Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 29 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Podul de la Ion Creangã va fi salvat

Podul de la Ion Creangã va fi salvat

• podul peste Siret, cãtre comuna Ion Creangã, va fi salvat urmare a unei initiaþive a deputatului PDL Marius Neculai n

Parlamentul României a decis ieri, 27 februarie, trecerea în administrarea Consiliului Judeþean Neamþ a unei suprafeþe de peste14 hectare de teren pentru a fi pus în practicã un proiect mai vechi de investiþii, privind protecþia podului peste rîul Siret, de pe drumul judeþean spre comuna Ion Creangã ºi apãrarea malurilor, inclusiv a localitãþilor din zona expusã riscului de inundaþii. Ca urmare a plantãrilor succesive fãcute în amonte de pod, pe malul drept al rîului Siret, cursul acestuia a fost deviat spre malul stîng, care se aflã sub o acþiune puternicã ºi continuã de eroziune pe o lungime de circa 1, 5 kilometri în amonte de pod. ÃŽn urma viiturilor înregistrate în anii 2005, 2008 ºi 2010, a fost afectat drumul judeþean, pe sectorul Gâdinþi - Ion Creangã, malurile ºi structura de rezistenþã a podului. „Proiectul tehnic elaborat de Consiliul Judeþean Neamþ, privind lucrãrile de excavare a malului drept în amonte ºi aval de podul spre Ion Creangã, nu a putut fi executat deoarece suprafaþa de teren, pe care urmau sã fie executate lucrãrile, face parte din fondul forestier. A fost nevoie de aceastã propunere legislativã privind transferul terenului din fondul forestier proprietate publicã a statului ºi din administrarea Regiei Naþionale a Pãdurilor Romsilva, Direcþia Silvicã Neamþ, în administrarea Consiliului Judeþean Neamþ, cu atît mai mult cu cît existã un risc crescut de producere a unui accident tehnic la debite mari ale rîului Siret, ca urmare a îngustãrii secþiunii de scurgere în dreptul podului. Nu existã o altã variantã ocolitoare, spre municipiul Roman, pentru locuitorii comunei Ion Creangã. Prin executarea lucrãrilor de protectie ºi consolidare a infrastructurii se va evita închiderea circulaþiei pe podul de pe DJ 207C ºi se vor crea noi locuri de muncã. Punerea în siguranþã a podului va permite accesul în timp scurt a serviciilor de urgenþã (salvare, pompieri) în comunele deservite de acesta. Þin sã mulþumesc colegilor parlamentari de Neamþ care m-au sprijinit, prin voturile lor, atît în Senat, cît ºi în Camera Deputaþilor. De asemenea, mulþumesc reprezentanþilor Inspectoratului Situaþii de Urgenþã Neamþ, ai Consiliului Judeþean Neamþ ºi ai Direcþiei Apele Române Neamþ, care m-au ajutat în elaborarea acestei propuneri legislative. Sper ca proiectul de investiþii privind protecþia podului de la Ion Creangã, apãrarea malurilor, ºi a localitãþilor din zona expusã riscului de inundaþii, sã demareze cît mai urgent“, a declarat deputatul PDL Marius Neculai.

Digul de la Recea, o necesitate

Primarul comunei Ion Creangã, Petricã Prichici, a salutat iniþiativa ºi reuºita deputatului PDL, Marius Neculai. „Avem toate avizele pentru realizarea digului, în lungime de 2, 7 kilometri, care sã apere satul Recea, comuna Ion Creangã, de viiturile Siretului. Este vorba de o lucrare de la Podul Ion Creangã spre satul Recea, numai pe partea stîngã a cursului apei. Malul stîng fiind mai înalt s-a erodat periculos de mult, ºi prezintã un risc ridicat ca apa rîului sã nu-ºi mai urmeze albia ºi, dacã vine cu vitezã ºi debit mai mari, sã o ia razna prin comuna noastrã, mai ales prin satul Ion Creangã. Chiar luna trecutã l-am informat pe domnul prefect de acest lucru. Proiectul legislativ, aparþinînd domnului deputat Marius Neculai, ce presupune scoatere de la Regia Autonomã a Pãdurilor a unei suprafeþe de 16, 5 hectare de zãvoi, defriºarea ºi trecerea terenului în administrarea CJ Neamþ, care se va ocupa de finanþarea ºi contractarea lucrãrilor pentru viitorul dig de la Recea, a trecut de comisiile de specialitate ale Parlamentului ºi am auzit cã, la începutul acestei sãptãmîni, a trecut ºi de votul plenului. Finanþarea proiectului pentru digul de la Recea se ridicã, dupã cum au fost fãcute estimãrile, la aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. Dacã va fi realizat ºi acest dig, întreaga zonã a Romanului se poate considera protejatã în caz de inundaþii, mai ales cã a fost înãlþat ºi digul de la Gîdinþi. Dacã nu vor fi continuate lucrãrile de consolidare a malurilor ºi regularizare a albiei rîului, vom fi mereu în pericol de inundaþii. Nici nu vreau sã mã gîndesc cã iar vom avea de suferit ca în 2008 ºi 2010“, a declarat primarul Petricã Prichici.

Articol afisat de 1566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective