Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2012
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi, necazuri si vin alte ploi

Ploi, necazuri si vin alte ploi

• la Pipirig si Costisa, în 60, respectiv, 50 de minute, au cãzut peste 20 de litri de apã pe mp • mai multe gospodãrii au fost inundate • zeci de fîntîni sînt colmatate si sute de pãsãri au murit înecate • prognoza pe urmãtoarele zile nu este încurajatoare • temperaturile rãmîn modeste •

Judetul Neamt a „simtit“ codurile galben si portocaliu de ploi, precipitatiile din ultimele douã zile afectînd cinci localitãti: Piatra Neamt, Roman, Moldoveni, Români si Costisa. Conform mãsurãtorilor, pe 24 mai s-au semnalat precipitatii sub formã de averse cu caracter torential care au totalizat 25,6 l/mp în 60 de minute la Pluton, Pipirig, si 21 l/mp în 50 de minute la Frunzeni, Costisa. ÃŽn Piatra Neamt a fost afectatã o linie electricã, în urma cãderii unor copaci, fiind blocatã Aleea Tineretului (strada spre strand). Pompierii au degajat strada cu ajutorul motofierãstraielor, revenind în zonã ca urmare a cãderii unui stîlp de sustinere a cablurilor electrice. ÃŽn Roman, o curte a fost inundatã si un cablu electric s-a rupt de la stîlp. La Moldoveni, drumurile au fost afectate pe 7,1 kilometri. Apa a bãltit si în sapte curti si pe patru hectare de culturi agricole. ÃŽn Costisa, zece gospodãrii au fost inundate. Au mai fost afectate o societate comercialã, trei sute de metri de cale feratã, 1,2 km de drumuri si patruzeci de hectare de teren agricol. Pompierii au intervenit pentru a evacua apa din beciurile mai multor gospodãrii. Ciprian M. a pierdut aproximativ 150 de pãsãri. De asemenea, Ceciliei C., din aceeasi localitate, puhoaiele i-au luat 60 de pãsãri. La Români au fost afectati 7,4 km de drumuri, un pod peste Pîrîul Sarpelui, 20 de podete si 30 de fîntîni. ÃŽn aceeasi zonã au fost inundate cinci hectare de teren arabil, patru curti si douã case. ÃŽn Bahna trei podete au fost colmatate, iar peste nouã km de drumuri si un bazin de înmagazinare apã au fost afectate. ÃŽn Secuieni au fost afectati nouã km de drum, pe portiuni, în mai toate satele, iar în Prãjesti, sapte hectare de teren arabil au fost inundate. „Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, voluntarii din localitãtile afectate si echipele E-ON Electrica au fost în teren si au actionat pentru remedierea defectiunilor si diminuarea efectelor produse de precipitatii“, a declarat subprefect Daniela Soroceanu.

Fîntîni inundate, pericol de boli

Inundatiile de joi i-au lãsat pe locuitorii comunei Români, în special pe cei din satul Silistea, fãrã apã potabilã, dupã ce ploile au umplut cam toate fîntînile. Vineri dimineatã, seful Directiei de Sãnãtate Publicã a fost în zonã pentru a vedea exact pagubele produse si pentru a dispune mãsuri menite sã împiedice izbucnirea unor epidemii sau a altor probleme de sãnãtate. „Zeci de fîntîni din Români au fost colmatate si în Costisa alte trei sînt în aceeasi situatie. Am discutat cu medicii din aceste localitãti si le-am cerut sã fie foarte atenti la eventualii pacienti care ar putea veni cu tot felul de probleme cauzate de consumul de apã. De asemenea, am luat legãtura cu primarii celor douã localitãti si le-am cerut sã anunte populatia sã nu consume apã din fîntîni, nici mãcar din cele care nu au fost inundate, fãrã a o fierbe în prealabil. Mai ales copiilor sã nu li se dea apã din fîntîni“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt.

Ploile nu se dau duse

Precipitatiile consistente de care am avut parte în ultima perioadã de timp nu vor deveni amintire prea curînd, deoarece în urmãtorul interval instabilitatea va fi cuvîntul de ordine, fiind anuntate ploi aproape în fiecare zi. Din acest motiv si temperaturile vor fi destul de modeste, iar dacã prognoza se adevereste, luna iunie va debuta cu maxime sub 20 de grade. Ieri, chiar dacã nu a plouat, în miezul zilei mercurul abia a urcat la 17 grade. Nici astãzi nu va fi mai bine, norii vor rãmîne cantonati în zona Neamtului, sînt asteptate ploi sporadice, dar va fi ceva mai cald, în jur de 21 de grade. Minima noptii va fi de circa 8 grade. Duminicã vremea nu suferã nici un fel de schimbare, sînt asteptate din nou ploi sporadice, iar valorile termice sînt în scãdere - 18 grade. Sãptãmîna viitoare debuteazã cu instabilitate accentuatã, cerul va fi acoperit pe parcursul întregii zile si vor fi averse. Vor fi cu 2 grade mai mult decît duminicã. Pe acelasi tipar va fi vremea si pe 29 mai, cînd sînt asteptate precipitatii trecãtoare. La mijlocul sãptãmînii este posibil sã zãrim si soarele, dar vor fi rare si scurte aceste episoade. Regimul termic nu va fi influentat, iar dacã peste zi vor fi cel mult 22 de grade, noaptea va aduce o minimã de 10. Cea mai frumoasã zi a intervalului de prognozã pare a fi cea de joi, cînd va fi mai mult soare, iar probabilitatea unor averse este destul de redusã. Tot atunci va fi si cea mai ridicatã temperaturã, 23 de grade în miezul zilei, iar noaptea se vor înregistra cam 12 grade. Luna iunie aduce din nou instabilitate, iar vineri sînt posibile precipitatii slabe, la o maximã de pînã la 19 grade. Si noaptea va fi mai rece si nu vor fi mai mult de 7 grade. Cam la fel va fi vremea si în week-end, cînd din nou va fi vreme închisã si va ploua. Dacã sîmbãtã, 2 iunie, vor fi 19 grade si ploi în aversã, duminicã se face mai rece, nu vor fi mai mult de 16 grade, iar precipitatiile vor fi consistente.

Articol afisat de 1859 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective