Carne expiratã, gata de preparare prin autoserviri
• 10 kilograme de carne de pui, în parte expiratã de 20 de zile, a fost gãsitã de inspectorii OPC • verificãrile au vizat supermarket-urile cu mîncare gãtitã si autoservirile •
Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au luat în vizior supermarketurile si magazinele cu autoservire care comercializeazã mîncãruri gata preparate. Actiunea a avut loc la finele lunii trecute, în perioada 23-26 aprilie 2012 si au fost verificati 4 operatori economici de profil din mediul urban. La toti au fost depistate nereguli, cea mai gravã fiind existenta de produse din carne expirate si de aproape 3 sãptãmîni, aceasta urmînd a fi preparatã si comercializatã. „Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat 3 amenzi contraventionale de 7.000 de lei si douã avertismente. S-a mai dispus oprirea definitivã de la comercializare pentru 10 kilograme de produse din carne în valoare de 160 lei si oprirea temporarã de la vînzare pentru 92 kilograme preparate culinare de 5.620 lei“, a declarat Gelu Moldovanu, seful OPC Neamt. La unul din acesti operatori economici, la raionul destinat pregãtirii preparatelor culinare, inspectorii au gãsit 10 kilograme de carne de pasãre expiratã. Aceasta era depozitatã pentru a fi preparatã si servitã doritorilor. Este vorba de pulpe inferioare de pui, expirate de o zi, pui grill - carcasã evisceratã fãrã organe, produs ce era expirat de 5 zile, precum si pulpe de pui cu os si cu piele care erau expirate de nu mai putin de 20 de zile. Doar o singurã firmã a putut prezenta raportul zilnic de retragere a mîncãrurilor, valabil pentru ziua anterioarã. Acesta include cantitãtile rãmase din mîncãrurile expuse la comercializare, la care a expirat perioada de consum, exprimatã în ore, recomandatã de producãtor. Ceilalti nu aveau o astfel de evidentã scrisã. Nici unul nu informa consumatorii despre componentele alergene pe care preparatele alimentare le pot contine. Este vorba de susan, soia, lapte, telinã, mustar sau ouã. De exemplu pentru sortimentele pui cu susan, crochete cu cascaval, chiftele de pui si pui shangai, la care producãtorul atentiona pe etichetã „contine gãlbenus de ou, gluten“ sau „lapte, praf de ou, gluten“, aceste informatii nu erau afisate de comercianti pentru informarea clientilor. La salata de vinete, salata americanã, italianã sau elvetianã, toate cu maionezã si toate fabricate în unitatea de comercializare, maioneza avea 1% praf de ou, dar ingredientul alergen nu era afisat. La fel s-a constatat si în cazul chiftelelor calde preparate în unitate, sau în cazul produselor de carne de pui la rotisor, la care în retetã se utiliza si Delikat cu telinã, unde produsele nu aveau afisatã lista ingredientelor. La produsul „ceafã de porc marinatã“ producãtorul mentiona cã „poate contine urme de gluten si de telinã“, dar informatia nu apãrea pe eticheta de comercializare.
|