Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VINEEE GERUL!

VINEEE GERUL!

• prognozele meteo anuntã temperaturi foarte scãzute • 66 de scoli sînt închise din cauza nãmetilor, peste 7.000 de elevi neefectuînd ore • gravidele si dializatii au fost adusi „fortat“ în spitale • din cauza vîntului, ieri, pe Ceahlãu, temperatura simtitã era de -73 de grade • la Roman, temperatura realã era de -12 grade, dar se simteau - 29 •

Meteorologii au emis o nouã avertizare cod galben de ger, valabilã si în Neamt, de astãzi, 8 februarie si pînã duminicã, 12 februarie urmînd a fi temperaturi extrem de scãzute. Vremea va fi geroasã, mai ales în cursul noptilor si al diminetilor, iar minimele vor fi între -15 si - 25 de grade. Si valorile diurne vor fi exclusiv negative. Pentru cã vîntul va sufla cu putere, temperatura resimtitã de corp va fi cu mult mai coborîtã decît cea indicatã de termometre. Asa s-a întîmplat si ieri, cînd indicele de rãcire (IR), adicã temperatura realã resimtitã de corpul uman, a avut cea mai mare valoare din tarã în judetul Neamt. Astfel la ora 12, pe Toaca, IR a fost de -73, la o temperaturã realã de -16 grade, în conditiile în care vîntul a bãtut cu peste 100 km/h. La aceeasi orã, la Roman, se resimteau -29 de grade, desi în conditii ferite de vînt termometrele indicau o valoare de -12 grade Celsius. Zona Piatra Neamt a fost feritã de vînt si IR a fost de -11 grade, în timp ce tîrgnemtenii au resimtit cam -16 grade. Specialistii spun cã astãzi, la Piatra Neamt va fi vreme geroasã, iar în miezul zilei termometrele vor indica -12 grade. Noaptea gerul se înãspreste, iar minima va fi de -17 grade. Cam la fel va fi si joi, 9 februarie, cînd peste zi maxima va fi de -10 grade. Noaptea va fi mai geroasã decît precenta si mercurul din termometre se va opri la -20 de grade. Cea mai scãzutã temperaturã se va înregistra în noaptea de joi spre vineri, cînd se va ajunge la -22 de grade. Nu se schimbã nimic în aspectul vremii nici vineri, cînd maxima zilei va fi de -10 grade, iar minima va ajunge la -20 de grade. Dacã previziunile se adeveresc, duminicã 12 februarie, ar trebui sã ne încãzim nitel. Asta deoarece ziua îsi va face loc soarele si sînt anuntate temperaturi maxime de doar -4 grade. Conform datelor statistice, minima lunii februarie pentru Piatra Neamt a fost în anul 1921, cînd mercurul a coborît pînã la -29 de grade. Minima acestui sezon a fost pe 31 ianuarie 2012, cînd meteorologii au mãsurat -22 de grade în zona Tîrgu Neamt si Roman. În 2010, în noaptea de 24/25 ianuarie, la Roman, a fost polul frigului din Moldova, temperatura la ora 4.30 fiind de -27,5 grade Celsius. Tot atunci, la Toaca au fost -21,1 grade, -24,2 la Tîrgu Neamt iar la Piatra - 22,6.

Vacantã fortatã

„Beneficiari“ ai asprimii iernii sînt circa 7.000 de elevi, care ieri au fost în vacantã fortatã, unii dintre ei bucurîndu-se de o zi liberã si luni, 6 februarie. Si cam aceiasi copii vor sta si astãzi acasã, pentru cã mijloacele de transport care ar trebui sã îi culeagã de prin sate si sã îi aducã la scoalã nu pot strãbate nãmetii. Se sperã însã, cel putin la nivelul Inspectoratului Scolar, ca de mîine, procesul educativ sã reintre în normal, desi atentionarea meteorologicã de ger ar putea sã mai prelungeascã vacanta. Cert este cã marti, 7 februarie, în Neamt, au beneficiat de învoire motivatã 7.089 de elevi. „21 de unitãti de învãtãmînt cu personalitate juridicã si 45 de structuri si-au suspendat cursurile, marti, 7 februarie. Nu stim încã ce se va întîmpla pe 8 februarie, avînd în vedere dinamica vremii. Avem cod galben de ger si nu este exclus ca vremea sã afecteze si mai departe activitatea scolarã. Vom decide miercuri, la prima orã ce scoli se închid, asa cum am procedat si în ultimele zile. Am solicitat ca în toatã aceastã perioadã în care unele scoli nu au functionat sã se asigure încãlzirea, pentru a nu scãdea foarte mult temperatura interioarã sau sã aparã alte complicatii la instalatiile din clãdiri. Sper ca de joi sã intrãm cît de cît în normalitate“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.

S-a redeschis DN 15D între Roman si Crãiesti

Ieri dupã amiazã, circulia rutierã se desfãsura cu dificultate pe aproape toate traseele. ÃŽncepînd cu ora 8, tronsonul din DN 15D, Roman - Crãiesti a fost redeschis traficului. ÃŽn schimb, se mentine restrictia pe tronsonul Piatra Neamt - Roman. „DN 15D este închis între Roman si Piatra Neamt, cu mentiunea cã cei care locuiesc în zona Girov au acces. La aceastã orã (n.n.ieri 15,30) din cauza viscolului sînt probleme pe drumul care face legãtura între Bahna si Dulcesti si pe drumul judetean care face legãtura între Dochia si Mãrgineni, unde se circulã pe un singur fir. ÃŽn zonã actioneazã utilaje de deszãpezire, iar un echipaj de politie monitorizeazã ce se întîmplã. Rãmîne de vãzut dacã se va impune sau nu închiderea acestui traseu. Decizia o vom lua si în functie de evolutia vremii. S-a circulat, chiar dacã mai greu si pe traseul Girov - Hanu Ancutei, probleme fiind în zona Dragomiresti si Rãzboieni“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. Pe Valea Muntelui, zãporul a rãmas cam la aceleasi dimensiuni de acum douã zile - lung de aproape sapte metri si gros de doi, între viaductul de la Poiana Largului si pînã la podul de la Ruseni. Aglomerãri de gheatã mai sînt în amonte de podul de la Frumosu, pe o lungime de aproape cinci km.

Gravidele si dializatii adusi la spital

Autoritãtile sanitare au fost convocate luni searã la videoconferinta tinutã de premierul interimar Cãtãlin Predoiu pentru gestionarea situatiei impusã de codul galben si portocaliu de ger anuntate pentru zilele urmãtoare. „Ni s-a transmis cã de miercuri, 8 februarie, si judetul Neamt va intra sub incidenta codului portocaliu de ger si s-a cerut sã luãm toate mãsurile astfel încît sã nu avem decese sau situatii grave. Tocmai de aceea am dispus transportul dializatilor la spitale si internarea lor pe toatã durata codului pentru a nu exista riscul de a rãmîne blocati în localitãti izolate. Aceleasi mãsuri s-au luat si pentru gravidele aflate în ultima perioadã de sarcinã. De asemenea, sîntem cu ochii pe cazurile sociale, iar cei de la Ambulantã patruleazã non-stop pentru a-i duce la adãpost“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Si conducerea Serviciului de Ambulantã este în alertã. „Deocamdatã, situatia în Neamt este bunã pentru cã am ajuns la toate solicitãrile primite. Stim cã existã localitãti izolate, în zona Bîrgãuani, unde accesul este aproape imposibil, dar pînã acum nu am avut solicitãri de acolo. De fiecare datã însã cînd a fost nevoie, am colaborat foarte bine cu colegii de la ISU Neamt sau cu primãriile care ne-au ajutat sã ajungem la pacienti si cu sigurantã va fi la fel si zilele urmãtoare“, a declarat medicul Pusa Cretu, directorul medical al SAJ Neamt.

Situatie grea si în zona Roman

ÃŽn fiecare din comunele învecinate municipiului Roman sînt multe probleme generate de aceastã iarnã nãbãdãioasã, cu ninsori abundente si ger anuntat pentru zile viitoare. Ulite si fundãturi de la margine de sate, acolo unde utilajele primãriilor nu au putut intra, rãmase sub nãmetii destul de înalti, urmeazã a fi rezolvate în zilele urmãtoare. Cel putin asa au lãsat de înteles primarii din Ion Creangã, Moldoveni, Bahna si Bozieni. O situatie aparte face cãtunul Bãneasa, comuna Bozieni, cu o populatie de circa 150 de persoane, care este complet izolat din cauza troienelor. Primarul Doinel Grumezescu multumeste Domnului cã nu a fost a fost semnalat nici un caz special acolo: „Am reusit cu utilajele primãriei sã desfundãm toate ulitele din satele comunei si sã le facem functionale. Astãzi (7 februarie - n.r.), vom mai interveni pe ulitele cele mai strîmte, iar de mîine, cu douã utilaje, vom porni sã deszãpezim satul Bãneasa, ce este complet izolat de patru zile. Norocul nostru a fost cã nu am avut nici o solicitare medicalã de acolo. Pe DN15D se circulã acum normal, cel putin în zona noastrã. Nu avem scoli închise, activitatea se desfãsoarã fãrã probleme“. Cam în acelasi mod se desfãsura activitatea si în comuna Bahna. „Cu forte proprii a fost deszãpezit drumul Hociungi - Izvoare, pentru ca autobuzele si autosanitarele sã poatã circula cît de cît normal. Scolile au fost închise astãzi (marti, 7 februarie-n.r.), dar îsi vor relua activitatea mîine dimineatã. Toate satele au fost deszãpezite, însã mai sînt probleme si de aceea am solicitat o autofrezã de la Drumurile Judetene, pentru cã utilajele noastre nu fac fatã pe toate drumurile“, a declarat primarul Emil Prisecaru. ÃŽn Moldoveni si Ion Creangã, au fost luate mãsuri eficiente pe drumurile principale, doar ulite înguste si fundãturi au mai rãmas de deszãpezit în zilele urmãtoare. La Sãbãoani, primãrita Valerica Dascãlu a precizat cã timp de douã nopti si douã zile, utilajele au lucrat non-stop, pentru curãtirea drumurilor, asa cã nu au fost probleme de nici un fel.

Articol afisat de 2279 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective