Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
IDIOATÃ DECIZIE

IDIOATÃ DECIZIE

• a trecut un an de la închiderea celor douã unitãti sanitare din Bicaz si Roznov • acest lucru a însemnat mai multã suferintã pentru zeci de mii de bolnavi • „Mã doare sufletul cînd trec pe lîngã spital“, spune medicul Uleia • la Roznov lucrurile stau mai bine, functionînd aici un cãmin de bãtrîni si un centru de permanentã •

Duminicã, 1 aprilie, s-a împlinit un an de cînd judetul Neamt a rãmas fãrã douã din cele sapte spitale, cele de la Roznov si de la Bicaz, ambele deservind la acel moment cam 80.000 de oameni. A trecut un an de cînd aparaturã de sute de mii de euro zace nefolositã prin tot felul de magazii, de cînd saloane renovate si modernizate se degradeazã de la o zi la alta si de cînd mii de bolnavi ori au renuntat sã se mai trateze prin spitale ori bat drumuri lungi pentru o banalã injectie, o consultatie sau pentru a-si face cîteva analize. La 1 aprilie 2011 cele douã unitãti sanitare, alãturi de alte 65 din tarã, au fost închise de cãtre Ministerul Sãnãtãtii. „Sentinta“ a venit prin HG 212/2011 privind aprobarea programului de interes national „Dezvoltarea retelei nationale de cãmine pentru persoane vîrstnice“ (sic!) si prin HG 345/2011. Au fost niste decizii rostite sec si în limbajul de lemn al birocratiei, dar care au bulversat soarta a mii de oameni, bolnavi si angajati deopotrivã. Cei mai afectati de aceste hîrtii plimbate între institutii au fost oamenii de la Bicaz si de pe toatã Valea Muntelui. ÃŽn spatele acestor hîrtii sînt vietile celor care se tratau la acest spital, în total circa 50.000 de oameni. Fostul director al spitalului din Bicaz, medicul Ioan Uleia, regretã amarnic închiderea acestei unitãti, dar mai ales faptul cã nu a apãrut în loc nimic pentru bolnavi. „Sincer vã spun cã, ori de cîte ori trec prin Bicaz, mã doare sufletul cînd vãd clãdirea spitalului si mã uit cu jale la ce-a ajuns. Ca orice casã pãrãsitã si spitalul s-a degradat, iar iarna aceasta grea nu putea sã nu lase urme. S-au mai spart tevi, calorifere, s-a stricat o parte din acoperis, ce mai, are nevoie de întretinere. Dureros este cã nu a rãmas nimic în loc, iar ministerul a decis prea usor închiderea acestui spital, fãrã sã tinã seama cã deserveam circa 50.000 de oameni, de la distante foarte mari, cã acopeream aproape toate specializãrile medicale si cã aveam medici specialisti foarte bine cotati. Multi bolnavi se lasã acum pãgubasi si nu mai vin la doctor deloc. Nu cred cã prin închiderea spitalului Bicaz, care era o bijuterie, s-au fãcut economii, dar asta a fost voia unora de sus si nu am putut decît sã ne supunem“, a declarat necãjit medicul Uleia.

Reabilitat înainte de a fi închis

Ca multe alte spitale din tarã care au fost închise si Spitalului Bicaz i-a fost pus lacãt tocmai dupã ce fusese modernizat. ÃŽn anii 2008-2010 unitatea a fost reabilitatã atît pe banii primãriei, dar si din fondurile Ministerului Sãnãtãtii, care a investit bani grei în aparaturã medicalã. La 1 aprilie spitalul s-a închis, iar echipamentele de sute de mii de euro sînt nefolosite. „Omul bãtrîn si necãjit venea la spital aici, în Bicaz, acum merge la Piatra. Acolo este mult mai greu, mai aglomerat. Tot acolo mergeau si pentru analize, dar si pentru o injectie. Acum...“, a mai spus doctorul Uleia. Dupã închiderea unitãtii sanitare, Consiliul Local Bicaz, care administra acest spital din vara lui 2010 avea posibilitatea sã opteze pentru înfiintarea unui cãmin de bãtrîni. Consilierii au refuzat si au sperat cã vor putea deschide un alt spital, fie el si privat. Au fost tot felul de încercãri, soldate cu esecuri însã. Toamna trecutã, Spitalul Judetean a decis sã facã la Bicaz un centru de sãnãtate multifunctional, adicã un fel de policlinicã care sã aibã si laborator, dar si un centru de primiri urgente. Birocratia a venit de hac si acestei idei, astfel încît, de peste 6 luni, nici mãcar documentele nu sînt finalizate pentru aceastã investitie. Se doreste de asemenea, deschiderea unei maternitãti private la Bicaz. Chiar dacã va functiona, nu va fi de prea mare ajutor miilor de bolnavi care, în majoritate, sînt oameni sãrmani. S-a vrut de asemenea si deschiderea unui centru de permanentã unde oamenii sã poatã mãcar sã-si facã o injectie sau sã primeascã o consultatie. Din pãcate, deocamdatã, nici acesta nu a putut fi deschis, medicii de familie refuzînd sã facã gãrzi. ÃŽntre timp, bate vînt a pagubã la Bicaz.

„E foarte greu sã te duci la Piatra pentru orice fleac“

Ca o confirmare a spuselor sale, sãptãmîna trecutã, o pensionarã din Tasca a sunat la redactie pentru a se plînge de dificultãtile întîmpinate dupã închiderea spitalului din Bicaz. „Cît mai era spitalul deschis, aveai unde te duce sã te vadã un medic, sã te consulte un specialist sau sã faci niste analize. De exemplu, anul trecut, în varã, eu am fãcut un infarct si am stat internatã la Piatra, unde m-au tratat cu medicamente cumpãrate de mine. La Bicaz aveam sectie de Cardiologie si aveam specialisti foarte buni si puteam sã mã tratez aici, aproape de casã. Acum am nevoie de niste analize medicale pentru a merge la control. Pentru asta trebuie sã merg tot la Piatra doar ca sã-mi fac programare. De douã luni bat drumurile si tot n-am reusit sã mã programez, darmite sã fac si analizele. Toate acestea înseamnã bani si timp pierdut, pe cînd dacã ar mai fi fost deschis spitalul din Bicaz as fi putut sã-mi fac analizele aici. E foarte greu sã te duci la Piatra Neamt pentru orice fleac, dar dacã nu te duci, mori cu zile acasã“, a spus bãtrîna din Tasca.

La Roznov, rana închiderii, pansatã cît de bine s-a putut

Dacã la Bicaz bate vîntul prin locul fostului spital, la Roznov lucrurile stau mai bine. Astfel, în spatiul fostului spital cãzut si el sub ghilotina ministrului Attila, al Sãnãtãtii, functioneazã acum un cãmin de bãtrîni de 50 de locuri, ocupate toate, dar si mai multe cabinete medicale, în regim privat ce-i drept, dar si un centru de permanentã deschis în luna februarie 2012. „ÃŽnchiderea spitalului a fost o loviturã si o ranã dureroasã si pentru noi. Din pãcate, nu am putut face nimic pentru a împiedica aceastã închidere astfel încît am luat decizia de a «pansa» rana cît de bine am putut. Am fãcut un cãmin de bãtrîni care functioneazã chiar bine din iunie anul trecut. Avem toate cele 50 de paturi ocupate si o lungã listã de asteptare. Am concesionat spatii pentru mai multi medici care si-au deschis cabinete în regim privat, astfel încît oamenii au acum la dispozitie specialisti în pediatrie, interne, ginecologie dar si radiologie. Cea mai mare bucurie a fost cînd am putut deschide în februarie centrul de permanentã, unde lucreazã 10 medici si unde se acordã consultatii gratuite. Am reusit sã si achitãm datoriile fostului spital si cred cã ne-am descurcat cît de bine s-a putut în conditiile date“, a declarat Ionel Ciubotaru, primarul orasului Roznov.

Articol afisat de 1671 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective