Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fereascã Dumnezeu ce rãmîne în urma boschetarilor

Fereascã Dumnezeu ce rãmîne în urma boschetarilor

• adãposturile sociale au fost distruse de oamenii fãrã locuintã dusi sã înnopteze acolo • la adãpostul din Speranta, cît si la cel de pe strada Muncii, „sãracii“ ajung în miez de noapte, rupti de beti, dar cu taxiul • cadrele medicale de la Ambulantã s-au sãturat sã-i trateze ca prioritãti zero în defavoarea altor pacienti • „Ce rãmîne în urma lor... sã fereascã Dumnezeu! Se vãd pãduchii cum umblã pe lenjerie“, a declarat politistul Ciobanu • un boschetar are pensie de 13 milioane •

Pe cine nu lasi sã moarã, nu te lasã sã trãiesti! Cam asa au pãtit autoritãtile în aceastã perioadã geroasã, în care, fortate de forurile superioare centrale, au fost obligate sã le acorde boschetarilor si oamenilor care reprezintã cazuri sociale, un acoperis deasupra capului, hranã caldã si un pat în care sã doarmã pentru a nu îngheta prin cine stie ce unghere. Doar cã de la facerea de bine s-a ajuns la o bãtaie de joc a celor care sînt tinuti de cîteva sãptãmîni pe banii nostri. Boschetarii nu s-au bucurat „cu un deget“ si au luat toatã mîna. Asa se face cã dupã ce initial erau culese din stradã doar cazurile grave, acum se transportã grupuri-grupuri de la Urgentã la cele douã adãposturi de noapte, din cartierul Speranta si de pe strada Muncii. Iar cînd ajung acolo, boschetarii, dupã cum sustin reprezentantii Primãriei Piatra Neamt, fac prãpãd.

Cu rachiu’ dupã ei

Din ce povestesc cei care „plimbã“ boschetari spre adãposturi sau care le dau mîncare, putini dintre oamenii care ajung acolo chiar meritã sã stea pe banii pietrenilor. „Nu-s toti de întretinut pe banii Consiliului Local Piatra Neamt. Sînt destule cazuri sociale ajunse la adãposturi care nu au legãturã cu Piatra Neamt. Ajung aici în mod intentionat, pentru a beneficia de protectie în perioada aceasta geroasã. Noi îi mai triem, îi încadrãm în grade de handicap, încercãm sã le mai rezolvãm din probleme, ca sã nu ne mai aparã în cale, dar mare succes nu avem. La cele douã adãposturi acum nu mai curge apa la robinete si au inundat toate bãile. Noaptea se ascund în bãi cu bãutura pe care o aduc de peste zi din oras, pentru cã se feresc sã îi vedem noi. Stau nespãlati, distrug tot ce gãsesc acolo si nu le pasã de nimic. Vom fi nevoiti sã luãm niste mãsuri drastice cu ei, pentru cã asa nu se mai poate. ÃŽi conditionãm cã dacã nu se spalã si nu pãstreazã ceea ce li se oferã, nu vor mai fi primiti si vor dormi în frig. Nici nu stim cum sã îi mai abordãm, ce sã le mai zicem, ca sã o scoatem într-un fel la capãt. ÃŽn cele douã adãposturi ajung si oameni din satele judetului, care cersesc la Piatra Neamt. Si oamenii sînt vinovati, pentru cã le dau bani. Dacã nu le-ar da nimic cersetorilor, acestia n-ar mai avea de ce sã vinã la oras“, a declarat Ana Suteu, sefa Servicului protectie socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt. Si cadrele medicale de la Ambulantã s-au sãturat sã plimbe oamenii fãrã adãpost degeaba. Nu putine au fost cazurile în care s-au trezit bruscati, înjurati sau refuzati categoric de acestia atunci cînd se ofereau sã-i ducã la cãldurã. „De la declansarea perioadei geroase, am cãrat zeci de persoane fãrã adãpost din tot judetul. Cei mai multi, chiar erau în situatii disperate, dar sînt si destui care se folosesc de noi ca de taxiuri sau, mai mult, refuzã sã fie dusi ori chiar bruscheazã personalul atunci cînd încercãm sã-i ajutãm. Nu este normal asa ceva“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa Ambulantei Neamt. Zi de zi, autosanitarele au cãrat în tot judetul cel putin 20-30 de persoane fãrã adãpost. Acestea au fost duse întîi la UPU, evaluate din punct de vedere medical, apoi mutate la adãposturile sociale. Toate acestea pentru a nu muri înghetati.

Pensie de 13 milioane, client al adãposturilor sociale

Printre sãrmanii ajunsi la aceste centre de noapte, reprezentantii primãriei au descoperit si un „amãrît“‘, cu o pensie de 13 milioane de lei. Acestuia i s-a recomandat sã-si închirieze ceva, nu de alta, dar sînt pensionari în oras care se chinuie cu venituri pe jumãtate si nu apeleazã la Salvare ori primãrie. Cu toate acestea, omul a refuzat categoric si nimeni nu-l poate da afarã, în ger. „De ce sã stea omul acela, care are atîtia bani, pe cheltuiala pietrenilor? Si în plus, mai lasã si dezastru pe urma lor. ÃŽn noaptea de marti spre miercuri, cei din Speranta n-au mai dormit în paturi, asa cum ar fi trebuit. S-au adunat toti optsprezece pe jos în dormitor si au stat grãmadã. Eu nu stiu de unde au apãrut atîtia boschetari în Piatra Neamt, cã pînã la a da gerul si a fi noi obligati sã le asigurãm casã si mîncare, n-am gãsit atîtea cazuri sociale! Si nu putem spune cã nu le tinem evidenta... Am devenit îngrijitori ai trîntorilor! Dimineata pleacã devreme, ca sã nu le ocupe altii locurile de cersit si vin la miezul noptii, beti turtã, cu taxiul, ca sã doarmã la cãldurã! Sînt si multi care vin gratis, cu masinile ambulantei. Nu mai sînt bani pentru detergenti ca sã-i spãlãm si punem bani din buzunarele noastre! Plus mîncarea pe care le-o dãm, iar ei îsi bat joc de munca noastrã!“, a mai spus cu nãduf Ana Suteu.

Dupã ei... potopul

Am ajuns la adãposturile respective sã vedem cu ochii nostri cum aratã prãpãdul fãcut. La ora 10, în Speranta, de exemplu, curãtenia se terminase. Si se muncise cu spor, avînd în vedere cã a fost nevoie sã se frece tot ce este în interiorul spatiului în care vara functioneazã o grãdinitã. Inspectorul principal Ciobanu, de la Politia Comunitarã, ne-a arãtat în ce conditii sînt primiti boschetarii la ceas de searã si ne-a povestit ce rãmîne în urma lor, dupã o noapte petrecutã acolo. „Ar trebui sã doarmã civilizati, în paturi. Dar se culcã si pe jos, cã vin prea multi si dacã ajung tîrziu nu mai au loc. Dar ce rãmîne în urma lor... sã fereascã Dumnezeu! Se vãd pãduchii cum umblã pe lenjerie. Am zis cã de acum nu mai primim pãduchiosii. S-a mai încãlzit si vremea... sã se descurce! Ca sã se spele, un amãrît de ãsta stãtea asearã sub chiuvetã, îngrãmãdit, si a smuls furtunul prin care ar trebui sã se facã scurgerea de la robinet, ca sã cadã apa pe el. Ãstia sînt oamenii de prioritate zero! Cum sã-ti fie milã cînd vezi cã vine beat de nu se poate tine pe picioare si în loc sã se bucure cã i se asigurã un pat la cãldurã si mîncare, se apucã sã strice!? Dimineatã nu întelegeam de ce începea centrala termicã sã intre pe alarmã! Se întîmpla din cauza mirosului insuportabil! Centrala detecta duhoarea drept miros de gaz! Asta e dimineata în acest spatiu! Avem clienti din mai multe sate si din oras. Noaptea îi urmãrim, nu de alta, dar mai sînt si „doamne“ care înnopteazã aici si cine stie ce se mai întîmplã... Dar în general sînt bãrbati prieteni de pahar, care îsi petrec ziua prin crîsme, iar noaptea vin aici. Uneori mai vin cu cîte unul, doi, la lîngã, cã se întîlnesc pe traseu si îi poftesc la noi la «hotel»“, a povestit cu destulã obidã în glas agentul Ciobanu. Apoi ne-a arãtat meniul oferit sãrmanilor. Vãzînd cam ce li se asigurã seara, cînd ajung la adãpost, e de înteles de ce se înghesuie boschetarii la adãposturi. Fiecare portie însemna un pate de 200 de grame, douã triunghiuri de brînzã topitã, 400 de grame de pîine feliatã, iar la desert o napolitanã cu ciocolatã.

Articol afisat de 2297 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective