Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 28 Aprilie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BOMBÃ DETONATÃ

BOMBÃ DETONATÃ

• politicienii nemteni recunosc cã situatia, dupã cãderea Guvernului MRU, este mai mult decît complexã • în acest moment existã mai multe variante, însã cãrtile vor fi fãcute de presedintele Traian Bãsescu • nu este exclus ca MRU sã fie propus din nou pentru a prelua fotolioul de premier • în cazul în care existã douã încercãri esuate de a numi un nou premier, presedintele ar putea sã dizolve Parlamentul • reprezentantii Opozitiei spun cã aceastã variantã este exclusã si cã premierul va trebui sã fie numit din rîndul USL • „Eu m-as bucura sã vinã USL la guvernare ca sã arate ce valoare au si ce pot sã realizeze“, a declarat Gheorghe Stefan • deputatul Tãrâtã spune cã existã mai multe variante de guvern si cã numai timpul va oferi rãspuns la aceastã chestiune •

Apele în politicã sînt mai mult decît agitate, dupã ce ieri Guvernul Ungureanu a picat. Asa cum este bine stiut, motiunea de cenzurã a trecut cu 235 de voturi pentru, 9 împotrivã si 4 nule. Vizavi de cele întîmplate ieri în Parlamentul României, opiniile politicienilor nemteni sînt diverse. Existã voci care afirmã cã este mai mult decît posibil ca USL sã ajungã la guvernare, lucru recunoscut inclusiv de senatorul PSD Ioan Chelaru. Si asta, pentru cã cel care va dispune cum vor sta lucrurile este Traian Bãsescu. Acesta poate propune premierul ce va ajunge pentru a fi validat în Parlament. ÃŽn cazul în care propunerea este respinsã, Traian Bãsescu poate veni cu o nouã propunere. Ei bine, cele douã propuneri pot fi tot Mihai Ungureanu. Dacã lucrurile se tergiverseazã existã posibilitatea sã se intre în ultimele 6 luni pînã la alegerile parlamentare, situatie în care nu se mai poate face nimic pe acestã linie. Toti politicienii contactati ieri de cotidianul Monitorul au recunoscut cã situatia este mai mult decît complexã. Deputatul Culitã Tãrâtã nu exclude un guvern la care sã contribuie toate partidele parlamentare, cum nu exclude nici varianta ca MRU sã rãmînã premier pînã la alegerile din toamnã. „Face parte din jocul democratic si cãderea unui guvern. Este o hotãrîre a Parlamentului pe care o putem asemui cu o hotãrîre judecãroreascã definitivã si irevocabilã ce trebuie respectatã si aplicatã fãrã discutii. ÃŽn acest moment existã mai multe variante. Un guvern format din mai multe partide care sã se poatã ocupa de organizarea localelor si parlamentarelor. Este si posibil sã nu se gãseascã un premier si atunci va rãmîne actualul. Se va vedea pe ce variantã se va merge, însã hotãrîrea Parlamentului trebuie respectatã cu sfintenie, pentru cã aratã cã în România existã democratie“, a declarat deputatul Tãrâtã.
Gheorghe Stefan, liderul PDL Neamt spune cã ar prefera ca USL sã vinã la guvernare. „Asteptãm sã intre presedintele la discutii cu partidele si vom vedea ce va fi. Indiferent de ce se va întîmpla la centru, noi pe plan local vom rãmîne împreunã. Eu m-as bucura sã vinã USL la guvernare ca sã arate ce valoare au si ce pot sã realizeze. Sînt mai multe variante de luat în calcul. Presedintele
poate sã numeascã un independent sau pe cineva de la PDL, pentru cã este cel mai mare grup parlamentar. Nu ar fi exclusã nici varianta unui guvern de tehnocrati sau de uniune nationalã“, a declarat Gheorghe Stefan. Deputatul independent Ioan Munteanu a votat motiunea, asa cum de altfel a si promis, încã de acum o sãptãmînã. Politicianul i-a si comunicat lui Victor Ponta cã va vota în conditiile în care parlamentarii USL nu vor lipsi de la vot. „Am votat la vedere, pentru motiune. Am promis cã asa voi face dacã parlamentarii USL nu vor lipsi de la aceastã sedintã. Cum nu a lipsit nici unul m-am tinut de cuvînt“, a declarat Ioan Munteanu. Acesta a precizat cã situatia este deosebit de complexã si cã nu exclude varianta ca MRU sã fie propus din nou premier, cu conditia ca si el sã mai accepte acest lucru.

Opozitia îl vrea pe Ponta premier

Politicienii din Opozitie spun cã Traian Bãsescu trebuie sã-l numeascã premier pe Victor Ponta, USL avînd majoritate parlamentarã. „Se intrã pe procedura constitutionalã de formare a unui nou guvern, consultãrile urmînd sã înceapã în cel mai scurt timp. Nouã ni se pare normal sã fie Victor Ponta sprijinit de USL. Este adevãrat, Bãsescu poate sã-l nominalizeze tot pe Ungureanu. Ne asteptãm la asa ceva, pentru cã-l intereseazã ca PDL sã rãmînã la putere. Solutia fireascã ar fi numirea unui guvern a actualei majoritãti care sã încerce sã pãstreze echilibrul si sã fie garantul unor alegeri corecte“, a declarat senatorul Ioan Chelaru. Liderul liberalilor nemteni, Dorinel Ursãrescu, spune cã odatã cu trecerea motiunii s-a scurtat suferinta a 95% din populatia României. „PDL a fost cea mai urîtã experientã de dupã 1990, din punct de vedere a deprecierii democratiei. Au editat si interpretat legi dupã bunul lor plac, avînd un mentor foarte bun în persoana domnului Bãsescu. Este clar cã Traian Bãsescu nu mai are nici un motiv pe care sã-l invoce pentru a nominaliza un premier pe care îl doreste. E clar cã trebuie sã nominalizeze premier de la USL. Uniunea e pregãtitã pentru guvernare si are un program în acest sens, însã sîntem constienti cã nu va fi foarte simplu“, a declarat Ursãrescu. La rîndul sãu, prefectul Mihai Archip crede cã alegerile locale vor fi totusi organizate de Guvernul Ungureanu, chiar dacã ieri motiunea a reusit sã îl zguduie puternic. „Automat noul Guvern care va veni va aduce schimbãri la nivelul ministerelor si al institutiilor subordonate, dar rãmîne de vãzut dacã se va întîmpla asta pînã pe 10 iunie, cînd vor avea loc alegerile locale. Cred totusi cã tot Guvernul Ungureanu le va pregãti, cu actualele structuri din teritoriu. Dacã cineva va avea nevoie de mine, eu voi fi aici, la Prefecturã, la datorie. Dacã voi fi solicitat sã rãmîn, voi rãmîne, dacã mi se va cere sã plec, voi pleca“, a declarat Mihai Archip.

Consultãri la Cotroceni

Motiunea de cenzurã initiatã de Opozitie a fost adoptatã de Parlament. Potrivit secretarului Camerei Deputatilor, Georgian Pop, în favoarea motiunii au fost exprimate 235 voturi, iar 9 parlamentari au votat împotrivã. „Avînd în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputati si senatori, constatat de Birourile Permanente si consemnat în procesul verbal prezentat, în temeiul prevederilor constitutionale si ale celor regulamentare, Parlamentul României adoptã motiunea de cenzurã si retrage încrederea acordatã Guvernului prin hotãrîrea Parlamentului nr. 1 din 2012 publicatã în Monitorul Oficial partea I nr. 107 din 2012. Potrivit articolului 110 alineatul 4 din Constitutie, Guvernul al cãrui mandat a încetat îndeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice pînã la depunerea jurãmîntului de cãtre membrii noului Guvern“, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Guvernul Ungureanu a fost învestit de Parlament pe 9 februarie, cu 237 de voturi pentru si douã împotrivã. Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de cãtre Parlament a încrederii acordate. ÃŽn acest caz, se aratã în Constitutie, se aplicã prevederile articolului 103, potrivit cãrora presedintele României desemneazã un candidat pentru functia de prim-ministru, în urma consultãrii partidului care are majoritatea absolutã în Parlament ori, dacã nu existã o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. ÃŽn continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului. Presedintele Traian Bãsescu a invitat, vineri, toate partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru consultãri. „ÃŽn temeiul Constitutiei României, avînd în vedere demiterea Guvernului în urma retragerii de cãtre Parlament a încrederii acordate si tinînd cont de faptul cã nici un partid politic nu are o majoritate absolutã a locurilor din Parlamentul României, vã invit la Palatul Cotroceni, în data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultãri în vederea desemnãrii unui candidat pentru functia de prim-ministru“, se aratã în scrisoare transmisã de seful statului presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate în Parlament. Potrivit Administratiei Prezidentiale, fiecare delegatie poate fi formatã din maximum 12 persoane. Programul consultãrilor a fost urmãtorul: 17 - 17,30 - PSD; 17,30 - 18 - PNL; 18 - 18,30 - PC; 18,30 - 19 - minoritãti nationale; 19 - 19,30 - UDMR; 19,30 - 20 - UNPR; 20 - 20,30 - PDL.

„Un vot al traseismului“

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, vineri, cã fãrã voturile unui partener din coalitie - unii reprezentanti ai minoritãtilor nationale - motiunea de cenzurã depusã de USL nu ar fi trecut. „Un vot al traseismului, o victorie a lipsei de caracter în politicã. Traseismul si lipsa de caracter pot compromite stabilitatea politicã si economicã a tãrii“, a punctat liderul PDL. Viata merge mai departe, a declarat vineri presedintele UDMR, Hunor Kelemen, care a precizat cã actuala Opozitie are majoritate, dupã cum s-a demonstrat la votul motiunii de cenzurã. Potrivit acestuia, important este ca alegerile parlamentare sã fie organizate cît mai repede.

Articol afisat de 2066 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ, M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective