Dumbrava Rosie s-au înregistrat valori de -26, -27 de grade. La primele ore ale diminetii chiar si în zona Roman termometrele au arãtat tot -27 de grade Celsius. La Durãu, conform celor precizate de Raul Papalicef, seful salvamontistilor, termotrele au indicat, ieri dimineatã la ora 5, -24 de grade. „Dimineatã a fost foarte frig. Spre prînz termometrul s-a dus spre -14 grade în Durãu“, a declarat Papalicef, care a mai precizat cã la cabanele de pe munte nu se aflã nici un turist si cã nici nu sînt indicate drumetiille în aceastã perioadã: „Pe Ceahlãu, stratul de zãpadã mãsoarã 65 de centimetri. Turistii trebuie sã evite sã urce în aceastã perioadã pe munte. Se circulã numai pe anumite trasee, altele fiind închise pe timp de iarnã“. Nici pentru perioada imediat urmãtoare nu sînt vesti prea bune, pentru cã gerul nu ne slãbeste si cel putin pînã duminicã, 5 februarie vom mai avea de îndurat temperaturi polare. ÃŽn plus, meteorologii apreciazã cã de joi noaptea cerul se va acoperi, se adunã nori si sînt posibile ninsori slabe din punct de vedere cantitativ. Este foarte probabil sã ningã neîncetat pînã în zorii zilei de marti, 7 februarie. Conform prognozei publicatã pe site-ul ANMH astãzi, 2 februarie, fi la fel de frig ca ieri, iar în miezul zilei termomtrele vor indica -15 grade. Nu va mai fi senin, ci se anuntã cer noros, cu conditii de ninsoare. Minima noptii va fi -18 grade, si va ninge slab. Precipitatiile vor continua si vineri, cînd se vor înregistra valori diurne de -11 grade, iar noaptea vor fi minime de -13 grade. Ninge si pe timpul week-end-ului cînd peste zi vor fi -9, respectiv -7 grade, iar noaptea se mai îmblînzeste si se vor înregistra valori termice de -15 grade sîmbãtã, si -11 duminicã. Luni, 6 februarie, temperaturile mai cresc si în timpul zilei vor fi -7 grade, iar noaptea termometrele nu vort indica decît -10 grade.

Sapte persoane au ajuns la UPU

Frigul nu a fãcut victime dar i-a alungat pe oamenii strãzii din locurile pe unde se adãposteau cãtre spitale, pentru a se mai încãlzi. Cu toate cã temperaturile în judet au fost extrem de scãzute, din fericire, nu s-a înregistrat nici un deces din cauza frigului si nici nu au fost raportate cazuri deosebite, precum hipotermii severe sau degerãturi grave. „Din rapoartele pe care le-am primit miercuri dimineatã de la spitalele din judet si de la Ambulantã, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie nu au fost decese din cauza frigului si nici cazuri deosebite. Rãmînem în continuare în alertã, atît timp cît va exista acest cod portocaliu de ger“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Cei mai expusi la ger sînt persoanele fãrã adãpost iar acestea s-au încãlzit pe unde au putut, multi alegînd sã meargã la spitale. ÃŽn noaptea de marti spre miercuri, numai la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean au ajuns sapte persoane fãrã adãpost, una dintre acestea, un bãrbat de 56 de ani, suferind deja de hipotermie. Cadrele medicale i-au consultat pe toti, iar pentru cel cu hipotermie au instituit terapia specificã astfel încît i-au ridicat temperatura pînã la nivelul normal. Dupã ce si-au mai revenit, ei au fost directionati cãtre centrul social din strada Muncii, din Piatra Neamt, dar au refuzat sã meargã acolo, invocînd tot felul de motive. Tot la UPU a mai ajuns marti seara si un bãtrîn de 85 de ani, din comuna Stefan cel Mare, care suferise degerãturi la ambele mîini. Acesta a spus cã a stat mai mult pe afarã si a fãcut diverse treburi fãrã mãnusi. Din fericire, degerãturile suferite au fost minore iar dupã ce a fost pansat a fost lãsat sã plece acasã. Masinile Serviciului de Ambulantã au fãcut si ele în noaptea respectivã mai multe curse pentru a transporta astfel de persoane fãrã adãpost. Cadrele medicale sînt în continuare în alertã mai ales cã se anunta încã o noapte geroasã, poate chiar mai rece decît precedentã. „Am fost înstiintati cã noaptea de miercuri spre joi va fi si mai geroasã decît cea de dinainte. Vom patrula mai des prin judet pentru a aduna toate cazurile sociale. Avem însã o mare problemã deoarece majoritatea celor care au nevoie sã fie dusi în aceste centre sociale refuzã sã se lase dusi, sau, odatã ajunsi acolo, pleacã iar noi o luãm de la capãt cu transportul lor“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa Serviciului de Ambulantã Neamt.

Sãrmani, dar fudui

Conform raportãrii fãcute de Prefectura Neamt, în adãposturile constituite special în judet - opt în total, cu 110 locuri - în noaptea de marti spre miercuri au înnoptat 35 de persoane. Dintre acestea, zece au fost în centrul de pe strada Muncii din Piatra Neamt (la centrul din Speranta n-a vrut nici o persoanã sãrmanã sã meargã), unsprezece la Roman, cinci la Tîrgu Neamt, douã la Bicaz si sapte la Roznov. De cînd s-a deschis centrul din Roznov, de pe 26 ianuarie, în fiecare noapte au fost cazati cîte sapte oameni. Ieri dimineatã, la ora 9.30, în centrul de pe strada Muncii din Piatra Neamt nu mai era nici o persoanã de gãsit. Ana Suteu, sefa Serviciului Protectie Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt, a declarat cã dacã persoanele gãsite înfrigurate pe drumuri nu vor sã se bucure de o masã caldã si un ceai fierbinte si sã doarmã cu un acoperis deasupra capului, acestea nu pot fi obligate sã stea în adãposturile constituite special. „Politia Localã a dus unsprezece persoane pe strada Muncii, care au dormit în noaptea de 31 ianuarie - 1 februarie în adãpostul de acolo. Dar noi nu putem forta pe nimeni sã meargã la adãpost, dacã nu vrea. Unii dintre ei revin si în serile urmãtoare, unii au mai fost acolo... Dar pleacã foarte devreme. Zic cã au diverse treburi si pleacã la ora 6, 7, 8“, a declarat Ana Suteu.

Zãporul creste

Pe toate cãile rutiere din judet circulatia se desfãsoarã în conditii de iarnã. Cele douã sectoare de drum judetean (DJ 157 Hoisesti - Fãurei si DJ 157 H Dochia - Bãlusesti - Itrinesti) si DC 91 ce face legãtura cu satul Bogzesti, din comuna Secuieni, pe care a fost întreruptã circulatia, au fost deschise. Zãporul de pe Bistrita, din amonte de acumularea Izvorul Muntelui, a ajuns la o lungime de 5,25 km si grosime de pînã la un metru si jumãtate. Din amonte curge zai pe 40 - 50% din suprafata apei. Deocamdatã blocul de gheatã nu pune nici un fel de probleme. Spaima se va instala doar în cazul în care se va produce încãlzirea bruscã a temepraturii aerului, ajungînd la temperaturi pozitive. Atunci blocul de gheatã se va rupe si bucãtile vor veni în aval, existînd pericolul iesirii lor din matcã. Asa s-a întîmplat acum sase-sapte ani, cînd au ras ceea ce au prins în cale - constructii si anexe gospodãresti. Într-o astfel de clãdire petreceau niste tineri care si-au pierdut vietile. Gerul a creat serioase probleme si în zona ruralã, mai ales pentru crescãtorii de animale. Pîraiele, care si asa au debitele mult diminuate din cauza secetei, au înghetat, iar micii fermieri care foloseau sursa de apã pentru a-si adãpa animalele au fost în impas. Ca sã nu-si lase animalele sã moarã de sete, multi gospodari au fost nevoiti sã topeascã zãpadã.

Articol afisat de 2106 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective