Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UNII CU BANII, ALTII, MUNCÃ

UNII CU BANII, ALTII, MUNCÃ

Transportul dializatilor,

• în ultima perioadã, multi dializati au fost adusi la spitale cu ambulantele sau cu autohehiculele de la ISU • cînd vremea este bunã, transportul acestor bolnavi este asigurat de o firmã privatã • zilele trecute au fost pacienti aflati pe lista BGS care au ajuns însã la dializã cu ajutorul ambulantelor de stat si interventia ISU • reprezentantii BGS nu recunosc aceastã situatie •

Cît de eficiente sînt serviciile medicale private de urgentã s-a dovedit cel mai bine zilele trecute, cînd au fost situatii exceptionale rezolvate de serviciile publice precum cele de la Ambulantã sau de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã. Este vorba despre transportul dializatilor, care, atunci cînd este vreme bunã si cînd totul este simplu, este realizat de BGS, o firmã privatã din Capitalã, dar cînd e vorba de nãmeti cît casa si de acces dificil, cazurile sînt pasate medicilor de la Ambulantã sau pompierilor. Concret, în ultima sãptãmînã, din cauza gerului si a drumurilor blocate de ninsoare, autosanitarele si masinile de la ISU au mers prin zonele dificile si au scos dializatii din casã pentru a-i aduce la spital, desi de obicei erau adusi cu masinile operatorului privat BGS, care primeste bani de la stat pentru aceste servicii. Vãzînd cã acestia nu ajung, pacientii au sunat la 112 si, desi nu erau cazurile lor, cei de la Ambulantã au plecat dupã oameni, pentru cã, potrivit legii, serviciile publice de urgentã nu pot refuza nici o solicitare. Mai mult, în aceste operatiuni de transportare a dializatilor la spital, au fost implicate si masinile de la ISU care au dat o mînã de ajutor medicilor. Numai într-o singurã zi, pe 6 februarie, angajatii ISU, împreunã cu personalul de la Ambulantã, au intervenit pentru a transporta la centrele de dializã opt pacienti, patru din Oniceni, trei din Valea Ursului si unul din Bîrgãoani. „De obicei, bolnavii erau luati de masinile de la BGS, însã acum nu au putut ajunge, din cauza viscolului. ÃŽn aceste conditii au intervenit cei de la ISU cu o autospecialã 6X6 si o ambulantã. „Sîntem bucurosi cã am reusit sã rezolvãm problema celor patru bolnavi. Nu aveam cum sã nu intervenim. Era de datoria noastrã“, a declarat Ioan Duminicã, primarul comunei Oniceni. Costicã Schiopu, primarul comunei Bîrgãuani, împreunã cu cei de la Ambulantã si ISU Neamt, a fãcut tot ce i-a stat în putintã pentru a transporta la centrul de dializã douã persoane bolnave. „Am intervenit pentru a duce la spital doi bolnavi, unul din Vlãdiceni, celãlalt din Bîrgãuani. Nu stiu exact dacã erau sau nu pacientii BGS-ului, însã de-a lungul timpului am vãzut astfel de ambulante pe raza comunei noastre“, a declarat primarul Schiopu.

Solicitãrile au venit de la DSP

Trebuie spus cã solicitãrile pentru transportarea dializatilor au venit din partea Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt. „ÃŽn situatie de urgentã, inundatii, viscol etc, toate operatiunile de salvare de vieti sînt conduse de cãtre DSP care poate coordona unitãtile spitalicesti de stat, serviciile de ambulantã si inspectoratele pentru situatii de urgentã“, a declarat Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Am încercat sã aflãm de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt care au fost costurile pentru transportul persoanelor care necesitau dializã. „Solicitarea pe care am primit-o din partea Directiei de Sãnãtate, privind transportul unor persoane care necesitau dializã, se încadra în paleta de misiuni aflate în competenta inspectoratului nostru, fiind o situatie de urgentã. Practic, situatia creatã de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, respectiv ninsori abundente, a dus la blocarea cãilor de acces si implicit la imposibilitatea deplasãrii acestora la centrele de dializã, fapt ce le-ar fi putut pune în pericol vietile. Avem obligatia legalã de a interveni ori de cîte ori este pusã în pericol viata unei persoane, bunurile acesteia sau mediul înconjurãtor. Accesul în aceste localitãti, în care domiciliau persoanele pentru transportarea cãrora a intervenit inspectoratul nostru, s-a fãcut cu ajutorul autospecialelor aflate în dotare“, a declarat colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt, prin intermediul purtãtorului de cuvînt.

„Sînteti în gravã eroare“

Fiind curiosi sã aflãm ce va face BGS-ul în cazul pacientilor care au fost transportati de autoritãtile statului, l-am contactat pe Edi Sersea, din cadrul Diviziei Medicale. Fãrã a ne permite sã-l întrebãm chestiuni legate de numãrul pacientilor-clienti BGS si nici de tarife, domnul Sersea a precizat cã nu este adevãrat cã în Neamt pacientii BGS ar fi fost transportati la centrele de dializã de cãtre autoritãtile statului. „Sînteti în eroare totalã. Toti pacientii nostri din Neamt au fost transportati la dializã de masinile noastre“, a declarat reprezentantul BGS. Am reusit sã luãm legãtura cu un pacient al BGS care ne-a declarat cã a întîlnit la centrul de dializã din Piatra Neamt bolnavi adusi din zona Romanului cu ambulantele, desi erau pacienti BGS. „ÃŽn zona Piatra Neamt nu au fost probleme, însã altfel au stat lucrurile în zona Roman. Am întîlnit multi pacienti de acolo care nu au putut fi adusi de BGS, desi erau pacientii lor. Au fost transportati de ambulantele de la stat, cu sprijin acordat din partea ISU Neamt“, ne-a declarat un bolnav de dializã, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul. Privatizarea serviciilor de urgentã a fost denuntatã de medicul Raed Arafat atunci cînd proiectul noii legi a sãnãtãtii permitea asa ceva. Secretarul de stat a sustinut cã privatizarea în sãnãtate se impune, dar nu în privinta serviciilor de urgentã care trebuie sã rãmînã sub controlul statului si astfel sã nu poatã fi refuzat nici un pacient. La Neamt, privatizarea transportului persoanelor ce necesitã dializã s-a realizat de mai bine de un an, pînã atunci serviciul fiind de competenta Ambulantei. La un moment dat, institutia a fost anuntatã cã i s-a reziliat contractul fãrã a i se da o justificare pentru acest lucru. De fapt, s-a aflat ulterior cã s-a realizat la nivel national o licitatie la care ambulantele publice nu au fost chemate sã participe. Marele cîstigãtor a fost firma BGS, divizia medicalã. Iar în judet aceastã societate presteazã cu 6 autoturisme Dacia Logan si o masinã de teren. Totusi, nu toti dializatii au fost agreati de acest operator privat, o parte dintre ei dîndu-i Ambulantei. Este vorba despre cazurile „grele“, copiii, obezii, bolnavii cu afectiuni grave si complexe etc. Cu alte cuvinte, pacienti ce necesitã transport pe targã si asistentã medicalã, ceea ce nu au în dotare masinile de transport private. ÃŽn judet sînt 114 persoane ce necesitã dializã de 3 ori pe sãptãmînã, iar fiecare sedintã este decontatã de cãtre Casa de Asigurãri cu aproximativ 5 milioane de lei vechi pentru fiecare bolnav în parte, aici intrînd si costul transportului.

NOTÃ: Prin demersul nostru jurnalistic am încercat sã aflãm cine suportã cheltuielile privind actiunile de transport ale dializatilor care nu au putut sã ajungã la centrele medicale cu ambulantele unei firme private. Este normal ca statul sã intervinã în situatii de urgentã si sã aibã grijã de acesti bolnavi. Însã la fel de normal ar fi ca si privatii care presteazã aceste servicii sã suporte cheltuielile pentru transport în astfel de cazuri. Din pãcate nimeni nu a reusit sã ne spunã clar ce prevede contractul BGS-ului în astfel de situatii.

Articol afisat de 1879 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective