Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CEDO, ultima sperantã pentru o femeie paralizatã

• Georgeta Enea, din Roman, femeia care a rãmas paralizatã dupã ce a fost operatã de medicii de la Spitalul Sfîntul Ioan din Iasi a pierdut dreptul la despãgubiri • în urmã cu un an, pacienta a intentat proces spitalului, cîstigînd despãgubiri de 1.800 de lei si daune morale de 10.000 de euro • dupã comasarea unitãtii sanitare reclamate cu Spitalul Sfîntul Spiridon din Iasi, acesta din urmã a fãcut apel la Tribunalul Iasi si a cîstigat • femeia este hotãrîtã sã meargã la CEDO •

Georgeta Enea, de 49 de ani din Roman îsi cere de doi ani si trei luni drepturile în instantele de judecatã, dupã ce în 2009 a rãmas infirmã în urma unei operatii efectuate de medicii de la Spitalul Clinic de Urgente, Sfîntul Ion Iasi. Diagnosticatã cu fistulã rectovaginalã, romascanca a rãmas cu un picior paralizat, dupã ce a fost operatã de medicii ieseni. În urma interventiei, pacientei i-a fost sectionat un nerv al piciorului, ceea ce i-a cauzat o suferintã îndelungatã. Timp de un an de zile, Georgeta Enea a fãcut recuperare si fizioterapie la Spitalul Roman, însã nu si-a mai revenit nici în ziua de astãzi. Dupã operatie, femeia si-a dat seama cã are o problemã la piciorul stîng si în urma unei consultatii la un medic neurolog aceasta a fost diagnosticatã cu paralizie de nerv sciatic popliteu extern, prin compresiune. Pentru cã a rãmas paralizatã la piciorul stîng, femeia a dat în judecatã anul trecut Spitalul Clinic de Urgente Sfîntul Ion, obtinînd în martie 2011, o sentintã în premierã prin care unitatea sanitarã a fost obligatã sã plãteascã despãgubiri. La vremea respectivã, magistratii de la Tribunalul Iasi au admis în parte actiunea formulatã de Georgeta Enea, obligînd Spitalul de Urgente Sfîntul Ioan la plata unor despãgubiri materiale, în cuantum de 1.800 de lei si a unor daune morale de 10.000 de euro. Reclamanta solicitase prin avocata sa, Camelia Bãlan, de la Baroul Bacãu, plata unor daune în valoare de 52.000 de euro, motivînd cã a rãmas paralizatã dupã o interventie chirurgicalã usoarã.

Decizii diferite în acelasi dosar

Dupã ce Spitalul de Urgente Sfîntul Ioan a fost comasat cu spitalul Sfîntul Spiridon, conducerea acestei unitãti sanitare a fãcut un nou apel. De data aceasta, magistratii de la Judecãtoria Iasi nu au mai dat cîstig de cauzã pacientei Georgeta Enea. „Dupã ce am cîstigat procesul în martie 2011, la Tribunalul Iasi, mi s-au acordat 20% din daunele pe care le-am pretins. Reprezentantii Spitalului Sfîntul Spiridon, cel care a preluat Spitalul de Urgente Sfîntul Ioan a fãcut un nou apel la hotãrîrea prin care eu am cîstigat. La recomandarea avocatei mele, am fãcut si noi apel. Surpriza a fost una de proportii, magistratii de la Tribunalul Iasi nu mi-au aprobat apelul, mi-au respins toatã actiunea, în timp ce Spitalul Sfîntul Spiridon a cîstigat. ÃŽn toamna trecutã, am fãcut recurs la Curtea de Apel Iasi împotriva Hotãrîrii pronuntate de Tribunalul Iasi, recurs care s-a judecat abia luni, 5 martie. Avocata mea m-a anuntat cã am pierdut procesul“, a spus Georgeta Enea.

„Am luptat cu morile de vînt“

Astfel, dupã ce femeia a scos din buzunar peste 5.000 de lei, doar la spital, la care s-au adãugat si cheltuielile de judecatã, a rãmas si fãrã nici un drept si cu un picior beteag. „Medicii care m-au operat nu mi-au explicat de ce am rãmas infirmã, iar acum mã trezesc dintr-o datã cã timp de peste doi ani «am luptat cu morile de vînt». De pe 16 noiembrie 2009, data la care am fost operatã, pînã în prezent, starea mea de sãnãtate s-a degradat. Singurul meu venit este de 500 de lei pe care îi cîstig ca muncitor la Umaro Roman. Nu am altã alternativã de angajare, desi am absolvit o scoalã postlicealã sanitarã, dar posturile sînt blocate de 4 ani de statul român. Am luat legãtura cu avocata mea, Camelia Bãlan si vom face apel la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului“, a mai mentionat Georgeta Enea. Camelia Bãlan, avocata Georgetei Enea a precizat cã va cere daunele morale justificate la CEDO, deoarece clienta sa a rãmas cu traume atît fizice cît si psihice, dupã hotãrîrea datã de Curtea de Apel Iasi. „Clienta mea a fost acuzatã pe nedrept de conducerea celor douã spitale cã a introdus actiunea în instantã doar pentru a-si asigura o situatie materialã, prin plata despãgubirilor. Tin sã precizez cã existã probe indubitabile la dosar, este o legãturã de cauzalitate între fapta produsã si prejudiciul adus sãnãtãtii femeii care a rãmas cu piciorul paralizat. Este o practicã neunitarã a instantelor din România, prin care o instantã de judecatã apreciazã dosarul într-un fel, în timp ce instanta supremã apreciazã în mod diferit. Mã socheazã deciziile diferite date de cele douã instante, pe acelasi probatoriu, fãrã a exista nici mãcar un element de noutate“, a precizat avocata Camelia Bãlan.

Articol afisat de 1410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective