Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2012
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Mai 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amnistie fiscalã

• a dat norocul peste 155 de functionari din judet • ei rãmîn cu 5,6 miliarde de lei pe care parlamentarii au decis sã îi lase angajatilor de la stat, chiar dacã acele sporuri nu li se cuvin • cei din CJ rãmîn cu „buza umflatã“, pentru cã mai toti au restituit banii încasati ilegal •

155 de bugetari nemteni din 18 primãrii au primit ieri o veste nespus de bunã, pentru cã desi au încasat ilegat sporuri în perioada 2008 -2010, rãmîn cu banii în buzunar. Si ar fi vorba despre sporuri de 5,6 miliarde de lei vechi. Camera Deputatilor a adoptat, ieri, cu 234 voturi si nici unul împotrivã, proiectul de lege privind amnistia fiscalã pentru circa 300.000 de functionari publici din tarã, care erau obligati sã returneze sporurile încasate în 2008-2010. Dupã vot, toti reprezentantii grupurilor parlamentare au arãtat cã este un act de justitie votarea acestui proiect, considerînd cã în caz contrar ar fi avut de suferit prea multã lume din tarã, pentru cã era fortatã sã returneze încasãrile ilegale. ÃŽn Neamt, banii s-au împãrtit pe bazã de dispozitii ale primarilor sau pe bazã de hotãrîri ale consiliilor locale, numai cã bonusurile au fost considerate foloase necuvenite de Curtea de Conturi. Diferentierile dintre salariati, înregistrate între institutii publice cu acelasi statut au fãcut ca ani de zile acestia sã îsi arunce sãgeti otrãvite, trãind cu impresia cã unii sînt mai privilegiati decît altii. Iar dupã decizia deputatilor de ieri, dihonia dintre angajatii la bugetul statului va spori. Cei mai norocosi bugetari au primit bani pentru ore suplimentare, spor de fidelitate, spor de dispozitiv, tichete cadou, indemnizatii de conducere, suplimente corespunzãtoare treptei de salarizare, spor de confidentialitate, spor de conditii de muncã, bani pentru haine, drepturi speciale, premii, prime de sãrbãtori, salariu de pensionare etc. Din iunie 2010, cînd criza a tãiat un sfert din lefurile bugetarilor, au cãzut toate acele sporuri. Curtea de Conturi a calculat la nivel de primãrii si de CJ Neamt, cîti bani au dat sefii acestor institutii, fie pe bazã de hotãrîre de consiliu, fie prin dispozitie a primarului. Si sumele, în cazul unor primãrii, sînt mari. Fiind vorba despre multi bani de la care au fost „întãrcati“, functionarii i-au dat în judecatã pe cei care au decis sã li se sisteze bonusurile, multe procese fiind pe rol si urmînd probabil sã se sfîrseascã. Iar cele care s-au finalizat cu sentinte definitive si irevocabile privind înapoierea banilor, nu-si mai au rostul.

Salariatii de la CJ au dat banii înapoi

Iatã cîteva exemple. La Bîrgãoani s-au dat 184.621 de lei noi pe prime si spor de dispozitiv, pentru nouã functionari si 17 angajati - personal contractual. La Pipirig s-au dat 64.320 de lei în contul sporului de fidelitate, suplimentul de post si suplimentul curespunzãtor treptei de salarizare, pentru 14 functionari si 13 angajati - personal contractual. La Ruginoasa, 16 functionari au luat spor de dispozitiv în valoare de 68.044 de lei. Nouã functionari de la Timisesti si alti patru angajati au beneficiat de 30.981 de lei, constînd în premii, diferente la tichetele cadou, indemnizatii pentru membrii comisiei de fond funciar si contributii pentru angajati. La Trifesti, doisprezece salariati dintre care opt functionari, au împãrtit 73.527 de lei drept supliment de post si supliment treaptã de salarizare. Amnistia fiscalã anuntatã ieri n-a fost deloc pe placul celor din CJ Neamt, întrucît si în aceastã institutie s-au dat sporuri mari, dar le-a sistat Curtea de Conturi. ÃŽn ciuda proceselor în instantã, salariatii din CJ au dat banii înapoi, timp de vreo trei ani, unii încheindu-si socotelile cu angajatorul. ÃŽn cazul lor nu se poate pune problema sã rãmînã cu vreun leu în buzunar pentru cã existã sentintã definitivã si irevocabilã privind restituirea acelui spor de fidelitate, dupã cum a declarat Cristina Mititelu, secretar general al CJ Neamt. Cei peste 150 de angajati ai CJ s-au bucurat de rãsplata fidelitãtii lor fatã de institutie pe vremea vicepresedintelui Dumitru Badea. Acesta a initiat o hotãrîre de CJ, în baza cãreia confidelitatea era rãsplãtitã cu pînã la 60% din leafã, pentru cei mai vechi salariati. La pachet cu ei au mers si cîtiva salariati de la „Carmen Saeculare“. Lor li s-a imputat suma de 246.307 lei.
Printre primãriile în care s-au împãrtit bani publici considerati de Curtea de Conturi în mod ilegal, dar unde sumele sînt mai mici, se numãrã cea de la Alexandru cel Bun, Bîra, Brusturi, Gherãiesti, Grumãzesti, Podoleni, Sagna, Sãbãoani, Tãmãseni si Valea Ursului.

Articol afisat de 2094 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective