Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Canicula - a fost jale!

• ieri s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din acest an • 34 de grade Celsius s-au înregistrat în majoritatea localitãtilor nemtene • de astãzi, temperaturile scad si vin furtuni • 29 de persoane au lesinat sau au avut stãri de rãu de la caniculã • alti cîtiva nemteni au vrut sã se sinucidã cu ierbicid si sirop de... paracetamol • altii au vrut sã impresioneze, tãindu-si venele • au fost instituite restrictii pe drumurile nationale din judet • pe vreme de caniculã trebuie sã avem grijã si de dobitoacele din bãtãturã •

Începînd de astãzi, 23 iunie 2012 scãpãm de caniculã, iar temperaturile vor scãdea si cu 10 grade. Vestea rea este cã toatã ziua sîntem sub avertizare cod galben de furtuni, vijelii si grindinã. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, pe 22 iunie s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate. De altfel, jumãtatea de est a judetului a fost sub cod portocaliu de caniculã, iar la ora 11.30 toate statiile din judet mãsurau la umbrã valori de 31 de grade Celsius. La ora 15.00 în judet se înregistrau 34 de grade.
Astãzi nu vor fi mai mult de 27 de grade, dar este asteptatã instabilitate atmosfericã, frecvente descãrcari electrice si intensificãri de vînt ce vor lua si aspect de vijelie. Local aversele pot depãsi 20-25 l/mp. Pe arii restrînse si în special în zona de munte vor fi cãderi de grindinã. Este posibil ca aceste fenomene sã continue si pe timpul noptii, cînd minima va fi de 16 grade. Precipitatiile vor continua si duminicã, dar nu vor mai fi furtuni. Cerul va fi acoperit în majoritatea intervalului, iar valorile termice vor continua sã scadã, astfel cã maxima nu va trece de 20 de grade. Peste noapte este asteptat cer variabil cu ploaie si circa 14 grade. Sãptãmîna viitoare debuteazã cu vreme ceva mai bunã, iar luni va fi cer variabil cu soare si ceva conditii de ploaie. Mai cresc si valorile termice, iar la prînz asteptãm o maximã de 27 de grade. Noaptea va fi linistitã, iar mercurul din termometre se va opri la 14 grade. Cam pe acelasi tipar va fi si ziua de marti, 26 iunie, cînd este totusi posibil sã cadã ceva mai multe precipitatii, desi rãzlet îsi va face loc si soarele. Se va face si mai cald, iar termometrele vor indica maxime de 28 de grade. De la mijlocul sãptãmînii, miercuri 27 iunie, valorile termice vor fi în scãdere cu cîteva grade, astfel încît nu vor fi mai mult de 26 de grade. Din nou este asteptat cer variabil cu ploaie, astfel încît este bine sã nu plecãm de acasã fãrã umbrelã. Noaptea va aduce minime de 15 grade. Aceleasi conditii sînt anuntate si pentru joi, cînd în miezul zilei nu vor fi mai mult de 24 de grade, pe fondul unui cer variabil cu ploaie. Regimul termic rãmîne neschimbat si în ultima zi lucrãtoare a intervalului. Totusi, peste noapte cerul se degajeazã, va fi senin, iar minima se va opri la 12 grade. Atmosfera de varã revine de sîmbãtã, 29 iunie 2012, cînd cerul va fi absolut senin, nu va fi nici urmã de nor, iar la prînz se vor înregistra 29 de grade. Pe acelasi model va fi si ultima zi a intervalului de prognozã, cînd cei care nu merg la muncã pot merge fãrã nici o grijã la un grãtar, la iarbã verde, ori la strand.

Zile grele pentru suferinzi

Zilele fierbinti au fost greu de suportat de cãtre nemteni, numãrul celor care au avut nevoie de medic fiind în crestere de la o zi la alta. Desi nu au fost probleme majore, nu s-au înregistrat decese sau alte probleme grave, foarte multi nemteni au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Astfel, de joi dimineatã si pînã vineri dimineatã 29 de nemteni au chemat Ambulanta deoarece au lesinat pe stradã, au acuzat stãri de rãu sau sincope, toate pe fondul temperaturilor ridicate din ultima vreme. Cardiacii au avut si ei probleme precum si cei cu afectiuni psihice care au suferit decompensãri ale bolilor din cauza caniculei. Cel mai probabil, din aceastã cauzã numãrul tentativelor de suicid a crescut, în fiecare zi înregistrîndu-se cel putin cîte un caz sau douã. Cele mai multe au fost marti, 19 iunie, cînd 5 oameni au vrut sã se omoare. Joi, 21 iunie, alti trei nemteni au avut aceleasi gînduri negre. Douã femei au încercat sã-si punã capãt zilelor cu ierbicid si sirop de paracetamol. Aglaia U., în vîrstã de 63 de ani, din Roman, a fost adusã la spital, în jurul orei 12.40, dupã ce a bãut ierbicid. Potrivit precizãrilor fãcute de cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgente, femeia a fost diagnosticatã cu intoxicatie voluntarã cu ierbicid si etilism acut. ÃŽn aceeasi zi, în jurul orei 17, Elena B., în vîrstã de 17 ani, din Roman a încercat sã impresioneze cu sirop de... paracetamol. Desi tînãra nu a spus motivele pentru care a recurs la acest gest disperat, cadrele medicale au precizat cã în cazul minorei a fost vorba despre o tentativã de suicid în scop demonstrativ. „ÃŽn cursul acestei sãptãmîni, nu a fost nici o zi în care sã nu ne confruntãm cu cel putin un caz de tentativã de suicid, cele mai multe, prin ingestie voluntarã de medicamente. Numai miercuri, 20 iunie, în zona Roman, patru femei au încercat sã-si punã capãt zilelor cu supradoze de medicamente. La intoxicatiile voluntare medicamentoase se adaugã si acele cazuri în care tinerii îsi provoacã tãieturi pe brate, ceea ce noi numim plãgi tãiate, autolitice. Nu putem asocia cazuistica cu semnele astrale sau alte motive. Un lucru este cert, problemele financiare, conflictele familiale sau certurile între iubiti si vremea toridã duc la astfel de decizii disperate din partea celor care vor sã încheie socotelile cu viata. Desi aceste victime ale tentativelor de suicid sînt îndrumate cãtre sectiile de psihiatrie pentru consiliere sau tratament psihiatric, cele mai multe refuzã de rusine si de refuzul de a constientiza diagnosticul de boalã psihicã“, au precizat cadrele medicale de la CPU Roman.
Si un tînãr din satul Silistea, comuna Români a vrut sã-si punã capãt zilelor joi seara. Pacientul, în vîrstã de 21 de ani, a ajuns la UPU Neamt cu rãni profunde pe ambele brate, el încercînd sã-si taie venele cu o lamã. În plus, era si bãut bine, medicii diagnosticîndu-l cu etilism acut.

Restrictii de tonaj pe drumurile nationale

Din cauza temperaturilor ridicate, ieri, în intervalul 11-20, politistii
rutieri au actionat, împreunã cu reprezentantii de la Sectia Drumuri Nationale, pe reteaua de drumuri din judet, pentru respectarea de cãtre soferi a instituirii restrictiei de circulatie, a autovehiculelor cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 7,5 tone. Restrictia ar urma sã fie instituitã si în cursul zilei de astãzi, dacã situatia o va impune. Conform legislatiei, se poate interzice temporar circulatia vehiculelor cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 7,5 tone, în cazul în care temperaturile sînt foarte ridicate. Mãsurile sînt menite sã protejeze covorul asfaltic. Sînt exceptate de la aceastã restrictie transporturile de animale vii si produse perisabile de origine animalã si vegetalã, vehiculele care participã la interventii în caz de fortã majorã, transporturi funerare, transporturi postale, transporturi de echipamente de prim ajutor, - transporturi pentru distribuire de carburanti, transporturi de mãrfuri sub temperaturã controlatã, transporturi pentru tractãri vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apã si hranã în zonele calamitate. Medicii sanitari veterinari le recomandã gospodarilor sã tinã animalele sub acoperisuri, sã evite sã le scoatã în soare, si sã le dea apã din abundentã. Mîncarea trebuie datã în cantitãti mici si la intervale regulate se recomandã udarea dobitoacelor, pentru a se rãcori. Oamenii trebuie sã anunte de urgentã medicii veterinari dacã se înregistreazã mortalitate în rîndul animalelor proprii sau în grijã proprie.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective