Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„VOI DERANJA CERCURI DE INTERESE“

„VOI DERANJA CERCURI DE INTERESE“

Presedintele Tãrâtã, despre situatia Spitalului Judetean


• presedintele CJ, Culitã Tãrâtã, promite cã în cîteva sãptãmîni se va relua activitatea la Spitalul Bicaz • pînã atunci se luptã cu problemele constatate la societãtile CJ • la Spitalul Judetean spune cã: „Voi face ceea ce trebuie fãcut, chiar dacã voi deranja anumite cercuri de interese“ • presedintele Tãrâtã face apel la cetãteni sã îl contacteze pentru ca împreunã sã ia decizii bune pentru judet •

La mai bine de o lunã si jumãtate de cînd este presedinte al Consiliului Judetean, Culitã Tãrâtã încã mai are multe de aflat despre institutia pe care o va conduce timp de patru ani. Deocamdatã nu e foarte fericit cînd aflã rezultatele controalelor pe care le-a solicitat prin unele institutii si se asteaptã la surprize si mai mari. Dar sustine cã nu se va da de la nimic înapoi si cã va actiona astfel încît sã rezolve problemele. Cea mai grea are legãturã cu domeniul sãnãtãtii. Are mari semne de întrebare în legãturã cu închiderea Spitalului Bicaz, cum de firma Drupo are pierderi extrem de mari, în conditiile în care societãti care au acelasi profil sînt pe profit, cum de Spitalul Judetean se afundã în datorii cîtã vreme la Roman lucrurile merg strunã, iar Consiliul Judetean Neamt este singurul din Moldova care are datorii si nici o letcaie în cont, iar legislativele din celelalte judete au bani cu care pot face ce vor.

Prima promisiune: „reînvierea“ Spitalului Bicaz

Presedintele Culitã Tãrâtã sustine cã pînã va veni toamna, activitatea la Spitalul Bicaz se va relua într-o formã sau alta. „Garantez cã în cîteva sãptãmîni se va redeschide spitalul. Am discutat cu ministrul Cepoi despre asta si am certitudinea redeschiderii lui, lucru care se va întîmpla relativ simplu pentru cã închiderea nu s-a fãcut pe bazã de hotãrîre de Guvern, asa cum s-a întîmplat cu alte spitale. Nu prea îmi explic cum au decis închiderea lui cei de la Primãria Bicaz si Consiliul Judetean si au trimis 135 de oameni sã facã naveta în special la Piatra Neamt. La Bicaz e un spital în care s-au investit sume enorme si nu stiu care a fost logica pentru care s-a ajuns în situatia actualã. Am înteles cã sînt deja sectii care au fost închiriate. Voi verifica asta, am discutat cu actualul primar, si vom face împreunã o echipã pentru remedierea lucrurilor. Mã bucur cã a venit în judet Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii, trimis de ministrul Cepoi, la cererea prefectului Ilie Haralambie Mitea. Astept rezultatele acestor verificãri si vom decide ce hotãrîri trebuie sã luãm în privinta Spitalului Judetean. La spital lucrurile stau foarte rãu. Are datorii de peste 148 miliarde de lei vechi si pentru mine este un mare semn de întrebare cum s-a ajuns în halul acesta. Spitalul Roman, care are cam cu 200 de paturi în minus, nu are nici o datorie si nici nu primeste vreun leu de la primãrie. Are însã 120 miliarde în cont datoritã managementului doctorului Coadã. Cu acesti bani îsi permite sã facã investitii, sã plãteascã doctorii, asistentele si sã asigure o activitate normalã. Analizînd aceastã situatie, automat mã întreb de ce la Piatra Neamt lucrurile stau altfel. Consiliul Judetean a dat la spitalul din Piatra peste 50 miliarde de lei. Eu nu mã joc cu sãnãtatea oamenilor si voi face ceea ce trebuie fãcut, chiar dacã voi deranja anumite cercuri de interse. N-am de gînd sã urc sau sã cobor pe careva. Vreau doar bunul mers al Spitalului Judetean si vreau ca fiecare om care ajunge acolo sã îsi gãseascã alinarea sufleteascã si trupeascã“, a declarat presedintele Tãrâtã.

„M-am interesat de situatia financiarã si mi-am pus mîinile în cap“

Alte probleme identificate de conducerea legislativului vizeazã societãtile care functioneazã sub tutela CJ, cele mai spinoase pãrînd a fi la Drupo. „Mari probleme se întrevãd la Drupo, care are datorii de peste 80 miliarde de lei vechi. Mã întreb si eu - cum o societate a CJ, care se ocupã de drumurile din judet si primese bani pentru asta, înregistreazã astfel de pierderi, iar alte societãti, care au acelasi obiect de activitate, scot profit?! Avînd profit pot participa la licitatii, ceea ce e bine cã se asigurã locuri de muncã unor oameni. Dar nu pot sã accept ca o societate a CJ sã aibã pierderi în acelasi timp. Las cititorii Monitorului sã tragã concluziile cele mai potrivite. Se fac verificãri la Drupo si voi decide mãsurile care se impun pentru salvarea situatiei. Si audit se va face si la celelalte societãti ale CJ Neamt. Avem de verificat ce se întîmplã la Troleibuzul, la Apa Serv, la Carmen Saeculare“, a mai spus oficialul nemtean. Si dacã firmele legislativului se dovedesc a fi sãrace, nici consiliul nu e mai bogat. Ba, pare a fi mai sãract decît toate societãtile sale la un loc. „Am venit la CJ si m-am interesat de situatia financiarã si mi-am pus mîinile în cap. CJ Neamt are datorii de circa 750 miliarde de lei vechi. M-am interesat în celelalte judete si la Iasi, consiliul are peste 360 miliarde de lei în cont, din care îsi permite sã dea 48 de miliarde pentru aeroport. La Botosani au în cont vreo 400 de miliarde si nu existã restante. Nici la Suceava si Bacãu nu sînt datorii. Ceva restante are Vasluiul. Dar Neamtul stã prost tare! Sã concluzioneze tot cititorii ce as mai putea eu zice despre situatia asta. Nu vreau sã dau nume, sã zic acum pe cine cred vinovat, dar în 3-4 sãptãmîni voi anunta oamenii cum stau lucrurile, cu date scrise negru pe alb, sã stie judetul ce am preluat. Dar sincer nu-mi place ce vãd aici! Eu vin din mediu privat si acolo 1 plus 1 face exact 2, nu 1 si ceva sau mai mult de doi“, a mai spus noul sef al legislativului judetean.

Culitã Tãrâtã crede într-o bunã colaborare cu conducerea tãrii

Frãmîntãrile politice din ultima perioadã nu îi dau mari emotii fostului deputat, care se declarã încrezãtor într-o foarte bunã colaborare cu oricare ar fi conducerea tãrii. „Spre bucuria mea, în momentul de fatã colaborez foarte bine cu conducerea tãrii si asta va fi si mai departe, orice schimbãri s-ar produce. Interesul meu este sã aduc judetul Neamt pe linia de plutire, sã reusesc sã refac drumurile, sã aduc fonduri cu care sã facem cît mai multe investitii, sã vinã investitori care sã creeze locuri de muncã pentru nemteni, sã stimulãm sportul, sã venim în întîmpinarea învãtãmîntului, a folclorului, a tuturor activitãtilor socio-culturale“. La mai putin de douã luni de cînd a fost ales presedinte al CJ, Culitã Tãrâtã recunoaste cã dacã ar fi stiu de la început ce înseamnã „Consiliu Judetean“ si care sînt problemele ce îsi asteaptã rezolvarea, nu ar mai fi candidat. „Dar sper sã îmi ajute Bunul Dumnezeu sã trec peste toate aceste obstacole si sã scot institutiile care tin de CJ la luminã. Le voi spune oamenilor ce am gãsit aici cînd voi avea toate datele. Eu vin dimineata la 6 la program si plec la 21-22. Nu îmi permit sã nu stau aici si sã gãsesc solutii. Eu sînt un om care nu dã înapoi, oricare ar fi problema. Si merg pe ideea cã trebuie sã fac tot ce este posibil pentru ca dupã patru ani de mandat judetul Neamt sã se afle printre cele din fruntea României, oricînd de greu mi-ar fi sã fac asta. Pentru a reusi, solicit ajutorul tuturor cetãtenilor si îi rog sã vinã cu propuneri concrete vivazi de bunul mers al activitãtii în judetul Neamt. Functia actualã mã obligã sã fiu receptiv la toate propunerile pertinente si obiective pentru dezvoltarea echilibratã a Neamtului“, a conchis Culitã Tãrâtã.

Articol afisat de 2476 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective