Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

GENERALUL STAN ÎSI ASCULTÃ COLEGII

• inspectorul general Viorel Stan vrea sã „îi asculte“ personal pe directorii scolilor în care s-au înregistrat rezultate slabe la evaluarea nationalã si la BAC • se pare cã vreo sutã de directori vor fi schimbati din functie • problemele din domeniu vor fi discutate cu ministrul, la Sinaia • inspectorul Stan a pregãtit cîteva propuneri •

Evaluarea activitãtii directorilor unitãtilor de învãtãmînt din judetul Neamt va fi efectuatã, anul acesta, personal de cãtre inspectorul scolar general Viorel Stan. Procedura nu va fi una specialã, pentru cã oricum directorii erau apreciati si de sefii Inspectoratului Scolar Judetean, dar de data aceasta „generalul“ Stan vrea sã afle în mod direct cum stau lucrurile în scolile unde rezultatele înregistrate de cãtre elevi la evaluãrile esentiale nu se dovedesc satisfãcãtoare.
„Voi face personal evaluarea directorilor de la scolile si liceele unde nu s-au înregistrat rezultate deosebite la evaluarea nationalã si la Bacalaureat. Un calificativ de «foarte bine» este extrem de important pentru un director si nu vreau sã fie dat cu mare usurintã, dacã existã indicii cã treaba în scoli nu se face asa cum trebuie. Voi urmãri ca fiecare director sã aducã documentele prin care s-a angajat sã asigure buna activitate a unitãtii pe care o conduce si împreunã vom verifica dacã a fost dus la îndeplinire ceea ce si-a programat“, a declarat inspectorul general Viorel Stan. Seful învãtãmîntului sustine cã va schimba cu sigurantã directorii care nu vor demonstra cã si-au fãcut treaba. Cu sigurantã schimbarea unor sefi de scoli va avea legãturã cu optiunea primarilor, astfel cã, acolo unde sînt alesi locali noi se vor produce în mare parte rotiri de cadre în cancelarii. „Mã intereseazã sã existe întelegere între primari si directorii de scoli, pentru cã dacã nu este colaborare între cele douã pãrti, unitãtile de învãtãmînt vor avea de suferit. Nu înseamnã cã sigur se vor produce schimbãri, pentru cã decizia finalã se ia în functie de activitatea managerialã, si sînt mai multi factori care vor conta la stabilirea calificativului“, a mai spus seful ISJ Neamt. Dacã se au în vedere primarii nou-veniti pe functii si mandatele de directori care expirã în aceastã varã, s-ar putea produce la nivel de judet circa o sutã de noi numiri, toate cu delegatie. Asta înseamnã cã mai bine de jumãtate dintre scoli vor fi „reformate“ la cel mai înalt nivel. ÃŽn baza deciziilor luate de cãtre reprezentantii Ministerului Educatiei, concursurile pentru directori vor avea loc în perioada septembrie - octombrie, cam la douã luni dupã cele organizate pentru ocuparea sefiilor Inspectoratului Scolar. „Generalul“ cu delegatie Viorel Stan a declarat cã îsi doreste sã participe la concurs pentru a se definitiva pe post si pentru asta îsi va lua concediu de studii, pentru „a nu se face de rîs cu un rezultat slab“, dupã cum a spus. Probabil în respectiva competitie vor intra si viitorii adjuncti ai Inspectoratului Scolar, Gabriela Banu si Elena Laiu, care vor veni pe functii cel mai sigur sãptãmîna viitoare. Profesoara Liliana Georgescu, încã adjunct al ISJ Neamt a preferat ca sãptãmîna aceasta sã se bucure de concediu. A rãmas în activitate celãlalt adjunct, Vasile Munteanu.

Sefii ISJ, la justificãri în fata ministrului Andronescu

Sefii învãtãmîntului vor cãuta, timp de trei zile, solutii pentru scoaterea acestui sector din impas. Mai exact, dupã validarea rezultatelor la Bacalaureat, evaluarea nationalã si admiterea la liceu, inspectorii scolari generali au avut ca temã sã gãseascã propuneri pe baza cãrora sã se îmbunããtteascã lucrurile în sistem, avînd în vedere cã nici în acest an rezultatele la examene nu au fost îmbucurãtoare. ÃŽnvãtãmîntul nemtean va fi reprezentat la Sinaia, acolo unde are loc întrunirea cu ministrul Ecaterina Andronescu, de cãtre „generalul“ Viorel Stan si purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului Scolar, profesoara Maria Ghinitã. Printre propunerile pe care le va sustine seful ISJ Neamt, cea mai insistentã va viza aparitia scolilor profesionale, desi, din pãcate la prima rundã de înscrieri din aceastã varã nu s-a înregistrat prea mare interes, si introducerea Bacalaureatului diferentiat. „Sînt probleme mari în sistem, care nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Nu pot sã mã declar multumit de rezultatele înregistrate în Neamt la examene. Problema nu este numai la noi, este una a sistemului. Cred cã dacã vom reusi sã punem la punct o strategie si sã eliminãm încetul cu încetul aceste puncte nevralgice, vom intra pe un fãgas normal. ÃŽmbunãtãtiri trebuie fãcute din toate directiile. Nu este corect sã se spunã cã nu mai învatã elevii! Trebuie avutã în vedere si contributia cadrelor didactice. Dacã un elev a intrat la liceu cu media 3, asta nu înseamnã cã la BAC, dacã va fi respins cu aceeasi medie, e vina lui, cã de atîta poate. Unde este plus-valoarea adusã de cadrele didactice în cei patru ani de studiu? Trebuie avut în vedere cã de pe urma fiecãrui elev, un dascãl cîstigã bani, are loc de muncã, are activitate. Dar nu se vede nimic în urmã... Vorbim de pregãtirea din scoalã, dar arãtãm cu degetul numai elevii cînd e de gãsit vinovatii! Nu e corect asa, pentru cã statul investeste la fel de mult si în cadrul didactic, pe care îl plãteste ca sã vinã în ajutorul copiilor. Sper sã se îmbunãtãteascã lucrurile vizibil atunci cînd vom avea absolventi si de liceu, dar si de scoalã profesionalã. Cînd am terminat eu liceul la Roman Vodã, erau doar douã astfel de unitãti în oras. Dar nu se punea problema sã nu se ia examenul de Bacalaureat ori sã fie note mai mici de opt! Acum toti trebuie sã facã liceul, fie cã pot sau nu! Iar la BAC sînt declarati respinsi. Sustin atît introducerea scolilor profesionale, care sã scoatã oameni calificati, cît si Bacalaureatul diferentiat. Sã se introducã o medie minimã pînã la care absolventii pot sã îsi continue studiile superioare si sã se poatã merge la facultate doar cu medii de peste opt, de exemplu! Atunci sigur lucrurile se vor schimba categoric si vom vorbi de altã calitate a actului educational, pentru cã resursa umanã va fi diferentiatã“, a mai declarat profesorul Viorel Stan.

Articol afisat de 2205 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective