Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pe Valea Muntelui seceta încã dã fiori

Pe Valea Muntelui seceta încã dã fiori

• localnicii din zona de munte a judetului sînt încã afectati de secetã • desi a nins mult si zãpezile s-au mai topit, pînza freaticã nu a crescut • muntenii sînt nevoiti sã topeascã zãpadã pentru ei si pentru adãpatul vitelor • „Am avut noroc cã omãtul pe aici a fost curat, iar prin fierbere nu ne-a fost fricã de vreo boalã“, ne-a spus o sãteancã din Poiana Teiului •

Seceta din toamna trecutã si-a pus amprenta cu vîrf si-ndesat pe zona de munte, efectele ei fiind resimtite si acum. Oamenii satelor de pe vãile Bistritei si Bicazului au suferit toatã iarna de lipsa apei din fîntîni si chiar din retelele de aductiune, acolo unde acestea au existat. Stratul de zãpadã, care a fost destul de ambundent în aceastã iarnã, spun localnicii, nu va putea acoperi deficitul mare al apei din sol. Asa cã nici pînza freaticã nu va reusi sã urce în altitudine pînã la nivelul de normalitate. Aceeasi secetã a fãcut ca nivelul apei din Lacul Bicaz sã coboare mult sub nivelul mediu al unor ani obisnuiti si o datã cu acest fenomen s-a produs si scãderea nivelului pînzei freatice în zonele limitrofe. Primãvara lui 2012 îsi face cu greu loc printre nãmetii iernii, mai ales în zone ferite, acolo unde soarele nu are cîmp deschis spre a-si trimite razele dãtãtoare de luminã si oarece cãldurã. Muntenii în vîrstã îsi reamintesc tot mai mult seceta anilor ‘46 - ‘47, cînd au trãit adevãrate drame, sperînd totusi ca mãcar în al doisprezecelea ceas Dumnezeu sã îi ajute cu ploi, atîtea cîte trebuie pãmîntului pentru a-si reveni la normal. „Fîntînile ne-au secat încã din toamnã. Peste iarnã a nins, omãtul se duce, dar apa-n fîntîni nu se cunoaste. Am 80 de ani, dar parcã asa secetã n-am întîlnit. Nici în ‘46 parcã n-a fost ca acum. Desi sînt bolnav am fost nevoit sã investesc pentru a bate teavã si a aduce apã în gospodãrie. Si nici asa n-am rezolvat problema pînã la capãt. O zi este, alta nu-i... Uite-asa se miscã apa, cînd sus, cînd jos. Asta este! Cum o vrea Dumnezeu...“, ne-a povestit Neculai Obreja din satul Ticos, comuna Bicazu Ardelean. Cu lipsa apei în toiul iernii s-au confruntat si oamenii satelor Hangu, Poiana Teiului, Farcasa si lista ar putea continua. Gospodãrii întregi si-au asigurat pe timpul iernii apa pentru prepararea hranei sau adãpatul animalelor din curti, prin topirea zãpezii.

„Anu’ trecut am mai dus-o, da’ anu ista dacã treaba nu se îndreaptã, îi vai de noi si de animalele noastre!“

„Am avut noroc cã omãtul pe aici a fost curat, iar prin fierbere nu ne-a fost fricã de vreo boalã. Da’ ce sã fi fãcut, cã nu puteam sã cãrãm de la pîrãu sau din Bistritã, cã apa era înghetatã. Trebuia sã facem copcã si sã scoatem cu gãleata. Era si periculos si departe de casã. Acum, chiar dacã s-o mai topit zãpada, apã tot nu avem, numai cã vitele le ducem la pîrãu si asta ne-o fãcut sã mai scãpãm de-o grijã. Da-i secetã mare! Poate dacã o sã mai plouã acum în primãvarã, sã mai scãpãm“, a afirmat una din gospodinele din Poiana Teiului.
Aceeasi poveste si prin satele comunei Hangu, mai ales acolo unde gospodãriile sînt cãtãrate pe dealuri. Si asta, în pofida faptului cã administratia localã a fãcut o treabã gospodãreascã investind multi bani în aductiunea apei în majoritatea caselor. „Cu seceta nu te pui. Poti sã ai retea peste retea. Scade pînza de apã din pãmînt, mor izvoarele si sta-i si-asteptã mult si bine... N-o fost rãu cã s-o fãcut, da’ de unde sã stii cã vine seceta? ÃŽn iarnã am fãcut si noi ca toatã lumea. Am mai cãrat apã din pîrãu bidoanele, cu butoiul, dar am mai si topit zãpadã, mai ales pentru vite. Sã vedem ce-o mai fi în primãvarã. Cît despre topirea zãpezii, nici nu se cunoaste, cã seceta a fost prea mare în toamna trecutã“, a declarat un gospodar de pe Audia Hangului, a cãrei gospodãrie se afla suitã pe coama unui deal, la vreo 50 de metri de drumul comunal. Revenind la nivelul lacului de la Bicaz, martorii zonei riverane afirmã cã, dupã înregistrãrile consemnate „bãbeste“ de-a lungul celor 60 de ani de experientã, lacul scade îndeobste în fiecare an din august pînã spre sfîrsitul lui februarie. Asa cã acum sperã din tot sufletul sã se revinã la oarecare normalitate din punct de vedere hidrologic. „Amplitudinea absolutã care s-a înregistrat în cel mai secetos an, 1974, a fost de 33 metri, reprezentînd o treime din adîncimea maximã a lacului. Se pare însã cã anul acesta, cu toatã seceta, nu s-a depãsit recordul de atunci. Sperãm cît mai repede la o revenire la normal“, a spus Gheorghe Ciucanu, din comuna Ceahlãu. Pînã una-alta, muntenii o duc greu cu apa. Nãdejdea lor este numai la Dumnezeu de la care cer îndurare în a le ostoi setea. „Cã nu de alta, da’ stãm cu lacu-n coastã si noi suferim de lipsa apei. Unde s-o mai pomenit?“, a afirmat Vasile Cãdere din Buhalnita, comuna Hangu, de la care aveam sã mai aflãm una: „Mai sînt cîteva luni si suim animalele-n munte. Mã întreb cum o sã stea la stînã dacã n-o fi apã. Anu’ trecut am mai dus-o, da’ anu ista dacã treaba nu se îndreaptã, îi vai de noi si de animalele noastre!“.

Articol afisat de 1699 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective