Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zona Roman, un imens patinoar

• poleiul a cauzat nenumãrate probleme • cadrele medicale au avut iarãsi de treabã din cauza cãzãturilor • pentru unii primari din mediul rural poleiul a fost prilej de iritare n

Vremea cãlduroasã din ultimele zile, care a dus la topirea zãpezii în Roman si zonã, urmatã de un ger „sãnãtos“, în cursul noptii de joi spre vineri, 1 spre 2 martie, în jurul orei 4, au dus la aparitia poleiului. Orasul a devenit în cîteva zeci de minute un veritabil patinoar, mai toate obiectele aflate în aer liber fiind acoperite cu o pojghitã de gheatã. La ivirea zorilor, proprietarii de masini care nu au garaje si-au gãsit mijloacele de locomotie îmbrãcate într-un strat dur si foarte lucios de gheatã, pînã si banala operatiune de deschidere a portierelor devenind pentru multi un calvar. Foarte multi proprietari de autoturisme au ales sã le lase în parcãri, gãsind alte solutii pentru a ajunge la serviciu sau în locurile în care doreau. Mersul pe jos a devenit, astfel, un „sport de masã“ foarte periculos. Utilajele firmelor care se ocupã de deszãpezire au iesit imediat, rãspîndind material antiderapant, solutia aleasã de municipalitate în aceastã iarnã, pe bazã de clorurã de calciu dovedindu-se eficientã. A durat, totusi, pînã ce au putut fi acoperite arterele cele mai importante, soferii nocturni, chiar si ceva mai experimentati, fiind implicati în tot felul de derapaje necontrolate. Circulatia pietonilor s-a derulat anevoios, mai ales în cartierele mãrginase. „Cred cã se gîndea de mai multe zile, toatã lumea, cã s-ar putea face polei, pentru cã au tot curs stresinile si strãzile au fost permanent ude. Este foarte greu de circulat pe jos în asemenea conditii, un drum pe care îl parcurgeam de obicei în 20 de minute acum luîndu-mi peste o jumãtate de orã. Lumea preferã sã meargã mai mult pe stradã, unde s-a dat din timp cu antiderapant, trotuarele fiind «sticl㻓, a spus romascanul Viorel Luca.

Oase rupte

Ambulanta Roman a reusit sã ajungã, ieri, 2 martie, la toate solicitãrile venite din zonã, desi s-a circulat mai greu din cauza poleiului. „ÃŽntr-adevãr, poleiul din ultimele douã zile a fãcut mai dificilã deplasarea autosanitarelor în localitãtile situate în mediul rural, însã nu au fost cazuri de urgente majore, în care sã nu putem ajunge în timp util. Soferii de pe ambulantã sînt pregãtiti pentru astfel de situatii. Nu au fost cazuri în care sã apelãm la primarii din zona Roman, asa cum s-a mai întîmplat cînd au fost drumurile înzãpezite, însã masinile au circulat mai greu“, a declarat Teodora Obreja, asistentã sefã, la Ambulanta Roman. La Centrul de Primiri Urgente, romascanii care au cãzut pe gheatã au îngrosat rîndurile, fiind înregistrate 8 cazuri de pacienti care au suferit traumatisme. „ÃŽnceputul lunii martie a fost unul aglomerat pentru serviciul de urgentã, din cauza adresabilitãtii crescute a persoanelor care au cãzut pe gheatã. Pacientii ne-au relatat cã în pofida mãsurilor pe care si le-au luat de acasã, cu benzi de leucoplast pe tãlpile ghetelor, sau ciorapi trasi peste încãltãminte, riscul de alunecare pe gheatã a fost crescut. De regulã, în anii trecuti ne confruntam cu astfel de situatii la sfîrsitul lunii ianuarie si în cursul lunii februarie. De mult nu au mai fost cazuri de oase rupte în luna martie“, au precizat cadrele medicale de la CPU.

Probleme si la tarã

La fel ca orãsenii au avut de pãtimit din cauza poleiului si locuitorii majoritãtii comunelor din zona Romanului. Primarul comunei Valea Ursului, de exemplu, a fost iritat de faptul cã mai multi dascãli ai scolii din localitate au preferat sã rãmînã acasã, speriati de polei. „Administratia localã se strãduie sã le asigure dascãlilor toate conditiile de muncã, bani pentru navetã si ei nu binevoiesc sã vinã la program, speriati de un pic de polei... Cine sã rãspundã de acei copii care vin cum pot la scoalã? Unii dintre ei provin din familii cu venituri modeste, vin chiar si cu încãltãrile rupte. Ce sã facem sã trimitem acasã copii cã s-a asternut un pic de polei? Am cheltuit bani din bugetul local pentru achizitionarea de sare si de material antiderapant. Am început de dimineatã, cînd am vãzut cã este o pojghitã de polei pe jos, cu mijloace proprii am împrãstiat sare pe drumul judetean, desi nu este în administrarea noastrã. Pînã astepti ajutorul de la societatea care administreazã drumurile judetene, îti iese «pãrul prin cãciul㻓, a declarat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Articol afisat de 1305 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. ROMAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective