Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BACALAUREAT 2012 - RADIOGRAFIA UNUI ESEC

BACALAUREAT 2012 - RADIOGRAFIA UNUI ESEC

TOTI CU MAPA, NIMENI CU SAPA

• 53% dintre absolventii nemteni au picat examenul de maturitate • cele mai slabe rezultate au fost la liceele tehnologice • „Peste 30% dintre acesti elevi nu aveau ce cãuta la liceu, ci erau de scoli profesionale“, crede inspectorul general adjunct Liliana Georgescu • elevii nemteni nu vor profesionale, ci se viseazã absolventi de facultate • ieri, au fost depuse 1. 545 de contestatii, cele mai multe fiind la românã si matematicã •

Bacalaureatul din acest an este considerat de toatã lumea drept un esec rãsunãtor, fiind al doilea an în care s-au obtinut rezultate foarte slabe. ÃŽn Neamt, mai bine de jumãtate din candidati, mai exact 53% nu au reusit sã treacã acest examen, iar la nivel national lucrurile au stat chiar si mai prost. Cele mai proaste rezultate în judet au fost la liceele tehnologice, la Grupul Scolar „Ionescu de la Brad“ Horia nici un elev nefiind admis, lucru ce se petrece pentru al doilea an consecutiv. Matematica a fost cea care le-a dat bãtãi de cap absoventilor, peste 1. 700 de liceeni obtinînd note mai mici de cinci. 700 au luat note sub 5 la românã si tot atîtia la cea de-a treia probã scrisã, la alegere. Faptul cã la matematicã au fost cele mai mici note i-a fãcut pe multi sã acuze faptul cã subiectele au fost prea grele pentru elevi, nefiind normal sã dea aceleasi teste cei de la Rares, de exemplu, cu cei de la un liceu tehnologic. „Gresit“ spune profesorul Liliana Georgescu, inspector general adjunct al ISJ Neamt. „Existã douã subiecte diferite la matematicã, unul pentru liceele teoretice, M1, si unul pentru cele tehnologice, M2. Ca profesor de matematicã pot spune cã subiectul pentru cei de la liceele teoretice a fost mai dificil decît celãlalt numai cã, anul acesta, diferenta nu a fost atît de mare ca în anii anteriori. Dar diferente au existat, iar cei care au învãtat au trecut examenul, iar cei care nu, nu“, a spus aceasta.

BAC-ul de pînã în 2011, ascunderea gunoiului sub pres

Rezultatele obtinute anul acesta aratã clar cã existã si licee în care se învatã si elevi care muncesc pe brînci pentru obtinerea unei diplome de Bacalaureat. Astfel, la Petru Rares din 162 de candidati doar unul a picat, la Calistrat Hogas din 169 au picat 7, iar la Roman Vodã din 229 de elevi 8 au fost declarati respinsi. Existã si alte licee cu rezultate bune, unde numãrul celor respinsi a fost de maximum 10% din totalul candidatilor. Pe de altã parte existã însã scoli în care este clar cã elevii nu au putut sau nu au vrut sã învete, rezultatele fiind dezastruoase. Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Piatra Neamt precum si Liceul Danubiana Roman au avut mai putin de 10% dintre elevi declarati reusiti. Sefii ISJ sustin cã era previzibil un astfel de rezultat chiar dacã se vede clar un progres fatã de anul trecut. „Rezultatele de anul acesta sînt mai bune decît anul trecut, iar dacã ne referim strict la cei care au terminat liceul în 2012 cresterea este de cel putin 7-8 procente. Subiectele de anul acesta au fost de nivel mediu si mã gîndesc la faptul cã în 2006-2007 de exemplu, subiectele erau mult mai dificile, numai cã promovabilitatea era mult mai mare. Este clar cã elevii se inspirau unii de la altii si se ajungea la astfel de rezultate. Iatã cã de doi ani, o banalã camerã video bulverseazã o tarã si un sistem de învãtãmînt. Pînã în 2010 cred cã se poate spune cã s-a ascuns gunoiul sub pres si nimeni nu a vrut sã vadã adevãratele probleme. Trebuie sã stabilim clar ce dorim de la acest examen. Fie este reprezentarea cumulului de cunostinte pentru 12 ani de scoalã, fie este doar un permis de trecere cãtre învãtãmîntul superior. Din pãcate, multi au vãzut în aceastã diplomã doar o cale de acces cãtre facultãti, chiar dacã ei efectiv nu au ce cãuta la studii superioare. Un elev care nu a putut lua un 5 la matematicã nu are ce cãuta la o facultate tehnicã, de constructii ori de mecanicã. Nu poate la liceu, nu va putea nici acolo. Rezultatele examenului de Bacalaureat aratã adevãrata fatã a învãtãmîntului si cu sigurantã vor duce la schimbãri importante“, a mai spus profesoara Liliana Georgescu.

Cel putin 30% dintre liceeni sînt de nivelul scolilor profesionale

ÃŽn urmã cu mai multi ani, au fost desfiintate scolile profesionale si astfel toti elevii au fost nevoiti sã meargã la licee. Absolventi de gimnaziu cu note de 2 si 3 au intrat la liceu pentru cã învãtãmîntul în România este obligatoriu de 10 clase. Din pãcate, foarte multi dintre acesti copii efectiv nu se pot ridica la nivelul unui examen de Bacalaureat. Pînã în 2011 aproape toti treceau BAC-ul copiind, ceea ce fãcea ca în Neamt promovabilitatea sã fie de peste 90%, chiar aproape de 100%, nedreptãtindu-i clar pe elevii care chiar munceau pentru aceste note. ÃŽn 2011 copiatul nu a mai fost posibil pentru cã s-au instalat camerele video si astfel a iesit la ivealã adevãrata problemã: multi elevi nu sînt de liceu, locul lor fiind la scolile de meserii. „La noi a devenit o cutumã ca toatã lumea sã facã o facultate, indiferent dacã poate sau nu acest lucru si indiferent dacã va fi capabil sau nu sã se descurce în viatã. La asta a contribuit si lipsa examenelor de admitere, intrarea în învãtãmîntul superior fãcîndu-se doar pe bazã de dosare. Din pãcate, dupã experienta mea, cred cã cel putin 30% dintre elevi ar trebui sã fie în scolile profesionale sau în scoli postliceale unde intrarea se face fãrã Bacalaureat. Nici cei 70% care ar rãmîne în licee nu ar trebui sã ia examenul obligatoriu, Bacalaureatul fiind de fapt o încununare a muncii din viata scolarã si o departajare a celor care muncesc de ceilalti“, a adãugat inspectorul general adjunct Georgescu.

Nu vor la profesionale

Faptul cã anul trecut au fost rezultate slabe la BAC, dar si lipsa de muncitori calificati de pe piatã i-a fãcut pe cei din Ministerul Educatiei sã dispunã reînfiintarea scolilor profesionale. Astfel, din toamnã, pentru noul an scolar elevii pot opta pentru un astfel de învãtãmînt care îi pregãteste efectiv pentru o meserie. Astfel, din 196 de clase a IX-a constituite în Neamt, 23 vor fi de profesionalã. Pentru a-i atrage pe elevi cãtre cursuri de formare profesionalã, statul le dã o indemnizatie de 200 de lei pe lunã pe durata studiilor. Avînd în vedere cã multi provin din familii modeste era de asteptat ca elevii sã aleagã astfel de scoli. „Surprinzãtor sau nu, desi au avut note foarte mici si au probleme financiare serioase, elevii si pãrintii au preferat liceele, în detrimentul claselor profesionale. Pãi dacã ei intrã la liceu cu 2 sau 3, cum pot fi absolventi de 10? Cu totii vor la facultate desi este clar cã nu au ce cãuta acolo. Cred însã cã timpul le va rezolva pe toate, iar rezultatele se vor vedea încet, cel mai devreme în 3-4 ani, sau chiar mai mult“, a mai opinat profesoara Liliana Georgescu.

Demiterea directorilor nu rezolvã problemele

Deja la nivel national s-a creat o adevãratã isterie, existînd o uriasã presiune mediaticã si socialã asupra reprezentantilor Ministerului Educatiei. Diversi oficiali sustin chiar cã ar trebui desfiintate anumite licee cu rezultate catastrofale sau ca directorii sã fie demisi. Sefii Inspectoratului Scolar Neamt cred cã acestea nu ar fi solutii viabile. „Grupul Scolar Horia are o excelentã bazã materialã si ar putea fi o scoalã profesionalã foarte bunã. Desfiintarea lui fizicã nu ar rezolva nimic ci doar transformarea lui. Cît despre demiterea directorilor de asemenea cred cã nu ar rezolva problema, pentru cã esecul elevilor nu se datoreazã directorilor sau nu în proportie covîrsitoare. Dacã tendinta se va mentine aceeasi si se va dori în continuare ca examenul de Bacalaureat sã fie unul serios si care sã scoatã în evidentã copiii valorosi, cred cã lucrurile în sistemul educational se vor aseza pe un fãgas bun în anii ce vin“, a mai spus adjuncta ISJ Neamt. La Bacalaureatul 2012 s-au înscris 4. 799 de elevi dintre care 1. 072 erau din promotiile anterioare, iar la probele scrise au mai ajuns 4. 300. Dintre acestia, peste 2. 500 au picat examenul. ÃŽn tot judetul a existat un singur candidat care a luat 10 pe linie, fiind vorba despre o elevã de la Hogas. Promovabilitatea pe judet a fost de 47%, în crestere comparativ cu 2011. Ieri, au fost depuse 1. 545 de contestatii, 522 la românã, 493 la matematicã, restul la alte obiecte de examen.

Bacul, anii cei mai „fericiti“

Editiile trecute ale examenului au curs oarecum linistit, fãrã mari bãtãi de cap pentru elevi, profesori, pãrinti etc. O situatie ciudatã s-a petrecut în 2004 cînd peste 98% dintre candidati au promovat examenul, astfel cã Neamtul s-a situat pe primul loc în tarã. Au fost doar 62 de respinsi din cei 3. 855 participanti.

2006

Procentul de promovabilitate la BAC a fost de 85, 05%, dupã solutionarea contestatiilor. S-au înscris 4. 157 de candidati, au dat testarea, 4. 077, 12 au fost eliminati pentru tentative de fraudã, iar respinsi au fost 594. Hopul a fost trecut de 3. 471 de absolventi de liceu. Dintre acestia, 423 au luat între 6 si 6, 99. 1. 019 absolventi au obtinut între 7 si 7, 99, iar cei mai multi, 1. 139 la numãr, au primit note între 8 si 8, 99. Alti 888 de candidati au fost notati între 9 si 9, 99, iar douã absolvente au avut nota maximã. Cel mai mare procent de promovabilitate, din cele 13 centre de examen din judet, s-a înregistrat la Colegiul Stefan - 97, 08%, pe II a fost Colegiul Rares - 96, 45%, iar pe III centrul de examen de la Colegiul „Roman Vodã“. Cea mai scãzutã promovabilitate a fost la centrul de examen de la Colegiul „Ion Creangã“ - 56, 27%.

2007

Examenul, prima sesiune, s-a încheiat cu un procent de admisi de 85, 33%. Din cei 4. 590 de înscrisi la prima sesiune, s-au prezentat 4. 513, iar 77 s-au rãzgîndit. Dintre cei prezenti, patru au fost scosi din examen întrucît au vrut sã copieze. Dupã solutionarea contestatiilor, în Neamt, au trecut cu bine de examen 3. 851 de candidati, iar 658 au fost respinsi. Pe transe de medii, au luat BAC-ul 382 de elevi cu medii între 6 si 6, 99. Alti 1. 089 elevi au obtinut medii între 7 si 7, 99, 1. 370 de absolventi au luat între 8 si 8, 99, iar 1. 009 candidati au avut medii între 9 si 10.

2008

La prima sesiune s-au înscris 5. 310 candidati si s-au prezentat 5. 219, lipsind 91. Patru candidati au fost eliminati. Dupã evaluarea lucrãrilor scrise, evaluarea oralã la românã si o limbã strãinã si contestatii, 634 de candidati au fost respinsi. 620 dintre ei au avut media sub 5, iar 14 au avut media între 5 si 5, 99. Media minimã de promovare a fost 6, cu conditia ca la toate probele de examen sã se ia cel putin nota 5. La prima sesiune de BAC, un singur elev a obtinut nota 10 la toate cele sase probe. Procentul de promovabilitate a fost de 87, 78%.

2009

Prima sesiune s-a încheiat cu o promovabilitate de 90%, doar trei eliminati, 91 de absenti si 443 de respinsi. Trei candidati au terminat cu zece pe linie. S-au înscris 4. 656 de candidati si s-au prezentat 4. 565, absentînd 91. Dintre cei reusiti, 4. 119 la numãr, 194 au trecut peste linie „la mustatã“, avînd medii între 6 si 6, 99. Alti 929 de candidati au promovat cu medii între 7 si 7, 99. Medii între 8 si 8, 99 au luat 1. 482 de candidati, între 9 si 9, 99 - 1. 514 candidati.

2010

Bacalaureatul a fost sustinut de cãtre 4. 794 de candidati. Au lipsit 101, desi s-au înscris pentru examen. Dintre cei prezenti, 769 au fost declarati respinsi, 474 dintre ei cu medii sub 5, iar 295 cu medii între 5 si 5, 99. Procentul de promovabilitate dupã prezentarea rezultatelor initiale, de dinaintea contestatiilor, era în Neamt de 83, 96%. Trei absolventi au obtinut media maximã. Toti trei sînt fosti elevi ai Colegiului „Calistrat Hogas“.

2011

Examenul de anul trecut a fost un dezastru, din 4. 954 de tineri înscrisi la prima sesiune, picînd 55, 5%. La Grupul Scolar „Ion Ionescu de la Brad“ nici un candidat nu a trecut, lucru care s-a petrecut si în acest an. ÃŽn judet, au fãcut contestatii 2. 220 de tineri, 1. 554 au rãmas cu notele neschimbate, 458 au avut dupã solutionare note mai mari, iar 208 s-au trezit depunctati. Doar 85 de absolventi au avut nota mãritã si au promovat BAC-ul, lucru ce a fãcut ca procentul de admisi sã creascã cu 1%.

Articol afisat de 2566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective