Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„MERITÃ SI EL SÃ FIE UCIS“

• familia Gabrielei Irimia, adolescenta de 15 ani ucisã în bãtaie, este devastatã de nenorocirea ivitã din senin • colegii de clasã ai fetei si sãtenii sînt socati de cele întîmplate • „Moartea ar fi o pedeapsã prea blîndã pentru acest nenorocit“, „Nu-i drept ca el sã stea în puscãrie cîtiva ani si apoi sã umble liber, iar copilul ãsta sã ajungã în pãmînt. Nu ar merita sã mai trãiascã. Moarte pentru moarte“, ne-a spus bunica victimei si Ioan Maftei, un vecin • o mãtusã a victimei a venit din Italia si nu-si revine din soc •

Nu-i durere pe lumea asta mai mare decît sã-ti vezi copilul mort. Si e-n legea firii ca pãrintii sã vrea sã schimbe cu fiinta iubitã locul în sicriu, sã-i dea din nou viatã pentru a-si deschidã aripile si sã zboare lin în cãutarea destinului rupt prea repede. Cuvintele-s putine ca sã exprimi trãirile celor care-si îngroapã copii, dar poate o micã umbrã de consolare e în faptul cã asa a fost voia lui Dumnezeu. Cînd însã firul vietii este rupt brutal, din cauza unui monstru, durerea si reprosurile nu au limitã. Odatã cu lacrimile, furia rupe toate zãgazurile si nu mai existã consolare ci doar o dorintã nebunã de dreptate. O dreptate dictatã de moment, care merge pînã la a cere moarte pentru moarte. Acestea sînt doar o parte din sentimentele pe care le travereseazã zilele acestea familia Gabrielei Irimia, copila de 15 ani, din Luminis, Piatra Soimului, care a fost omorîtã sãlbatic, în bãtaie, în puterea noptii de vineri spre sîmbãtã. Orice exercitiu de imaginatie pentru a întelege drama acestor oameni cu sigurantã este departe de realitate, dar orcine este pãrinte realizeazã clipele cumplite prin care trec apropiatii Gabrielei.

„Trebuie omorît ca un sarpe“

Ieri, familia Irimia punea la punct ultimele detalii înainte de a o înmormînta pe Gabriela. Pe drum, o bãtrînicã îmbrãcatã în negru, mergea stergîndu-si lacrimile. Era bunica Gabrielei, care nu-si revenise din soc si nu putea crede ce nãpastã se abãtuse peste ei. „Fata si cu ginerele meu s-au dus la oras, sã cumpere cele necesare de înmormîntare. Sînt distrusi, nu-si revin, iar mama Gabrielei plînge încontinuu. Era fata lor cea micã, era sufletul lui taicã-su. Cum a putut nemernicul acela sã omoare asa boboc de fatã... Stiti cît era de frumoasã? Era înaltã, subtiricã, o frumusete de copil. Pãrintii i-ar fi dat si luna de pe cer cã tare o mai iubeau. A fost comoara lor, ca si cealaltã fatã. Acum sînt distrusi. Cum pot eu sã mai trãiesc cînd biata fatã va ajunge în pãmînt? Pentru ce-a fãcut criminalul, moartea este prea putin. Legile ar trebui sã fie mai aspre, nu asa, cu milã. Ce, lui i-a fost milã cînd a omorît copilul ãsta? Trebuie omorît ca un sarpe“, ne-a spus Milioara Mereutã, bunica maternã a Gabrielei. La fel gîndeau si vecinii fetei, cu totii considerînd cã cel care a ucis-o meritã doar moartea. „Bãiatul meu a gãsit-o în sant, plinã de sînge. Nu ne vine sã credem cã s-a întîmplat asa ceva. De cînd mã stiu eu, si nu am auzit nici la bãtrînii satului, la noi nu am mai avut astfel de nenorociri. Am vãzut-o pe fata asta crescînd sub ochii mei, era un copil bun, frumos, pãcat de tineretile ei si de vietisoara pe care nu si-a mai trãit-o. Nenorocitul ãsta care a omorît-o meritã sã fie si el ucis. Nu-i drept ca el sã stea în puscãrie cîtiva ani si apoi sã umble liber, iar copilul ãsta sã ajungã în pãmînt. Nici nu stii cum sã-i spui criminalului, cã nu existã cuvînt pe lumea asta pentru ce a fãcut. ÃŽi era dragã si se lãuda prin sat cã este prietena lui si uite ce a fãcut monstrul. Nu ar merita sã mai trãiascã. Moarte pentru moarte“, a spus cu nãduf si cu lacrimi în ochi si Ioan Maftei.

„Desi am vãzut-o în sicriu, tot nu putem crede cã nu mai este“

În timp ce vorbeam în poarta casei familiei Irimia, un grup de copii, ducînd o coroanã, s-au apropiat tristi pentru a-si lua rãmas bun de la Gabriela. Erau colegii Lorenei, sora mai mare, din clasa a X-a, care au vrut sã fie alãturi de aceasta si s-o sustinã. Înainte de a intra în camera în care se afla sicriul, copiii s-au oprit pentru cîteva secunde, pentru a aprinde cîteva lumînãri în locul în care a fost gãsitã Gabriela: în sant, la cîtiva metri distantã de casa pãrintilor ei.
Colegii Gabrielei veniserã mai de dimineatã, cu un microbuz. „Nu ne-a venit sã credem cînd am auzit ce s-a întîmplat. O stiam pe Gabi, era veselã si plinã de viatã, tot timpul pusã pe glume. Si era o fatã foarte frumoasã. Desi am vãzut-o în sicriu, tot nu putem crede cã nu mai este“, au spus cîteva dintre fete. ÃŽn poarta casei, cu ochii rosii de plîns, stãtea o mãtusã a victimei. A venit duminicã din Italia într-un suflet si se gîndeste mereu la fiica ei de 16 ani, rãmasã singurã în Peninsulã. Femeia, înaltã, subtire, îsi frînge mîinile cu durere si plînge încontinuu de mila nepoatei si de mila pãrintilor: „Nu vã pot spune ce tare mã doare sufletul, de mila fetei, dar si de mila pãrintilor. Ce soartã crudã a fãcut sã trecem prin aceastã tragedie... ÃŽn urmã cu un an si jumãtate mi-a murit sotul în Italia, acum am venit s-o îngrop pe nepoata cea micã si mã gîndesc încontinuu la fiica mea. Are 16 ani, putea fi ea în locul Gabrielei. Nu pot sã înteleg cum a putut s-o omoare nenorocitul, ca pe un pui de gãinã, s-o lase sã zacã în ger, în zãpadã. Mort dacã l-as vedea si nu mi-ar fi milã mãcar o secundã“. I-am lãsat pe toti cu durerea lor sã se pregãteascã pentru ziua de marti, cînd va avea loc înmormîntarea.
Pînã sîmbãtã dimineatã viata familiei Irimia a fost una absolut normalã, ca a oricãrei familii din zonã sau de oriunde. Mama este coafezã în Roznov, iar tatãl se ocupa de o societate comercialã în Borlesti. Cele douã fiice, Lorena de 17 ani si Gabriela, de 15 ani, erau mîndria si speranta pãrintilor. Fetele erau eleve la Grupul Scolar Roznov, cea mare în clasa a X-a, iar cea micã într-a VIII-a si în fiecare dimineatã erau duse la cursuri cu masina de cãtre mama lor.

Ucisã lîngã casã

Vineri seara, Gabriela a cerut voie sã meargã la un bar, unde se adunau si alti adolescenti. Din spusele celor aflati în bar, o mare parte dintre tineri au plecat pe la casele lor în jurul orei 21.00, dar Gabriela a mai rãmas. În local era si Robert Fecioru, un adolescent rebel, de 16 ani, din Roznov. Cei doi se cunosteau, mai mult din vedere, iar vecinii spun cã bãiatul s-ar fi lãudat cã Gabriela este iubita lui, fãrã nici un temei. Cert este cã în jurul orei 24, fata a vrut sã plece acasã, iar bãiatul s-a oferit s-o conducã. Au ajuns pînã pe ulita unde locuieste copila si, cel mai probabil, au existat ceva discutii între ei, individul propunîndu-i fetei sã întretinã relatii sexuale. Aceasta l-a refuzat, moment în care a luat-o la bãtaie. Avînd în vedere cã Gabriela era destul de înaltã, rudele cred cã agresorul a luat-o prin surprindere cu o loviturã extrem de puternicã care a nãucit-o si a fãcut-o sã nu mai reactioneze si sã nu strige dupã ajutor. Socant este faptul cã monstrul a bãtut-o pe fatã aproape în poarta casei ei, distanta fiind de mai putin de 10 metri. Nu s-a temut cã ar putea iesi vreun vecin sau chiar pãrintii Gabrielei si a lovit-o sãlbatic peste tot. În cap, peste fatã, pe tot corpul si, ca sã nu cumva sã strige dupã ajutor, a sugrumat-o. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, a cãlcat-o efectiv în picioare, pînã i-a rupt coastele, i-a rupt ficatul si a lãsat-o inconstientã. Criminalul a vrut s-o si violeze, motiv pentru care a dezbrãcat-o cu furie. Cizmele erau aruncate pe partea cealaltã a drumului, pantalonii erau dati jos pînã sub genunchi si i-a smuls geaca, lãsînd-o în tricou. Ce s-a întîmplat apoi, doar el mai stie. S-o fie speriat, o fi auzit un zgomot, nu se stie, dar sigur a plecat ca si cum nimic nu s-a întîmplat, lãsîndu-si victima sã agonizeze în zãpadã, la un pas de casã. Pãrintii dormeau linistiti pentru cã stiau cã fata mai înnopteazã la bunicã si nu si-au fãcut nici un fel de griji. Sîmbãtã dimineatã, pe la ora 7.00, Ioan si Ionut Maftei, tatã si fiu, vecini pe aceeasi ulitã se pregãteau sã meargã la tîrg, la Roznov. Fiul a plecat înainte urmînd sã vinã si tatãl. Tînãrul, abia a fãcut cîtiva pasi cã s-a împiedicat de cizmele fetei apoi cînd s-a uitat în sant a vãzut-o pe Gabriela, plinã de sînge, vînãtã de frig si pe jumãtate dezbrãcatã. Bãiatul a bãtut în poarta familiei Irimia, iar de aici a început cosmarul pãrintilor. Cîteva ore mai tîrziu, la spital, se declara decesul fetei de 15 ani.

Slabã consolare pentru pãrinti: ucigasul a fost arestat

Robert Fecioru, individul care a ucis-o pe Gabriela Irimia, nu era privit cu ochi buni de cei care-l cunosteau. Renuntase la scoalã si nu avea nici un loc de muncã. „A fost prin Italia si a stat pe la mama lui. A venit acasã, însã nu avea treabã nici cu scoala, nici cu munca. Tãia frunze la cîini, asa cum se zice. Apãi, dacã o scãpa cu cîtiva ani de închisoare nu stiu dacã o sã scape de furia pãrintilor. Oamenii sînt distrusi“, a declarat un alt sãtean. Robert Fecioru a fost prezentat duminicã magistratilor Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivã. ÃŽn urma probatoriului administrat de anchetatori a fost arestat pentru o perioadã de 19 zile, fiind acuzat de comiterea infractiunii de omor calificat. Pedeapsa pentru o astfel de faptã este între 15 si 25 de ani, însã cum Fecioru este minor el va primi o sentintã cuprinsã între jumãtate din minim si jumãtate din maxim.

Articol afisat de 2490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective