Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2012
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Mai 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cancerul ne mai slãbeste un pic

• în trimestrul întîi al acestui an s-au înregistrat mai putine cazuri de cancer n

Cancerul, boala care dã frisoane din ce în ce mai des în ultima vreme, se pare cã a lãsat-o putin mai moale anul acesta, medicii diagnosticînd mai putine cazuri. Este posibil însã, spun doctorii ca de fapt sã fie vorba despre o falsã scãdere, datoratã neprezentãrii oamenilor la medic si din cauza vremii nefavorabile pe timp de iarnã dar si din cauza problemelor din sistemul sanitar ce au restrictionat în oarecare mãsurã accesul populatiei la serviciile medicale. Indiferent de motiv însã, statisticile aratã clar o reducere a numãrului de cazuri noi luate în evidentã la începutul anului, scãdere nesemnificativã dar demnã de luat în seamã totusi. Astfel, datele furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã în primul trimestru al acestui an, oncologii au depistat 415 persoane cu diverse tipuri de tumori, cu 63 de cazuri mai putin decît în acelasi interval de timp din 2011. Asta înseamnã cã 296 de persoane la suta de mii de locuitori suferã de tot felul de tumori maligne. În toate zonele judetului s-au înregistrat scãderi ale numãrului de cazuri noi de cancer, cea mai semnificativã fiind la Roman, unde au fost diagnosticati cu tumori anul acesta 114 pacienti, cu 50 mai putin decît anul trecut. Si la Piatra Neamt, Roznov si Bicaz s-au consemnat mai putini bolnavi, singura zonã cu mai multe cazuri noi fiind Tîrgu Neamt. Astfel, aici au fost luate în evidentã în 2011 67 de cazuri noi iar anul acesta au fost 72. Din pãcate, oncologii sustin cã numãrul bolnavilor rãmîne în continuare foarte mare, fiind aproximativ 150 de cazuri noi pe lunã iar singura modalitate de a depista boala din timp, cînd poate fi tratatã cu succes, ar fi efectuarea unor investigatii medicale periodice.
Realitatea aratã însã cã lucrurile stau cu totul altfel, douã treimi dintre cei care primesc un astfel de diagnostic ajungînd la doctori în stadii tardive ale bolii, cînd nu mai sînt considerate curabile. Statul se chinuie de cîtiva ani sã punã la punct cîteva programe nationale de depistare precoce a mai multor forme de cancer, precum de col uterin si sîn la femei si de colon pentru toatã populatia dar deocamdatã, nu s-au gãsit banii necesari. Cele trei forme de cancer fac cele mai multe victime si au cea mai mare ratã a mortalitãtii, fiind depistate de cele mai multe ori tîziu, cînd tratamentele nu fac decît sã prelungeascã putin viata bolnavilor.

Articol afisat de 1366 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective