Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

FIICA LA MÃNÃSTIRE, DISPERAREA MAMEI

• Mariana Preda, sotie de preot, nu stie ce sã mai facã pentru a-si scoate fiica, Adela Roxana, de la Mãnãstirea Mãgura Ocnei • fata, licentiatã în stiinte economice, a fugit la lãcasul de cult, dupã o ceartã în familie • cînd a plecat cîntãrea 75 de kilograme, iar acum a ajuns la 130 • mama vrea sã-si interneze fiica la Spitalul Parhon, unde era sub tratament înainte de a se cãlugãri • preotul Constantin Gherasim, de la Arhiepiscopia Romanului si Bacãului, crede cã situatia nu este altceva decît „o problemã deficitarã de comunicare între pãrinti si fatã“ •



Mama unei tinere de 25 de ani, din Craiova, ce a luat, acum trei ani, calea mãnãstirii, la Mãgura Ocnei, judetul Bacãu, dupã o discutie mai aprinsã în familie, vrea sã-si „recupereze“ fiica. Ea spune cã fiica trebuie sã facã un control medical si continuarea unui tratament hormonal la Spitalul Parhon din Bucuresti, acolo unde are dosar medical. Mariana Preda s-a adresat presei din Neamt, Bacãu si Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului în speranta cã cineva o poate îndruma ce pasi are de urmat pentru a-si recãpãta fiica. Mama fetei este de pãrere ca la mijloc este ceva „necurat“ si solicitã conducerii Mãnãstirii Mãgura Ocnei si superiorilor acesteia sã-i înapoieze fiica. Parintii tinerei de 25 de ani, absolventã a Facultãtii de Stiinte Economice din Craiova si, partial, a Facultãtii de Litere din acelasi oras, sînt disperati si nu înteleg cum un copil, crescut într-o familie linistitã, cu o situatie materialã bunã, tatãl fiind preot, a preferat sã „fugã“ de acasã, fãrã a da nici o explicatie. Prima datã, Adela Roxana a plecat la Mãnãstirea Arnota, Vîlcea, pãrintii au reusit sã o convingã sã revinã la domiciliu, dar la scurt timp aceasta a ajuns la lãcasul de cult din judetul Bacãu. „Am crescut-o cu multã dragoste, era totul pentru noi, ca si bãietelul pe care-l mai avem. Totusi, ceva s-a întîmplat si a ales mãnãstirea, în loc de dragostea familiei. Am incercat sã vorbim cu ea, sã vedem ce se întîmplã, dar nu ne mai întelegem. Ne spune ce vrem sã auzim si face cum stie ea“ a spus, plîngînd, Mariana Preda.

Întrebãri fãrã rãspunsuri

Craioveanca a ajuns sã creadã cã este ceva necurat la la mijloc. „Mã îngrijoreazã foarte tare faptul cã s-a îngrãsat îngrijorãtor de mult. Cînd a plecat de acasã, pe 26 septembrie 2009, avea circa 75 de kilograme si acum a ajuns la 130. Din 2007 am fost cu ea la Institutul Parhon si pînã a plecat era sub tratament si regim alimentar. A fost si internatã pentru investigatii si ne duceam la control din trei în trei luni. Dupã o perioadã în care nu a mai dat jos din kilograme, si-a cumpãrat pilule chinezesti de slãbit care contin sibutraminã si este posibil sã-i fi afectat si psihicul. Plecînd, a întrerupt si tratamentul si regimul alimentar. ÃŽn ceea ce priveste plecarea ei, consider cã nu a fãcut-o singurã, ci la îndemnul maicii Iftemia. Cred cã este vorba de o retea care racoleazã tinere“, sustine Mariana Preda. Aceasta a mai afirmat cã viata de acum a Adelei Roxana este una neconformã cu statutul de mãnãstire, mai ales cã în chilii, mãicutele au laptopuri, televizoare color si telefoane performante. „Nu-mi explic de unde a avut bani pentru toate acestea. Am aflat cã acum, dupã ce s-a certat cu maica Iftemia, de ea «rãspunde» o tînãrã Cristina, care este în acea mãnãstire de 15 ani, dar nu are atributiuni de maicã. Anul acesta, în aprilie, fata mea a mers, împreunã cu aceastã Cristina, în Anglia, la fratii acesteia. De unde a avut bani? Am fãcut demersuri peste tot pentru a-mi recãpãta fiica. Am apelat la staretul care rãspunde de Mãnãstirea Mãgura, Epifanie Bulancea, care nu vrea sã-mi dea fata. I-am comunicat starea de sãnãtate, însã mi-a rãspuns cã îi prieste la mãnãstire. Totusi anul trecut, în ianuarie, am primit un telefon de la maica Iftemia, cea care a convins-o pe Adela Roxana sã intre în mãnãstire, sã vin sã iau fata cã «nu are nici o temelie pentru mãnãstire». Staretul mi-a spus atunci cã mi-o dã, dar trebuie sã am grijã cã a doua oarã nu se va mai întîmpla acest lucru. Nu a stat mult si a plecat din nou de acasã. Am fãcut cunoscutã situatia fiicei mele peste tot, de acum doi ani, cînd am trimis sesizãri episcopului Eftimie Luca, episcopului-vicar Ioachim Bãcãuanul si exarhului Pimen. Nu am primit rãspuns nici pînã astãzi“, a declarat Mariana Preda.

„Dacã este pe calea ce bunã, eu o duc înapoi la mãnãstire!“

Aceasta ne-a mãrturisit cã dacã fiica sa îsi doreste sã rãmînã la mãnãstire nu se poate opune, ea decide pentru cã este majorã, dar ar vrea sã o stie sãnãtoasã trupeste si la minte, pentru a se linisti. Si cã nu mai poate dialoga cu Adela Roxana, care nu stã de vorbã nici cu fratele ei. „I-am propus sã meargã la Institutul Parhon, sã facã analize, sã ia un tratament. Dacã doctorii îmi spun cã este pe calea ce bunã, eu o duc înapoi la mãnãstire. Mã întreb de ce nu sînt ajutatã de cei cu putere de decizie la nivelul Arhiepiscopiei, în spetã episcop si staret, sã vãd care este starea ei de sãnãtate. Am apelat la televiziuni si presã, poate sensibilizez pe cineva. Am fost în audientã la PS Ioachim Bãcãuanul, dar nu mi-a dat mari sperante. Mi-a spus cã va trimite o comisie la Mãgura si dacã se va constata cã cele ce am spus eu sînt adevãrate, fata va fi consultatã si tratatã într-unul din centrele medicale ale Arhiepiscopiei, la Bacãu sau la Iasi. Eu doresc sã fie tratatã la Parhon, unde are fisã medicalã. Si dacã totul va fi în regulã, fata se va putea duce înapoi la mãnãstire. Nu doresc ca fiica mea sã devinã un caz, cum au fost cele de la Tanacu sau cea de la Cornu. Sînt mamã si nu mã pot linisti decît atunci cînd copilul meu este bine si sãnãtos“, ne-a mai destãinuit Mariana Preda, decisã sã meargã pînã în „pînzele albe“. Inclusiv sã facã o plîngere la Politia Bacãu. Pe ce temei nici ea nu stie, pentru cã, asa cum a spus, fiica este majorã. Purtãtorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, inspector preot Constantin Gherasim, a precizat cã Mariana Preda are probleme de comunicare cu propria fiicã, iar atunci cînd le vor rezolva vor cãdea la o întelegere: „Fata are 25 de ani, este majorã, are discernãmînt, este absolventã de facultate. Cred cã este o problemã deficitarã de comunicare între pãrinti si fatã. Tînãra are libertatea de optiune si din cîte ne-a comunicat staretul de la Mãgura nu vrea sã plece. Din nefericire, mama acesteia a fãcut din situatie un caz de presã încã de acum doi ani, ceea ce nu este bine“.

Articol afisat de 3696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective