Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SAHARA DE NEAMT

• cãldurile de iad i-au adus pe nemteni în pragul disperãrii • în zona Romanului, mii de oameni mor de sete • vineri, 3 august, primarul din Stãnita a cerut ajutorul ISU • o cisternã cu 9 tone cu apã de bãut a ajuns în sat • oamenii, cu mic, cu mare, au tãbãrît sã-si ia apã pentru ei si familie • se pare cã este abia începutul, seceta amintind bãtrînilor de cea din ã'46 • prognozele anuntã temperaturi caniculare si în urmãtoarele zile •

Cãldurile de cosmar si lipsa ploilor au fãcut ca anul acesta sã fie unul foarte secetos, cei mai pesimisti vorbind cu groazã de unele asemãnãri cu seceta din 1946. Chiar dacã în viziunea celor mai realisti sîntem încã destul de departe de acele vremuri, în unele sate din Neamt peisajul începe sã devinã apocaliptic. Cîmpurile sînt uscate, pe ulite se ridicã un praf gros si negru si, din loc în loc, se aud animalele care urlã a pustiu, de foame, de sete, de cald... Pe locurile unde altã datã curgeau pîraie sau erau tot felul de gîrle, acum se vede doar lutul crãpat de douã palme. Oamenii trec apatici pe drumurile prãfuite, iar unii încã mai merg pe dealuri si încearcã sã munceascã recoltele, desi sînt constienti cã o fac degeaba. Porumbul, pe vremea asta ar fi trebuit sã fie de un stat de om, acum, abia trece de înãltimea unui copil de 9-10 ani. Din pãcate, seceta i-a lãsat pe oameni nu doar fãrã culturi, dar este pe cale sã îi lase cu sufletul uscat, iar autoritãtile se vãd nevoite sã le vinã în ajutor. Multe sate din zona Romanului, zonã mai afectatã de cãldurã, au rãmas fãrã apã potabilã, deoarece fîntînile au secat deja. Cu chiu cu vai oamenii mai scot apã pe-un fund de gãleatã si dau cu economie animalelor din ogradã. Iar ca sã ude straturile, nu mai au cu ce.

La Stãnita, situatia-i mai gravã ca în alte zone

Desi lucrurile stau prost în multe zone, primarul comunei Stãnita a fost primul din judet care a cerut ajutor. Omul a solicitat Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã sã i se aducã apã potabilã deoarece oamenii nu mai au ce bea. Asa se face cã vineri dimineatã, o cisternã de 9 tone de apã a fost pregãtitã de plecare, dar anterior a fost nevoie de avizul Directiei de Sãnãtate Publicã. „S-a cerut de la Stãnita ajutor, iar cisterna ce a fost pregãtitã a trebuit avizatã de noi. Practic, am fãcut toate analizele microbiologice si chimice pentru apã ca sã stabilim dacã nu existã nici un fel de risc pentru populatie. Orice alte transporturi de apã ce vor urma vor fi analizate de asemenea“, a declarat medicul Dan Morenciu, seful DSP Neamt. Dupã ce au fost fãcute toate analizele, cele 9 tone de apã au luat calea Stãnitei spre marea bucurie a oamenilor. „Cea mai grea problemã din comunã este în satul Vlãdicele, acolo unde pînza freaticã a scãzut foarte mult si fîntînile încep sã nu le mai fie de folos oamenilor. ÃŽn aceastã localitate, care nu este foarte mare, trãiesc în special oameni vîrstnici, pe care nu îi ajutã puterile sã meargã cu gãletile pe ulite si sã aducã apa de la distante mari, din fîntînile care încã mai au izvor puternic. Sigur cã s-au bucurat toate familiile cã li s-a asigurat aceastã rezervã de apã, pentru cã ceea ce au oamenii la dispozitie nu este suficient. Voi face solicitãri de apã si în zilele ce vin, pentru cã nu se întrevãd perioade mai usoare din acest punct de vedere. ÃŽn aceastã varã a plouat foarte putin pe la noi, as spune cã mai mult s-a umezit praful decît a plouat, astfel cã problemele date de secetã se vor acutiza odatã cu trecerea timpului“, a declarat Laurentiu Bebe Todireanu, primarul comunei Stãnita.

ISU, gata sã intervinã

Solicitarea venitã de la primarul Stãnitei este prima, dar se pare cã este doar începutul. Cei de la ISU Neant sînt gata oricînd sã trimitã apã în orice localitate din judet, atît apã menajerã, cît si apã potabilã. Toate aceste transporturi sînt gratuite, deoarece se considerã cã este vorba despre o situatie de urgentã care impune mãsuri speciale. Edilii pot cere acest ajutor sunînd fie la ISU, fie direct la 112, iar în cel mai scurt timp, dupã analizele de la DSP, apa va ajunge la oamenii si animalele lovite de sete. Din pãcate, prognozele nu sînt optimiste nici pentru perioada urmãtoare, temperaturile anuntîndu-se a fi aproape de pragul de caniculã. De asemenea, vestile pe termen lung din punct de vedere meteorologic sînt si ele proaste, deoarece se anuntã cã si luna august, dar si septembrie vor fi cãlduroase si lipsite de precipitatii.

Articol afisat de 1741 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective