Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MISTERUL UNEI MORTI LA DUBLIN

MISTERUL UNEI MORTI LA DUBLIN

• un tînãr, din comuna Gherãiesti, a decedat în conditii suspecte, la Dublin, în Irlanda • cadavrul a fost gãsit dupã trei sãptãmîni • politistii din capitala Irlandei au considerat cã a fost o moarte accidentalã • apoi, Curtea Anchetatorului a lãsat verdictul deschis din lipsã de probe, nefiind de acord cu concluziile politistilor • un frate de-al victimei crede cã este vorba de o crimã • de douã ori Tribunalul Judetean Neamt a cerut anchetatorilor începerea urmãririi penale pentru omor •

Conditiile mortii unui tînãr nemtean la Dublin, în Irlanda, în urmã cu cîtiva ani, nu au fost elucidate nici pînã în acest moment cu exactitate. La acea vreme, decembrie 2007, autoritãtile strãine au catalogat incidentul ca fiind unul accidental. Familia nu s-a consolat cu acest verdict si pentru cã tînãrul, de 19 ani la acea vreme, ar fi fost în conflict cu alti conationali, fratele celui decedat crede cã de aici i s-a tras moartea. Din acest motiv s-a adresat Parchetului Judetean Neamt, solicitînd procurorilor sã efectueze cercetãri fatã de românii cu care victima a fost în seara fatidicã, 1 decembrie 2007. Rãspunsul nu l-a multumit pe petent, care s-a adresat instantei de la Tribunalul Judetean Neamt cu plîngere împotriva rezolutiei anchetatorilor. Acest lucru se întîmpla la începutul anului 2010. La cîteva luni distantã, adicã la jumãtatea anului 2010 judecãtorii au dat verdictul. Au admis plîngerea petentului si au trimis cauza la Parchet pentru începerea urmãririi penale. Procurorii s-au opus, dar pentru cã decizia primei instante a fost pãstratã de Curtea de Apel Bacãu, nu au avut încotro si au reluat cercetãrile. Totusi, la finalul anchetei au dat acelasi rãspuns petentului si au dat o solutie de neurmãrire penalã. Bãrbatul a mai fãcut o miscare similarã, iar s-a dus la instantã si iar a avut cîstig de cauzã. ÃŽn sedinta de pe 24 mai 2012 judecãtorii au admis plîngerea lui Claudiu Dumitru Cobzaru, în vîrstã de 43 de ani, din comuna Gherãiesti si au dispus: „Desfiinteazã rezolutiile atacate si trimite cauza procurorului în vedrea începerii urmãririi penale fatã de intimati pentru sãvîrsirea infractiunii de omor“, dupã cum se aratã în încheierea de sedintã. ÃŽn cauzã, Cobzaru crede cã sase persoane stiu mai multe despre moartea fratelui sãu. Este vorba de fratii Chinez, Ciprian si Marian, din comuna Gherãiesti, precum si Cristian Puscasu, Mihai Percã, Andrei Gherghel si Silviu Birtia.

A plecat la petrecere si nu s-a mai întors

Ultima zi de viatã a lui Marius Cobzaru, din comuna Gherãiesti, a fost cea de 1 decembrie 2007. El se afla în Dublin, Irlanda, nu singur, ci cu doi frati mai mari, de 27, respectiv 40 de ani. Tot la muncã, si tot în Dublin, erau mai multi consãteni din comuna Gherãiesti, aproape toti lucrînd în constructii. În jurul orei 12, cînd Marius Cobzaru era la muncã împreunã cu Puscasu, primeste un telefon de la Birtia, care îi invitã spre searã acasã la el, la un grãtar. În plîngerea depusã de Claudiu Cobzaru se aratã cã Birtia si Puscasu ar fi declarat cã victima a ajuns la petrecere unde ar fi stat pînã în jurul orei 2.30 noaptea. Martorii prezenti la eveniment au dat declaratii contradictorii si un numãr diferit de participanti la chermezã, între 5 si 12 persoane. La ora 2.30 Marius Cobzaru si Puscasu cheamã un taxi sã-i ducã acasã. Puscasu ar fi sustinut cã Marius ar fi cerut soferului sã-l ducã în altã directie, în centrul orasului. Acolo cei doi coboarã, iar în jurul orei 3-3.15 se despart, victima ducîndu-se spre centru, iar Puscasu cãtre casã. Cobzaru nu mai ajunge acasã si este dat dispãrut pe 3 decembrie. Corpul va fi gãsit abia pe 25 decembrie, departe de centrul orasului, în apropierea unei închisori, la 40 de minute de mers pe jos în sens opus celui spre locuinta sa. Autoritãtile strãine au stabilit cã nu sînt suspiciuni de omor si cã a fost vorba de un incident nefericit. Concret, s-a stabilit cã moartea a fost accidentalã si cã din cauza consumului de alcool a urmat o cãdere într-un canal si mai apoi a urmat asfixia mecanicã prin înec. Autoritãtile strãine au mai stabilit cã în momentul decesului nemteanul avea o alcoolemie de 1,61 la mie în sînge si cu 1 la mie mai mult în urinã. Totusi legistul a apreciat cã la o persoanã tînãrã, de circa 100 de kilograme, concentratia de alcool nu ar fi împiedicat o reactie de apãrare. Pe 27 decembrie rudele victimei au ajuns la Dublin, dar au dat de cel care a efectuat ancheta abia pe 3 ianuarie. Familia a contestat fãrã folos concluziile anchetatorilor strãini si a cerut audierea participantilor la petrecere, fapt care s-a întîmplat abia la 52 de zile de la incident.

Anchetã în strãinãtate

Insistenta familiei decedatului pentru a se face o anchetã amãnuntitã a fost motivatã prin aceea cã între declaratiile unor martori audiati în cauzã ar exista unele inadvertente. Claudiu Dumitru Cobzaru a arãtat suspiciunile care planau asupra unor persoane care la acea vreme lucrau cu fratele lui în Irlanda. Asta cu atît mai mult cu cît familia a obtinut de la compania de telefoane din Irlanda lista cu ultimele apeluri efectuate sau primite pe telefonul victimei. Conform acesteia în noaptea fatidicã Marius Cobzaru ar fi fost sunat de circa 40 de ori de cãtre Ciprian Chinez, consãtean si coleg de muncã al victimei. Între cei doi se pare cã ar fi existat o stare conflictualã din cauza unui incident la serviciu: Chinez ar fi efectuat defectuos o lucrare, iar lui Marius Cobzaru i-a revenit sarcina de a remedia greseala. Claudiu Cobzaru si-a angajat un apãrãtor care l-a îndrumat încã de la disparitia fratelui si pînã în prezent. Este vorba Gheorghitã Anghelea, din cadrul Baroului Iasi. Împreunã, cei doi au revenit în Dublin si l-au cãutat pe taximetristul care l-a vãzut ultima datã pe Marius Cobzaru. Au dat de un român, fost politist, Mihai Mar. Acesta a recunoscut tînãrul din fotografie si a declarat cã l-ar fi luat în acea noapte cu masina si cã victima ar fi fost însotitã de alte trei persoane. În jurul orei 1-1.30 l-a dus la o petrecere, la altã adresã decît cea a lui Birtia, iar în curtea acelei case s-ar fi aflat patru persoane, douã femei si doi bãrbati. Aceste sustineri au adîncit si mai mult misterul mortii lui Marius Cobzaru, deoarece acesta nu se putea afla în douã locuri diferite în acelasi timp. Cu toate acestea, anchetatorii din Dublin pãstreazã verdictul de moarte accidentalã. Prin insistenta familiei cazul ajunge la Curtea Anchetatorului, instantã care are rolul de a afla împrejurãrile în care s-a petrecut decesul. Judecãtorul lasã verdictul deschis din lipsã de probe, nefiind de acord cu concluziile politistilor irlandezi.

Poligraf picat din motiv de... bîlbîialã

Avînd în vedere aceste împrejurãri, familia s-a adresat anchetatorilor români. La audieri, Ciprian Chinez a sustinut cã pe 1 decembrie 2007 ar fi fost sunat de victimã care i-a spus cã merge la o petrecere la Birtia si l-a invitat si pe el, dar a refuzat. Ar fi fost la Percã si Gherghel, care locuiau împreunã, au iesit în oras, iar dupã miezul noptii s-a întors acasã. Nu ar fi avut discutii contradictorii cu victima si nu are nici o legãturã cu moartea acestuia. A fost supus testului poligraf, iar detectorul de minciuni ar fi relevat un comportament simulat. Chinez ar fi pus acest lucru pe seama faptului cã e emotiv si bîlbîit. Marian Chinez a sustinut cã întîlnise victima la începutul anului 2007 în Dublin, dar mai apoi nu l-a mai vãzut. A auzit de petrecerea cu pricina, dar el nu a fost acolo. Si pentru el a fost dispus testul poligraf, dar acesta nu a mai fost efectuat. Anchetatorii nu i-au audiat pe Puscasu si Gherghel, pentru cã nu erau în tarã, dar au procedat la exhumarea cadavrului. Concluzia a fost cã nu sînt semne de violentã cu caracter vital. La finalul anului 2011 ancheta s-a finalizat din nou cu o solutie de neurmãrire penalã pentru cei cercetati. „Am preluat cazul fãrã sã mã astept la dificultãti ulterioare în timpul cercetãrii penale din România. Eu mã asteptam la obstacole în obtinerea de informatii doar de la Dublin. Dupã patru ani pot spune cã este unul din cele mai lungi cazuri pe care le am în acest moment si cel care mi-a oferit prilejul sã lupt cu inertia si nepãsarea unor reprezentati ai statului român. Instanta a indicat reprezentantilor Parchetului ce demersuri sã întreprindã în spetã, a explicat fiecare demers pas cu pas, a arãtat ce temeiuri legale au fost încãlcate si totusi procurorii au esuat în a-si face treaba“, a declarat avocatul iesean Gheorghitã Anghelea, cel care-l reprezintã pe Claudiu Cobzaru, fratele victimei.

De la Parchet la instantã si retur

Claudiu Dumitru Cobzaru tot nu a fost multumit, drept pentru care s-a adresat din nou judecãtorilor din cadrul Tribunalului Judetean Neamt. A arãtat cã fratele lui nu se putea îneca într-un canal unde apa mãsura cîteva zeci de centimetri si în plus nu avea ce cãuta în zona unde si-a gãsit sfîrsitul. El a sustinut cã în noaptea fatidicã Marius Cobzaru a sunat un consãtean din Gherãiesti, cãruia i-a spus cã are mari probleme cu fratii Chinez si cã urma a se întîlni cu acestia la o bere. ÃŽn plus, petentul a mai adãugat faptul cã anchetatorii irlandezi nu s-au aplecat prea mult asupra acestui caz, motivat de faptul cã era vorba de un cetãtean strãin. Acesta a fost si motivul pentru care parte dintre martorii din acest caz au fost audiati de politistii din Dublin la mare distatã de la decesul lui Marius Cobzaru. Pentru toatã aceastã luptã cu morile de vînt familia Cobzaru a cheltuit o avere. Circa 3.000 de euro au costat biletele de avion cu care familia a mers în Dublin pentru ridicarea cadavrului, iar primele opt zile de sedere acolo au mai costat alte 2.500 de euro. Un avocat irlandez care nu prea i-a ajutat a fost plãtit cu 3.500 de euro, iar deplasãrile apãrãtorului român au însumat alte 5.000 de euro. Alte multe deplasãri ale familiei Cobzaru peste hotare au mai scos din buzunarul acestora încã 15.000 de euro. Argumentele petentului au convins din nou judecãtorii nemteni care au decis, încã o datã, trimiterea cauzei la Parchet în vederea începerii urmãririi penale pentru omor. „Ultima solutie a instantei, cea de începere a urmãririi penale pentru infactiunea de omor aratã cã demersurile familiei lui Marius Cobzaru au fost justificate, si cã suspiciunea cu privire la cauza decesului acestuia a avut temei. Clientul meu este multumit acum si ca atare sînt si eu satisfãcut de victoria obtinutã“, a mai adãugat avocatul iesean Gheorghitã Anghelea. Mingea este acum în curtea procurorilor, care trebuie sã dea o solutie.

Articol afisat de 3300 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective