Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
500 DE MILIOANE, BANII LU’ PINTILIE

500 DE MILIOANE, BANII LU’ PINTILIE

• Parcul National Ceahlãu a primit, la finele anului trecut, o jumãtate de miliard de lei vechi pentru realizarea unui studiu privind pîrtia de schi din Masivul Ceahlãu • banii au fost virati sub semnãtura vicepresedintelui Mircea Pintilie, în perioada în care Vasile Pruteanu se afla în concediu medical • indiferent de rezultatul studiului, pîrtia nu se va realiza • o spun membrii Consiliului Stiintific • „Pãrerea mea este cã banii dati pe astfel de studii sînt bani aruncati în vînt“, ne-a declarat un membru al Consiliului Stiintific • la CJ Neamt, una întrebi alta ti se rãspunde •

Despre realizarea pîrtiei de schi din Masivul Ceahlãu, în statiunea Durãu, s-a scris si cu sigurantã se va mai scrie mult timp de acum înainte. Neîntelegerile dintre partizanii acestui proiect si membrii Consiliului Stiintific al Parcului National, care nici nu concep ca în masiv sã aparã o pîrtie de schi sînt cunoscute. Notorii sînt si contrele dintre cele douã tabere care au venit cu variante diferite în ceea ce priveste realizarea acestui proiect. Peste toate acestea, îngrijorãtor este cã unii nu tin cont de pãrerile avizate ale specialistilor si insistã pe proiectul construirii unei pîrtii. Iar toate aceste gafe, în opinia unora, se fac la comun cu cheltuirea unor sume importante de bani. La sfîrsitul anului trecut, în perioada în care Mircea Pintilie, vicepresedintele Consiliului Judetean, a preluat atributiile presedintelui Pruteanu, aflat în concediu medical, Parcul National Ceahlãu a primit suma de 500 de milioane de lei vechi pentru realizarea unui studiu de fundamentare asupra biodiversitãtii de impact comunitar din arealul protejat. Cu alte cuvinte este vorba de un studiu care ar trebui sã arate dacã se poate sau nu realiza o pîrtie de schi pe Ceahlãu. ÃŽn total, studiul care va fi realizat de o firmã din judetul Hunedoara, va costa 65.000 de lei, însã diferenta de 15.000 lei va fi viratã firmei la finalizarea lucrãrii. Adicã la sfîrsitul acestui an. S-ar putea spune cã nu este nimic în neregulã în toatã aceastã poveste, însã se pare cã nimeni nu a fost interesat de pãrerea membrilor Consiliului Stiintific. Analizînd punctul de vedere al specialistilor s-ar putea spune cã banii au fost aruncati pe „Apa Sîmbetei“, întrucît indiferent de rezultatul studiului, pîrtia nu are nici o sansã sã fie realizatã acolo unde si-o doreste vicele Pintilie. Sau altii.

Legea europeanã nu e ca legea românã

Reprezentantii Consiliului Stiintific sînt de pãrere cã oricîte studii s-ar face, în baza cãrora sã se realizeze pîrtia doritã de autoritãtile nemtene, nu se va putea pune planul în aplicare pentru simplul motiv cã s-ar încãlca legislatia europeanã. Este drept cã, la finele lui aprilie 2011, Consiliul Stiintific a cerut studiu de fundamentare asupra biodiversitãtii de importantã comunitarã în Parcul National Ceahlãu, dar asta nu înseamnã cã se vor schimba lucrurile. Mai exact, studiul poate fi în favoarea autoritãtilor sau nu, dar chiar dacã s-ar gãsi o portitã în legile românesti care sã permitã realizarea pîrtiei în zona doritã, nu se va putea face acelasi lucru cu legislatia europeanã. Orice interventie într-o zonã protejatã se face cu avizul comunitãtii europene. Iar Parcul National Ceahlãu se aflã sub jurisdictia legilor europene. „Ar trebui defrisate 10 hectare de pãdure, în conditiile în care legislatia româneascã permite defrisarea a cel mult un hectar. Si asta în cazuri extreme, de calamitãti. Pãrerea mea e cã banii dati pe astfel de studii sînt bani aruncati în vînt. Nu se poate defrisa acolo unde au tras autoritãtile o linie si au zis cã vor sã facã o pîrtie pentru cã este o zonã de grohotis extrem de labil. Fãrã a fi proptite în trunchiurile copacilor, acele imensitãti de blocuri de piatrã se vor duce la vale si este pus în pericol muntele. Acest strat de grohotis desprins din munte îmbracã masivul si nu poate fi stîrnit prin defrisãri. ÃŽn Consiliul Stiintific sînt oameni destepti, care nu vor permite sã se facã asa ceva în Ceahlãu, un munte unic în felul lui“, ne-a declarat un membru al Consiliului Stiintific.

Una întrebi la Consiliul Judetean, alta ti se rãspunde

Pentru o mai bunã documentare a acestui subiect am solicitat, asa cum era si normal, o serie de date de la Consiliul Judetean. Monitorul a trimis o adresã în care solicitam rãspunsuri la cîteva întrebãri ce ar fi elucidat povestea cheltuirii sumei de 65.000 de lei pentru realizarea acestui proiect care, în opinia Consiliului Stiintific, nu are nici o valoare. Iatã ce am solicitat Consiliului Judetean Neamt: „Vã rugãm prin prezenta sã ne furnizati informatii legate de demararea procedurii pentru realizarea unui studiu de fezabilitate aferent realizãrii pîrtiei de schi din comuna Ceahlãu: 1. Cînd s-au alocat primele fonduri, în baza cãrui document si cui apartine decizia acestui demers? 2. Ce sume urmeazã sã se mai aloce si care este firma care va realiza studiul de fezabilitate? 3. Care este zona în care va fi realizatã pîrtia de schi? 4. Cînd ar trebui începute lucrãrile la aceastã investitie si din ce fonduri se va realiza?
Si iatã rãspunsul dat: „Referitor la scrisoarea dumneavoastrã nr. 217/13.02.2012 vã comunicãm urmãtoarele: ÃŽn lista anexã la Legea nr. 526/11.12.2003 pentru aprobarea Programului National de dezvoltare a turismului „Schi în România“, cu modificãrile si completãrile ulterioare, judetul Neamt figureazã cu un numãr de 6 zone identificate pentru dezvoltarea schiului si practicarea altor sporturi de iarnã: Borca, Durãu, Piatra Neamt, Valea Tarcãului, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean. ÃŽn ceea ce priveste obiectivul „Schi în România, statiunea Durãu“, acesta figureazã în lista cuprinzînd programele si proiectele de investitii în turism si a surselor de finantare a documentatiilor tehnice si a lucrãrilor de executie a programelor si obiectivelor de investitii în turism aprobatã prin HG nr. 320 din 23 martie 2011(anexa nr. 1, poz 57). ÃŽn baza acestui ultim act normativ, a fost alocatã suma de 250.000 lei pentru Documentatii tehnico-economice pentru obiectivul Pîrtie de schi Durãu în bugetul aferent anului 2011. Deoarece amplasamentul pîrtiei de schi se aflã într-o zonã împãduritã din Parcul National Ceahlãu este necesar ca acest obiectiv de investitii sã figureze în Planul de management al Parcului, document ce trebuie avizat de Consiliul Stiintific al Parcului National Ceahlãu, Agentia Regionalã pentru Protectia Mediului Bacãu si aprobat de cãtre Ministerul Mediului si Pãdurilor. Deoarece Planul de management al Parcului National Ceahlãu nu detine aceste avize si nu este aprobat, Consiliul Judetean Neamt nu a mai demarat, pînã în prezent, nici o procedurã de achizitie a serviciilor de proiectare. Prin urmare, dupã avizarea si aprobarea Planului de management al Parcului National Ceahlãu se va întocmi documentatia tehnico-economicã necesarã pentru realizarea Pîrtiei de schi Durãu si se va prezenta Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, care, potrivit prevederilor HG 320/23.03.2011 va finanta acest obiectiv“, se aratã în adresa primitã la CJ. ÃŽntrebãm cititorii dacã au înteles ceva? Pãrerea noastrã e cã nimeni de prin CJ nu stie ce si cum despre pîrtie (cel putin asa rezultã din rãspunsul primit) si cã banii alocati studiului sînt cheltuiti aiurea. Sau s-a vrut ca opinia publicã sã nu afle mai multe despre acest subiect.

Articol afisat de 2440 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective