Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rîuri de lacrimi

Rîuri de lacrimi

• sute de oameni au condus-o pe Gabriela Irimia, adolescenta ucisã sadic la sfîrsitul sãptãmînii trecute • colegii fetei, rude si sãteni au asistat înmãrmuriti la durerea pãrintilor • toatã lumea se minuna cînd vedea locul unde a fost ucisã fata: la doi pasi de casa ei • un grup de adolescenti, despre care lumea spunea cã au fost în bar în seara crimei, erau mai veseli decît s-ar fi cuvenit

Pãrinti zdrobiti de durere, o sorã cu ochii stinsi de atîta plîns, rude cu fetele împietrite, colegi de scoalã, vecini, prieteni, profesori si simpli locuitori din satul Luminis, comuna Piatra Soimului, au condus-o pe ultimul drum, ieri, 28 februarie, pe Gabriela Irimia, fata de 15 ani, trecutã prematur în vesnicie. Dureroasa procesiune a avut loc într-o zi friguroasã, cu un vînt subtire si tãios si sub un cer mohorît, ce lãsa sã cadã în rãstimpuri fulgi rãzleti, ce pãreau a fi lacrimi de înger. Slujba de înmormîntare a început pe la ora 11.00 si, cu mult timp înainte, curtea familiei Irimia, dar si ulita pe care se aflã casa acesteia erau întesate de oameni. Cu totii tristi, cu fetele plînse si cu lumînãri sau flori în mîini, au tinut sã fie prezenti la înmormîntare, fie pentru cã o cunosteau pe fatã sau pe familia acesteia, dar si pentru cã au fost impresionati profund de destinul crud al adolescentei. Ceremonialul religios a fost tinut de preotul de la biserica din sat si, în casa unde era depus sicriul cu trupul fetei au încãput doar cei apropiati. Restul, sute de oameni, au umplut la refuz curtea si ulita, asteptau respectosi si într-o liniste desãvîrsitã terminarea slujbei. Putin înainte ca sicriul sã fie scos din casa pãrinteascã, deja se formase un impresionant cortegiu, deschis de o copilã cu fotografia victimei în mîini, de unde zîmbea optimist o frumusete de fatã, blondã si cu ochii senini precum cerul, dar si de zeci de coroane, purtate majoritatea de fostii colegi ai Gabrielei.
Cînd sicriul a ajuns în fata portii, preotul a mai tinut o slujbã, iar la finalul ei, în momentul în care Gabriela si-a luat „adio“ de la casa în care a crescut fericitã timp de 15 ani, a smuls lacrimile tuturor celor prezenti. Nimeni nu a putut rãmîne indiferent, pînã si bãrbatii îsi stergeau lacrimile adunate în cotul ochilor. ÃŽntr-o liniste nefireascã pentru atîta amar de lume se auzeau în rãstimpuri suspinele unor adolescente, cel mai probabil prietene apropiate ale Gabrielei Irimia. ÃŽntr-o mare de lacrimi, rupînd sufletele pãrintilor si apropiatilor copilei, cortegiul funerar a plecat pe drumul fãrã întoarcere pentru Gabriela.

„Arde-l-ar focul Satanei!“

Pentru cã iesirea de pe ulitã cãtre soseaua principalã era abruptã, cortegiul a trebuit sã ocoleascã putin si a iesit pe un drum lãturalnic. Multi dintre cei veniti la înmormîntare au preferat sã scurteze drumul si au luat-o pieptis pe ulita respectivã, trecînd astfel pe lîngã locul unde a fost ucisã fata, la doar doi pasi de poarta casei pãrintilor. Locul era marcat cu lumînãri si cu o coroanã de flori, dar se vedeau, sinistre, si cîteva urme de sînge, acoperite în mare parte de zãpada proaspãt asternutã peste noapte. Bãtrînele care treceau pe acolo se întrebau, cu mîna la gurã, dacã acolo si-a gãsit sfîrsitul fata. „Arde-l-ar focul Satanei! Cum a putut omorî asa frumusete! Eu n-am cunoscut-o maicã, dar am auzit ce s-a întîmplat si n-am putut sã nu vin, de mila ei si a pãrintilor. Parcã nu-mi vine sã cred cã aici s-a petrecut totul, cine stie unde o fi bãtut-o animalul si o fi aruncat-o aici! Nu cred sã o fi ucis aici. Nu aici s-a întîmplat“, spunea una din femeile prezente la înmormîntare, vorbind mai mult pentru ea, decît cu cineva anume. Cîtiva bãrbati, toti vecini cu familia Irimia, stãteau tristi si tãcuti si doar cînd i-am întrebat dacã o cunosteau pe copilã sau pe criminal si-au dezlegat limbile. „Pe fatã cum sã n-o stiu? A crescut sub ochii nostri, o stiu de cînd era mititicã. Pãcat de vietisoara ei si de cea a pãrintilor. Cît despre nenorocitul care a omorît-o mai bine rãmînea la mãsa în Italia. A fost plecat acolo si s-a întors abia joia trecutã, cu o zi înainte sã facã ce-a fãcut. Am auzit prin sat cã spunea cã nu i-a plãcut acolo, cã-l tinea maicã-sa din scurt. S-a întors aici cã bunica e mai blîndã si uite ce-a putut sã facã“, comenta un bãtrîn.

„Am auzit cã se droga“

Altul mai tînãr dãdea vina pe drogurile care i-ar fi luat mintile criminalului. „Am auzit cã se mai droga ãsta, cu tigãri de alea..., cu niste pastile pe care si le mai punea în bãuturã... Un nenorocit. Altfel, dacã ar fi avut cît de cît judecatã, nu ar fi putut s-o batã în halul ãsta, sã o calce în picioare. Si s-o lase asa, în frig, în zãpadã, toatã noaptea.... Meritã omorît si el“. Un grup de adolescenti, postati strategic la coada cortegiului, fãceau notã discordantã cu cei cerniti pentru simplul motiv cã discutau destul de mult si erau putin cam veseli fatã de tristetea generalã. Bãtrînele îsi dãdeau coate si sopteau cã toti ar fi fost în bar în seara crimei si cã ar fi fost prietenii ucigasului. Curiozitatea jurnalisticã ne-a fãcut sã-i abordãm si sã-i întrebãm dacã femeile au sau nu dreptate. Cu zîmbete zeflemitoare în coltul gurii au spus cã n-o cunosteau pe fatã, cã nu erau colegi cu ea, dar au sustinut si cã nu-l cunosteau nici pe cel care a omorît-o. Dãdeau din colt în colt si erau total incomodati de întrebãri sau de curiozitatea multimii. Stînjeniti, grupul de 5-6 bãieti, toti în vîrstã de 15-17 ani, au plecat repejor nu pentru a ajunge din urmã cortegiul, ci mai mult pentru a nu da nici un fel de explicatii. Prea clar nu era nici motivul pentru care se aflau acolo: vecini nu erau, colegi nu, prieteni nici atît, iar lumea îi privea cu suspiciune. Slujba de înmormîntare a continuat timp de mai bine de o orã si ceva, pînã cînd sicriul a ajuns în bisericã. Tristul alai care-l urma mergea în liniste, cu capul plecat si cu lacrimile vesnic înnodate pe obraji.
Trupul Gabrielei Irimia a fost îngropat peste sicriul strãbunicului ei, foarte aproape de casa pãrinteascã, destinul fãcînd ca acest copil sã sfîrseascã la doi pasi de pãrintii care au iuibit-o nespus.

Ucigasul nu a încercat sã-si recîstige libertatea

Cel acuzat cã i-ar fi luat viata adolescentei de 15 ani, Robert Fecioru, de 16 ani, se aflã dupã gratii, de unde cel mai probabil nu-si doreste sã iasã prea repede. Nu a atacat mãsura arestului preventiv dispusã de Tribunalul Neamt, desi arareori se întîmplã asa ceva. Reamintim cã tragedia a avut loc în noaptea de vineri spre sîmbãtã, 24/25 februarie 2012. Un grup de tineri ar fi plecat la un bar din localitate pentru a marca Dragobetele. Între ei se afla si Gabriela Irimia, dar si cel care avea sã-i curme viata, Robert Fecioru. Cînd fata a decis sã plece cãtre casã, undeva aproape de miezul noptii, adolescentul a însotit-o. Ulterior le-a povestit anchetatorilor cã i-ar fi propus victimei sã întretinã relatii sexuale si cum aceasta nu a fost de acord a lovit-o cu palmele si pumnii peste fatã pînã cînd a doborît-o la pãmînt. Orbit de furie, dar si cu aburii alcoolului în cap, a strîns-o de gît, a dezbrãcat-o, dupã care a cãlcat-o în picioare la propriu, iar la final a lovit-o repetat cu un par. A abandonat-o în sant, la 10 metri de poarta casei. Victima a agonizat cam 6-7 ore în zãpadã si frig, rãnitã de moarte. Abia în jurul orei 7 dimineata a gãsit-o un vecin care voia sã plece la tîrg. Nici interventia familiei, dar nici a cadrelor medicale nu au mai putut sã o ajute, iar adolescenta s-a stins pe patul de spital dupã ore bune de chin. Cãlãul ei este acuzat de omor calificat, faptã pentru care ar putea primi o pedeapsã de cel mult 12 ani si jumãtate de închisoare.

Articol afisat de 3390 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective