Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CE ARE COMUN PREFECTUL ILIE MITEA CU GIGI BECALI?

CE ARE COMUN PREFECTUL ILIE MITEA CU GIGI BECALI?

• prefectul de Neamt, de loc din Sibiu, se aniverseazã de patru ori pe an - de trei ori pentru prenume si o datã la ziua de nastere • si-a cunoscut sotia cînd el avea 6 ani, iar ea 4 • este mîndru cã mama lui este „o frumoasã moldoveancã“, dar el n-a cãlcat pe urmele tatãlui, ci si-a luat o „moatã“ scurtã la vorbã • împreunã au doi copii • de cînd a venit în Neamt a descoperit frumusetile tinutului si este de pãrere cã mai rar minunãtii ca ale noastre • trebuie însã descoperit modul în care pot fi scoase la ivealã, sã afle lumea de ele • prefectul a lucrat si în cercetare • timp de sapte ani a fost cioban •

Vorbeste rar, clar si îsi priveste interlocutorul în ochi, pentru a fi sigur cã e convingãtor si cã nu lasã discutii neterminate. De douã sãptãmîni s-a mutat la Piatra Neamt în interes de serviciu si este prefect al judetului pînã ce o decizie de la centru va schimba lucrurile în teritoriu. Deocamdatã cel care rãspunde de respectarea legii în judet este Ilie Dumitru Haralambie Mitea, fost prefect al judetului Sibiu si sef al Protectiei Consumatorului peste trei judete, cu ceva vreme în urmã. Acum este în plinã campanie de cunoscut judetul, atît din punct de vedere al problemelor cu care se confruntã, cît si al asezãrii geografice. Relateazã despre viata sa presãrîndu-si CV-ul cu glume spuse cu accent ardelenesc, desi uneori îi mai scapã si cîte un regionalism moldovenesc, parcã vrînd sã se adapteze locului. Extrapolînd subiectul, prefectul are douã lucruri în comun cu Gigi Becali: dragostea pentru sport si faptul cã ambii au fost ciobani. În rest, diferenta e de la cer la pãmînt. Chestie de educatie si temperament.

Patru aniversãri pe an

Prefectul sibian are trei prenume si pentru cã toate sînt nume de sfinti, îsi aniverseazã onomastica de trei ori pe an, la care se adaugã ziua de nastere. „ÃŽmi serbez toti sfintii, am icoanele tuturor acasã la Sibiu si le voi aduce la Prefectura Neamt pentru a mã veghea. Mama mea este o frumoasã moldoveancã de la Tîrgu Frumos, aleasã de tatãl meu care s-a prãpãdit cînd eu aveam 17 ani. Sînt cãsãtorit cu o româncã cu mama moatã si vã doresc sã nu ajungeti sã vã conversati cu ea, pentru cã rãspunde scurt, fãrã a sta la povesti. Este profesoarã de fizicã la Liceul Carol din Sibiu si o cunosc de cînd avea 4 ani si eu 6. Am copilãrit împreunã, am fãcut sport împreunã. Ea a jucat volei la Politehnica Timisoara si la Sibiu, eu am cochetat cu baschetul pînã în ã'77, cînd am terminat Zootehnia, la Bucuresti. Iubesc sportul, miscarea si tot ce e frumos în sport. Pe linie profesionalã am avut bucuria de a cunoaste toate hergheliile din tarã. Stagiul militar l-am fãcut la Lipova, unde mi-a plãcut sã execut ceva mai mult decît comanda care mi se dãdea, astfel cã am terminat armata cu gradul de subofiter. Am lucrat de douã ori în cercetare si timp de sapte ani am fost cioban. Am umblat cu oile prin tarã, în transhumantã, din Insula Mare a Brãilei si pînã la Nãdlac. Un cioban a trecut cu oile în Ungaria si asa s-a aflat de noi si a trebuit sã plecãm de pe granitã“, a mai spus prefectul.

Cu pescarii nu s-a înteles defel

Cariera profesionalã l-a plimbat pe Ilie Mitea printre pescari, fiind timp de doi ani director al ÃŽntreprinderii piscicole Sibiu. „Eu n-am pescuit în viata mea si greu m-am înteles cu pescarii, pentru cã ei le au pe ale lor si în zadar le explici, îi fugãresti, îi bati... E ca la Piatra Neamt, cu bãtrînul care fluierã zi de zi prin fata cîte unei institutii. (...) ÃŽn 2005 am renuntat definitiv la politicã, dupã o perioadã de nouã ani. Am fost director al Protectiei Consumatorului peste trei judete, am fost prefect de Sibiu, inspector guvernamental si am la activ trei mandate de consilier local. Am fost declarat si «Sibianul anului» si am primit ca premiu caricaturi, cum era moda în urmã cu ceva vreme. Am activitate îndelungatã în administratie si cred cã functia de prefect este cea mai plinã de substantã. Ca prefect trebuie sã stii tot din toate domeniile, dar ca sã fii bun trebuie sã nu te dai specialist, ci sã-i lasi pe profesionisti sã îsi facã treaba. Eu sînt un prefect care va avea o relatie deosebitã cu Biserica. ÃŽn Sibiu fac parte din Consiliul Eparhial al Mitropoliei Ardealului, care include sapte judete. Am primit distinctia «Crucea Sfîntului Andrei Saguna» - cea mai înaltã diistinctie pe care o poate primi un mirean. Cînd intru în bisericã sînt un simplu credincios, cînd sînt în Prefecturã sînt slujbas al statului, iar în sala de sport sînt un sustinãtor înfocat“.

Are doi copii, unul bun de însurãtoare

Mîndria prefectului de Neamt este familia sa. A spus asta apãsat si a precizat cã oriunde si oricînd rãspunde fãrã tagadã la douã telefoane: cel de la sotie si de la ministru. A venit la Piatra Neamt lãsînd în Sibiu lucruri care îsi asteaptã rezolvarea de mînã de bãrbat, pentru cã nominalizarea l-a cam luat prin surprindere. Nu stie cînd le va rîndui si tocmai de aceea rãspunde la apelurile sotiei, care a rãmas fãrã ajutor. Sotii Mitea au doi copii. Despre amîndoi are cuvinte de laudã si sustine cã fiul sãu, în vîrstã de 27 de ani, absolvent de arhitecturã în Viena - Austria, ar face ravagii printre moldovence si nu numai. Fiica este deja cãsãtoritã cu un austriac - producãtor, regizor si cameraman al unor reclame care ruleazã pe televizoarele românilor. Cu fiul s-a vãzut în week-end si pentru cã venise în Piatra Neamt însotit de un prieten austriac cu care deruleazã un proiect, i-a luat pe Valea Muntelui. „A rãmas mut austriacul cînd a vãzut ce frumuseti sînt în Neamt. Eu am fost pe Valea Muntelui dupã inundatii si ce-am vãzut acolo n-am crezut cã existã cu adevãrat. La Sibiu se formeazã o bãltoacã si toatã lumea se agitã pentru ea. Ce se întîmplã aici, n-am crezut cã voi vedea cu ochii mei. Sînt probleme la Neamt si ca judet este mai greu decît Sibiul. Se stã bine la fond funciar, mai sînt cîteva probleme de rezolvat si mã astept ca la primele audiente sã am avalansã de plîngeri despre pãmînt. Zilnic caut sã fie echilibru între informatia pe care o primesc, ceea ce vãd si ce execut. Fiecare lucru trebuie gîndit si rumegat. Am tinut sã mã vãd cu politistii, sã mã cunoascã, pentru ca sã nu îmi cearã actele dacã mã duc la inspectorat si sã mã întrebe «Cini iesti matali?». Fiecare are socoteala lui, nimeni nu îi este subordonat nimãnui. Eu m-am dus sã ne cunoastem si sînt adeptul citatului din Andrei Soguna «Fiti pe pace, nu vã sfãditi, aveti-vã bine!».

Vrea un record mondial pentru Sibiu

Desi e departe de plaiurile natale, Ilie Mitea nu uitã Sibiul si face mereu comparatii între ce are aici si ce are dincolo de munti. Fiind implicat în diverse organisme ce au legãturã cu sportul, în acest an vrea sã organizeze la Sibiu o competitie în cadrul cãreia sã intre simultan pe teren o mie de jucãtori de baschet. „Acesta va fi un record mondial si îl vom înregistra la Sibiu. Dar orice as zice, Neamtul e mai frumos decît Sibiul! Aici totul de minunat si dacã sînt probleme, acestea se vor rezolva în timp. Mizeria de pe ape, de exemplu, nu va mai fi dupã ce va intra în vigoare Legea picnicului, pentru cã dacã ne umblã la buzunare, cu sigurantã nu se vor mai arunca gunoaiele. Si asta e o problemã nationalã, nu e doar la Neamt“. Desi îi place sã sofeze cu acceleatia apãsatã, Ilie Mitea se va abtine cît va fi prefect, mai mult de fricã sã nu aparã prin presã. Si cu aceeasi seriozitate vorbeste despre modul sãu de a fi, sustinînd cã nu minte, de fricã sã nu uite minciuna spusã, îi priveste în ochi pe cei cu care discutã si nu intrã în polemici dacã cineva îl atacã, preferînd sã îsi vadã de treburile sale.

Articol afisat de 3757 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective