Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Turci, polonezi si italieni la Scoala Daniela Cuciuc

• acesti au venit la unitatea de învãtãmînt datoritã unui proiect derulat de scoala pietreanã •

Dascãli si elevi din patru tãri s-au asezat la aceeasi masã, de o sãptãmînã încoace, la Scoala Daniela Cuciuc. Italieni, turci si polonezi au vizitat unitatea pietreanã, în cadrul unui proiect Comenius „Valori morale comune în diversitatea povestirilor populare din Europa“. Au fost în total în vizitã 14 elevi, 11 cadre didactice si 3 directori de institutii de învãtãmînt. Scoala Daniela Cuciuc este coordonator al proiectului. ÃŽn cadrul acestei cooperãri, partenerii din proiect s-au întîlnit în noiembrie 2010 la Piatra Neamt, în mai 2011 în Palermo - Italia, în octombrie anul trecut în Polonia, în martie 2012 în Turcia, iar finalul cooperãrii a fost marcat tot la Piatra Neamt, vineri, 1 iunie. „Produsul final al proiectului va fi un ghid multilingvist, editat în cinci limbi - englezã, românã, italianã, polonezã si turcã. Ghidul se va distribui în toate tãrile prinse în proiect si pentru cã este o noutate absolutã ca realizare, va fi trimis si la Parlamentul European. Am reusit prin acest proiect sã facem din Pãcalã al povestilor noastre un turist european, pentru cã partenerii nostri l-au integrat în povestile lor, întrucît cu totii am realizat «o colectie de povestiri populare europene». Multumesc echipei de proiect, colegei Carmen Nohai care a fost coordonator, profesorilor traducãtori Magda Lupu si Maria Catanã si celorlalti care ne-au fost alãturi“, a declarat Niculina Nitã, directorul Scolii Daniela Cuciuc. Ultima zi din proiect a avut menirea de a aduce la aceeasi masã delegatiile celor patru tãri, fiecare prezentînd sistemul de învãtãmînt pe care îl reprezintã. Si pentru ca discutiile sã fie cît mai agreabile, pentru început partea românã a împãrtit diplome, suveniruri si alte mici atentii oaspetilor din strãinãtate, cu care au colaborat timp de doi ani.

Diferente si asemãnãri în educatie

Directorul Daniela Cuciuc a prezentat în deschiderea discutiilor sistemul de învãtãmînt românesc, cu noutãtile aduse de Legea educatiei nationale - nr. 1/ 2011. Anul 2011 a adus si în Polonia modificãri, în sensul introducerii învãtãmîntului obligatoriu de la cinci ani, care continuã pînã la 18. Desi facultatea nu este obligatorie, cam toti absolventii de liceu îsi continuã studiile. În Italia, statul plãteste atît pentru sustinerea scolilor publice, cît si private, doar cã finantarea este diferitã. În scolile de stat se alocã între 5.000 si 8.000 de euro pe elev pe an, în vreme ce la scolile private alocarea este de 8.000 de euro pe clasã. Elevii cu dizabilitãti nu sînt primiti în scolile particulare, dar frecventeazã unitãtile de stat, unde de altfel sînt cei mai multi cursanti. Grãdinita italianã nu este obligatorie, dar trebuie urmatã scoala primarã, care începe de la 5-6 ani si dureazã cinci ani (un an clasa I si cîte doi ani clasele a II-a si a III-a). Scoala medie are o duratã tot de trei ani (doi ani clasa a IV-a si unul clasa a V-a) si se încheie cu un examen de final. Urmãtoarea treapã este scoala secundarã, care se terminã la 14 ani. Nu lipsesc scolile tehnice industriale si profesionalele. Directorii se aleg prin concurs si dacã sînt buni pot rãmîne în functie pînã la pensie. În Turcia se învatã obligatoriu de la 5-6 ani si se trece prin scoala primarã, gimnazialã si liceu, care se terminã la 17 ani. Liceul se terminã cu examen, iar cei cu cele mai bune note pot deveni studenti.

Articol afisat de 1045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective