Snitele si fripturã în meniul bolnavilor
• pacientii de la Spitalul Judetean au constatat de ceva vreme cã au un meniu mult mai bun decît în trecut • acest lucru s-ar datora dublãrii bugetului pentru alimente • Nemtenii care din pãcate, de-a lungul vietii, au avut ghinionul de a fi internati prin spitale, nu se poate sã nu-si aminteascã de „bogãtia“ meniului. Dacã unii îl caracterizau ca pe ceva care nu te lasã sã mori de foame, cei care s-au internat anul acesta la Spitalul Judetean trebuie sã-i contrazicã vehement. De ceva vreme, masa bolnavilor contine zi de zi carne, fapt nemaivãzut si namaiauzit si, culmea, chiar snitele sau fripturã. Cel putin în ultima sãptãmînã, în meniu a fost de cinci ori snitel de pui, iar în rest au avut tot felul de preparate ce contineau carne la masa de prînz. Acest lucru a uimit si cadrele medicale ce lucreazã, iar pacientii sînt foarte multumiti. „De ani de zile lucrez aici, dar nu-mi amintesc sã fi fost vreodatã atît de multe zile cu snitele. De altfel, în ultima vreme, s-a îmbunãtãtit considerabil masa“, a declarat o asistentã medicalã. Si bolnavii au remarcat acest lucru si spun cã de multe ori nu mai este nevoie de mîncare adusã de acasã de rude: „Avem mîncare foarte bunã, mai ales pentru un spital. La prînz avem mereu o ciorbã bunã, iar la felul doi primim mereu carne. ÃŽntr-o zi am avut orez cu piept de pui prãjit. Seara am avut ouã, telemea, sau brînzã cu mãmãligã“. Managerul Spitalului Judetean spune cã masa mult mai bunã se datoreazã unei mai bune organizãri. „ÃŽn ultima vreme am reusit sã dublãm bugetul alocat alimentelor ca urmare a unor renegocieri ale contractelor cu furnizorii. Sigur cã este loc de mai bine, dar sper cã deja au început sã se vadã primele rezultate. ÃŽn prima parte a anului trecut bugetul pentru alimente era în jur de 50-60.000 de lei lunar, iar acum am ajuns la 100-120.000 de lei, în functie de numãrul pacientilor care sînt internati. Am reluat toate contractele încheiate cu furnizorii, am discutat cu acestia si am obtinut preturi mai bune, discounturi, astfel cã am putut cumpãra mai multe produse si de mai bunã calitate. Sperãm ca în timp sã îmbunãtãtim si mai mult lucrurile, toate acestea depinzînd doar de bugetul alocat“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt.
În 2011, prin lunile aprilie mai, bolnavii internati aici primeau carne doar de douã ori pe sãptãmînã, martea si joia. Sefii de atunci ai unitãtii recunosteau cã bugetul alocat este mult sub cel legal, dar nu au alternativã, datã fiind austeritatea.
|