Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertã de iarnã grea

Alertã de iarnã grea

• autoritãtile stau cu ochii cît cepele pe ceea ce ar putea face iarna în judet • se anuntã ninsori consistente zilele viitoare •

Week-end cu sarcini trasate de la ministere cãtre autoritãtile judetene: sã nu lase lumea în nãmeti, sã nu fie bolnavii nerecuperati si fãrã a fi dusi în spitale, sã nu înghete tevile de prin scoli si licee, sã nu fie abandonate cãile de circulatie în nãmeti. Comisii, comitete si comandamente s-au tot întîlnit zilele acestea si s-a stabilit ce are de fãcut fiecare în parte, pentru ca iarna sã nu blocheze judetul. Cum s-au descurcat autoritãtile nemtene vom vedea mai pe la începutul sãptãmînii viitoare, cînd activitatea în toate domeniile ar trebui sã se reia în conditii cît de cît normale. Pînã atunci, echipele de interventie ale Companiei Apa Serv luptã cu contori înghetati si cu cîteva conducte de la supratraversãri în care s-au format dopuri de gheatã. „Sînt cîteva probleme pe strada Cetatea Neamtului, la Piatra Neamt, cîteva la Chintinici si la Tãmãseni. ÃŽn aceste zone au înghetat conductele de supratraversare. Mai sînt probleme punctuale prin sate, unde au înghetat conductorii, dar nu putem vorbi de oprirea furnizãrii apei reci în vreo zonã“, a declarat Bianca Gâdioi, purtãtor de cuvînt al Companiei Apa Serv. Zãporul de pe Bistrita îsi vede de treaba lui si creste de la o zi la alta, mãcar cu cîteva sute de metri, ieri ajungînd la peste 6 km lungime, în zona Poiana Teiului.

Sãnãtatea si ISU, în alertã

Codul galben de ninsori emis pentru acest sfîrsit de sãptãmînã a fãcut ca serviciile medicale sã intre si ele în alertã. Spitalele au fost avertizate sã primeascã toti pacientii care ajung acolo, sã fie bine aprovizionate cu medicamente, materiale sanitare, hranã si sã ofere adãpost cazurilor sociale dacã situatia o impune. Serviciul de Ambulantã este de asemenea în alertã si nu doar cã va rãspunde la fel ca de obicei tuturor solicitãrilor dar va avea cîteva categorii de pacienti ce vor fi considerate urgente de grad zero precum gravidele, dializatii, copiii, bãtrînii, cazurile sociale etc. „Toate spitalele si Ambulanta sînt pregãtite sã facã fatã oricãror solicitãri impuse de aceastã alertare si am desemnat o persoanã ca va asigura permanenta pe toatã durata acestui weekend„, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Ambulanta abia face fatã numãrului foarte mare de solicitãri, sãptãmîna aceasta, în care a fost cod portocaliu de ger, numãrul aspelurilor depãsind cu mult media obisnuitã. „Luni, de exemplu, am avut aproape 200 de solicitãri iar zilele urmãtoare au fost la fel de aglomerate. Mai în alertã de atît nici nu putem fi dar vreau sã asigur pe toatã lumea cã vom ajunge la orice solicitare, indiferent unde, evident, în conditii de iarnã si cu micile întîrzieri de rigoare impuse de starea vremii“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa SAJ Neamt. Pe parcursul acestei sãptãmîni au fost transportati la centrele sociale din tot judetul sute de persoane fãrã adãpost iar zeci de nemteni au ajuns la spitale cu degerãturi, hipotermii sau cu fracturi. Pe perioada cît va fi în vigoare codul galben, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt vor fi în alertã. „A fost planificatã suplimentarea turelor de serviciu în caz de nevoie. Inspectia de Prevenire a acordat asistentã tehnicã de specialitate sefilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã din fiecare localitate si le-a solicitat sã intensifice activitãtile specifice prevenirii si gestionãrii situatiilor grave cu care s-ar putea confuntã în zona de competentã, inclusiv prin constituirea unor puncte întãrite cu mijloace de stingere pentru prima interventie în situatia în care ar putea apãrea blocãri ale cãilor de circulatie“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.

Vremea se mai îmbunezã

Vreamea continuã sã ne dea mari bãtãi de cap cîteva zile de acum încolo. Cel putin pînã la începutul sãptãmînii viitoare vom mai tremura serios, pentru cã temperaturile nocturne vor rãmîne cantonate în jurul valorii de -20 de grade. Totusi, în acest interval vor fi ceva mai blînde maximele diurne si nu ne vom mai confrunta cu valori de -17 grade în miezul zilei. Începînd de ieri si pînã la finele zilei de duminicã, 5 februarie, este valabilã avertizarea cod galben de ninsoare, si este posibil ca si vîntul sã fie mai tãios, drept pentru care va ninge viscolit. De ieri, 3 februarie, în început sã ningã slab, chiar dacã în jurul orei 11 termometrele indicau -13 grade. Mercurul va sãlta nitel astãzi, cînd meteorologii spun cã în miezul zilei se vor înregistra -6 grade. Minima noptii va fi si ea în crestere, iar mercurul din termometre se va opri la -8 grade si va continua sã ningã. Aproximativ la fel va fi vremea si duminicã, 5 februarie, cînd tremperaturile vor fi de -5 grade peste zi, si nu mai putin de -9 grade, noaptea. Cerul va rãmîne acoperit si ninsorile vor continua. Începutul sãptãmînii viitoare va aduce valori termice în scãdere, iar dacã ziua termomtrele vor indica -7 grade, peste noapte vor fi din nou -12 grade, pãstrîndu-se conditiile de ninsoare. De marti se pare cã precipitatiile se opresc, dar gerul nu pleacã de la noi. Ziua va fi -8 grade, iar noaptea -19. Ger va fi si miercuri, 8 februarie, pentru cã în timpul zilei vor fi -10 grade, iar minima noptii va ajunge la -21 de grade. Începînd de joi, 9 februarie, cerul se degajeazã complet de nori si îsi va face loc soarele. Valorile termice vor fi în usoarã crestere, iar dacã la prînz se vor înregistra -6 grade, noaptea va aduce minime de -12 grade. Pe acelasi tipar va fi vremea si vineri, 10 februarie.

Articol afisat de 2203 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective