Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Afacerea Piscicola - tertipuri si amînãri

• desi detin o hotãrîre definitivã si irevocabilã, reprezentantii Piscicola PAS nu au intrat încã în posesia iazurilor care au fost privatizate fraudulos • hotãrîrea a fost emisã în urmã cu mai bine de un an, însã firma mehedinteanã a reusit sã ocoleascã punerea în executare a sentintei • ultima încercare a avut loc la începutul acestei sãptãmîni, cînd reprezentantii ANPA au venit la Neamt pentru a rezolva iazurile din Valea Ursului, Negritesti si Trifesti • si de aceastã datã s-a dat gres, cei de la Proora Impex SRL vînzînd între timp cele trei iazuri unei firme din Motru •

Au trecut 9 ani de la privatizarea frauduloasã a societãtii Piscicola Neamt, iar lucrurile nu s-au schimbat în nici un fel. Si asta în conditiile în care Piscicola PAS (n.n. - societatea salariatilor) s-a luptat în instantã, iar magistratii i-au dat cîstig de cauzã. Existã chiar o hotãrîre definitivã si irevocabilã a ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care privatizarea Piscicola a fost anulatã, dar cu toate acestea firma mehedinteanã, cumpãrãtoarea pachetului majoritar de actiuni, cautã si gãseste de fiecare datã tertipuri pentru a amîna punerea în executare a sentintei. Ultimul episod a avut loc la începutul acestei sãptãmîni, cînd reprezentantii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvaculturã (ANPA) au venit în Neamt pentru a preda celor de la Piscicola PAS iazurile de la Valea Ursului, Trifesti si Negritesti-Podoleni. Reprezentantii statului au avut surpriza sã constate cã, desi nu mai avea nici un drept, Proora Impex a vîndut iazurile firmei Data SRL din Motru, judetul Mehedinti. La rîndul sãu, firma mehedinteanã a încheiat contracte de concesiune cu societãti din Neamt care exploateazã iazurile respective. Asa se trage de timp, asa-zisii „cumpãrãtori de bunã credintã“ refuzînd sã renunte la iazuri. Toate aceste lucruri se întîmplã încãlcîndu-se grav o decizie a ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie care dateazã din luna aprilie 2010.
„Admite în parte actiunea comercialã formulatã de reclamanta Asociatia Piscicola PAS în contradictoriu cu pîrîtii Agentia Domeniilor Statului, Proora Impex Drobeta Turnu Severin si Piscicola Drobeta Turnu Severin si în consecintã admite în parte contestatia formulatã de reclamantã si anuleazã decizia emisã de pîrîta Agentia Domeniilor Statului si dispune reprimirea reclamantei la preselectie în vederea selectãrii investitorilor care participã la negociere directã cu preselectie. Respinge contestatia cu privire la eliminarea de la negociere directã cu preselectie a pîrîtei Proora Impex. Constatã nulitatea absolutã a contractului de vînzare-cumpãrare, încheiat între ADS si Proora Impex. Constatã nulitatea absolutã a contractului de concesiune încheiat între ADS si SC Piscicola. Admite cererea formulatã de SC Proora de chemare în garantie a ADS si în consecintã obligã chematul în garantie la restituirea cãtre pîrîtã a sumei 160.547 lei, achitatã de aceasta cu titlu de pret actiuni, sumã actualizatã“, se aratã în decizia ÃŽnaltei Curti. Dupã cum bine se poate observa, magistratii au anulat contractul de concesiune încheiat între ADS si Proora Impex SRL si cu toate acestea firma din Mehedinti îsi permite în continuare sã facã giumbuslucuri cu niste iazuri care nu-i mai apartin.

Cea mai mare escrocherie din Neamt

Modul în care s-a realizat privatizarea Piscicola, a fãcut si obiectul unor dosare penale. Multi sînt de pãrere cã afacerea Piscicola a fost una dintre cele mai mari escrocherii comise în perioada postdecembristã în Neamt. ÃŽn toamna anului 2003, Piscicola SA Neamt, care detinea 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apã, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei, a fost vîndutã cu doar 1,6 miliarde de lei. La data vînzãrii, în cele 14 iazuri exista peste a cãrui valoare a fost stabilitã la 6,5 miliarde de lei. Licitatia a avut loc la sediul Agentiei Domeniului Statului Bucuresti si a fost cîstigatã de firma Proora Impex Drobeta Turnu Severin. Asociatia Piscicolã-PAS Neamt a fost exclusã de la licitatie ca urmare a unor manevre murdare. Desi pachetul de actiuni scos la vînzare a fost de 8,9 miliarde de lei, ADS a fost de acord cu plata a numai 1,6 miliarde de lei. A fost momentul în care a început lupta în justitie a celor de la Piscicola PAS. Primul pas: o plîngere penalã la Politia Economicã Neamt, cercetãrile fiind ulterior declinate la DNA Bacãu. Din motive de competentã, dosarul avea sã ajungã la DNA Bucuresti. Mai departe, lucrarea penalã a fost trimisã la Parchetul de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, de unde a „virat“ cãtre DNA Bucuresti care, la rîndul sãu, i-a fãcut vînt în provincie, adicã la DNA Bacãu. Aici dosarul a mai zãcut o perioadã, fiind trimis la Parchetul Neamt care l-a pasat Parchetului Local. ÃŽn aceastã ultimã fazã, procurorul trebuia sã facã cercetãri împotriva unui singur învinuit, Alin Iuliu Udriste, patronul Proora Impex. Pe traseu, dosarul s-a subtiat bine, în sensul cã nici una dintre persoanele din ADS care a participat la escrocheria Piscicola nu a avut de suferit. Ancheta a vizat toatã conducerea ADS din anul 2003, dar si un ministru si un subsecretar de stat. Toti au primit SUP-uri, adicã scoatere de sub urmãrire penalã.

Articol afisat de 2184 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective