Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PUMNUL BRUTEI VA FI PEDEPSIT

PUMNUL BRUTEI VA FI PEDEPSIT

• politistii sînt de pãrere cã legea privind combaterea violentei în familie va reduce numãrul agresiunilor: „De departe, cel mai important lucru este cã poti sã intervii pentru a opri un bãrbat care-si snopeste sotia în bãtaie“ • anul trecut, în Neamt au fost sesizate 333 de infractiuni cu violentã între rude • printre acestea s-au numãrat 3 crime, 2 tentative de omor si 317 loviri • legea care îi pune la punct pe bãtãusi a fost promulgatã •

Nu putine sînt nemtencele care, de-al lungul vietii au fost victima agresiunilor, cel putin o datã. Cel mai adesea, ele ajung sã fie bãtute chiar de proprii soti desi acestia ar trebui sã fie cei care le protejeazã si le oferã un trai decent. Din pãcate, mentalitãtile arhaice acceptã cu foarte mare usurintã agresarea femeilor, fãcînd din aceste gesturi violente un fel de mîndrie a bãrbatului, care se considerã astfel seful casei. Despre lasitatea si lipsa de bãrbãtie a celui care loveste pe cei mai slabi, nimeni nu suflã o vorbã! Sãptãmînal în Neamt ajung cel putin 2-3 femei la camerele de gardã ale spitalelor, cu tot felul de traumatisme si rãni provocate de consorti. Unele dintre ele fac plîngere la politie. Celelalte, dupã ce îsi oblojesc rãnile, revin pe la casele lor, si-si reiau traiul de cosmar cu bãrbatii lor. De cele mai multe ori, femeile îndurã o astfel de viatã de cosmar din ratiuni economice. Cel mai probabil, dacã ar avea alternativa unei alte locuinte precum si posibilitatea de a avea un venit decent care sã le asigure independenta de sotul violent, cu sigurantã si-ar lua copiii si ar divorta rapid de agresor. În lipsa unor astfel de solutii tac si îndurã sau, în cazurile cele mai grave, ajung sã fie omorîte de cei care le sînt soti. Statistica politistilor aratã faptul cã, în anul 2011, au fost sesizate 333 de infractiuni cu violentã între rude. Dintre acestea, cele mai multe, respectiv, 317, au fost loviri simple, 5 vãtãmãri corporale, 4 violuri, 2 lovituri cauzatoare de moarte, 3 crime si 2 tentative de omor. Alte genuri de infractiuni asimilate violentei domestice sînt prevãzute de Legea 217/2003 care a suferit recent modificãri. La acest capitol, politistii au înregistrat o lipsire de libertate, 118 infractiuni de amenintare, 72 de abandon de familie (n.n., cazuri de neplatã a pensiei alimentare) etc.

Adãposturile, salvarea pentru femeile si copiii bãtuti

ÃŽn acest moment, în judetul Neamt existã trei adãposturi, toate apartinînd unor fundatii non-profit care asigurã sprijin pentru femeile si copiii victime ale violentei domestice. Fundatiile „Columna“ din Piatra Neamt, „Femina 2000“ din Roman si „Inima lui Iisus“ din Turturesti sînt doar cîteva locuri în care victimele bãtãilor pot sã petreacã o perioadã de timp departe de agresori. Victimele primesc aici casã, masã, haine, dar si consiliere psihologicã si juridicã, pentru eventualitatea cã ar vrea sã divorteze. Anul trecut, Fundatia „Columna“ a acordat sprijin pentru 30 de femei agresate si 35 de copii victime ale violentelor domestice iar celelalte fundatii au fãcut si ele ce au putut. Noua lege care protejeazã femeile împotriva sotilor bãtãusi ar putea fi o solutie, dar specialistii cred cã nu este de ajuns, mai fiind nevoie si de o schimbare de mentalitate. „ÃŽn acest moment, victima unei agresiuni familiale trebuie sã sune întîi de toate la 112. Ulterior femeile pot apela si numãrul de telefon 983, care este telefonul copilului dar si la numãrul nostru direct, al serviciului, 0233/229217. Putem astfel sã ajutãm atît femeile cît si copiii agresati sã ajungã în locuri sigure, unde sã stea o perioadã departe de agresor. De asemenea, primesc consiliere si femeile sînt sfãtuite cu privire la cele mai bune solutii pentru ele si copiii lor. Din pãcate însã, cu toate modificãrile legislative, mai trebuie sã umblãm si noi la mentalitãtile noastre. Multe victime ale abuzurilor ajung sã nu le raporteze din cauze economice dar si din cauza oprobiului public, imaginea în fata comunitãtii fiind mult prea importantã, dar si pentru a pãstra familia unitã“, a declarat Eugen Simion, sef Serviciu Copilul Abuzat, din cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Neamt.

Sotii bãtãusi riscã între 6 luni si 5 ani închisoare

Promulgatã de presedintele Bãsescu în ziua de 8 martie, Legea privind combaterea violentei în familie urmeazã sã fie publicatã în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede, printre altele, cã victima violentei în familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fatã de agresor. Vor fi considerate forme de violentã în familie neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existentã primarã. ÃŽn astfel de situatii, politistii sînt obligati sã se deplaseze rapid la fata locului. Adresarea într-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintãri, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare, constituie violentã verbalã. Lovirea, îmbrîncirea, trîntirea, tragerea de pãr, înteparea, tãierea etc, vor fi considerate violentã fizicã si pedepsite ca atare. Agresiunea sexualã este consideratã formã de violentã conjugalã. Desi nu au intrat în posesia actului legislativ, politistii sînt de pãrere cã noua lege le va proteja mai mult pe femei de sotii lor agresivi. „Nu odatã reprezentantii politiei s-au plîns cã legea este defavorabilã femeilor agresate de soti, si nu numai. Anual, politistii se confruntau cu zeci sau sute de plîngeri de acest gen, iar cel mai grav era faptul cã omul legii avea mîinile legate. El nu putea sã intre într-o locuintã în care sotul îsi agresa sotuia, întrucît risca sã se aleagã cu dosar penal. Noua lege vede aceste lucruri altfel, iar politistul va putea interveni prompt pentru a rezolva astfel de cazuri“, ne-a declarat un sef de post. Trebuie spus cã noua lege contine si reglementãri referitoare la ordinul de restrictie, precizînd cã acesta constituie o mãsurã de sigurantã. Astfel, împotriva agresorului se poate dispune evacuarea domiciliului comun cu victima, pãstrarea distantei minime de 200 de metri fatã de persoana vãtãmatã, de domiciliul si locul de muncã al acesteia. Conform noii legi, cei care vor cãlca pe bec riscã sã ajungã în spatele gratiilor, pedeapsa prevãzutã fiind între 6 luni si 5 ani închisoare.

Articol afisat de 1586 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective