Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOI PATRONI CU CÃTUSE

DOI PATRONI CU CÃTUSE

• alti doi administratori de firme au fost audiati de procurorii DIICOT în cazul spãlãrii de bani • ei sînt acuzati cã au emis facturi fictive si au produs prejudicii de zeci de miliarde • parte din firmele înfiintate în scopul eludãrii legii au fost cesionate cãtre tineri proveniti din centrele de plasament •

Procurorii din cadrul DIICOT Neamt au în lucru un amplu caz de economie subteranã, fiind vorba de evaziune fiscalã si spãlare de bani. De la data începerii cercetãrilor si pînã acum mai multi patroni au dat cu subsemnatul în fata anchetatorilor. Ieri, 21 martie 2012, au fost retinuti alti doi administratori care si-au implicat firmele în afaceri necurate. S-au ales cu acuze penale Stefan Ionut Tendeleu, de 27 de ani, din Piatra Neamt, administratorul societãtilor Autocar si Tuberias, precum si Roland Claudiu Hagima, de 35 de ani, cel care administreazã Fabrizio Edil Construct si Edil Seaqest. La ora închiderii editiei urma sã se decidã dacã este cazul sã fie retinuti pe bazã de ordonantã si dacã astãzi, 22 martie 2012, vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventivã pentru acuzatii de aderare la grup infractional organizat, evaziune fiscalã si spãlare de bani, în diverse forme de participatie. ÃŽn esentã, activitãtile desfãsurate de cei doi sînt pe tiparul celorlalti membri ai grupãrii pusi sub învinuire pînã acum de oamenii legii. Acestia sînt suspectati cã au fãcut „miscãri“ necurate cu facturi fiscale, lucru care s-a soldat cu fraudarea bugetului de stat cu sume considerabile. „Au fost emise facturi fictive de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi cãtre mai multe societãti din Neamt. Pe lîngã prejudiciul initial de 150 miliarde de lei vechi din acest dosar, pentru al doilea învinuit mai este un prejudiciu de aproximativ 14 miliarde de lei vechi. Cercetãrile sînt în curs de desfãsurare, încercãm identificarea tuturor persoanelor implicate si stabilirea contributiei fiecãruia la prejudicierea bugetului de stat“, a declarat procurorul Cezar Talpãu, seful Biroului teritorial Neamt al DIICOT. De mentionat este faptul cã pentru obtinerea unor cîstiguri cît mai consistente, în cauzã nu s-a lucrat numai pe societãtile comerciale mentionate, ci si pe alte firme înfiintate special în acest scop.

Unul din învinuiti a „lucrat“ si sub alt regim

Dupã operatiunile frauduloase, agentii economici astfel creati au fost trasi pe linie moartã, iar învinuitii le-au cesionat cãtre tineri care provin din centrele de plasament. Stefan Ionut Tendeleu a lucrat exclusiv pe reteaua condusã de pietrenul Andrei Pãrpãutã, de 37 de ani, acesta fiind deocamdatã singurul arestat în acest caz spectaculos. Aici faptele au avut loc în perioada 2009-2011.
Activitatea infractionalã a lui Roland Claudiu Hagima este ceva mai veche si a debutat din anul 2008, cînd o vreme a „lucrat“cu o altã persoanã în aceleasi tipuri de operatiuni pe lîngã lege. Se pare cã acesta ar fi fost folosit pentru înfiintarea de firme pe care s-au tras marile tunuri, de aici si un plus la pagubã de 14 miliarde de lei vechi. Ulterior însã, acesta a fost cooptat în reteaua condusã de Pãrpãutã. ÃŽn fata anchetatorilor cei doi învinuiti au explicat modul în care a functionat afacerea lor de „succes“. Au dat declaratii amãnuntite despre cum erau înfiintate firmele pe care au lucrat, rolul fiecãrei persoane în aceste societãti si în modul de completare a facturilor fiscale. De asemenea au dat amãnunte referitoare la modul în care circulau banii în conturile bancare ale firmelor, dar si detalii despre cum erau retrase si utilizate lichiditãtile. Reamintim cã cercetãrile în acest caz au demarat la începutul lunii februarie 2012, cînd procurorii DIICOT au retinut trei persoane sub acuzatii de aderare la un grup infractional organizat, evaziune fiscalã si spãlare de bani. ÃŽn cauzã mai sînt si alti învinuiti care au interdictia de a pãrãsi tara. Cu totii ar fi exponentii unei grupãri de criminalitate organizatã specializatã în spãlarea de bani proveniti din infractiuni economice. Ei au folosit societãti comerciale înregistrate pe numele persoanelor din anturajul lor si au desfãsurat operatiuni fictive de ordinul zecilor de miliarde. Banii din aceste operatiuni nereale erau scosi de la bancã, în numerar, de cãtre Pãrpãutã, acesta avînd drept exclusiv pentru tranzactiile bancare. Anchetatorii au mai stabilit cã învinuitii distrugeau facturile si închideau firmele dupã efectuarea tranzactiilor ilicite pentru a nu fi trasi la rãspundere penalã. Operatiunile s-au desfãsurat pe cel putin 45 de firme, iar pînã în acest moment paguba în dauna staului este estimatã la 164 miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 3402 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective