Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pelerini si turisti de seamã pe muntele Ceahlãu

Pelerini si turisti de seamã pe muntele Ceahlãu

• ca în fiecare an, si luni, 6 august 2012 muntele va fi luat cu asalt de lume si înalte fete bisericesti, întru înãltare duhovniceascã si bucurie trupeascã n

Ceahlãul, muntele moldav ce concureazã cu Olimpul, Pindul sau Peleasul, va fi cãlcat în acest weekend de mii de turisti. Si asta, deoarece fiind considerat muntele sacru al românilor si dintotdeauna unul dintre stîlpii spiritualitãtii strãvechi, omul simte nevoia sã adaste aici, mãcar o datã-n an, întru încãrcarea trupului si sufletului cu tot ceea ce presupune taina acestui miracol natural. Numãrul record de turisti al unei zile din fiece an este 6 august, de Schimbarea la Fatã, cînd sacralitatea, conform calendarului religiei ortodoxe românesti, îmbracã forma hramului dedicat îndumnezeirii naturii. Cu acest prilej, schitul rectitorit dupã ã'90 prin evlavia oamenilor din jurul Ceahlãului, a cãrei bisericutã poartã numele sãrbãtorii amintite, se constituie ca loc de închinare pentru toti trãitorii locului si nu numai, dar si de binecuvîntare a celor drept credinciosi, prin prezenta pe Munte a unor înalte fete bisericesti, cum ar fi însusi Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Sus pe Ceahlãu, la înãltimea singurului munte, care asemeni Athosului are hram bisericesc, Schimbarea la Fatã a Domnului aminteste cel mai bine ortodocsilor români de transfigurarea minunatã a Mîntuitorului pe muntele Tabor. Si asta, nu de ieri, de-alaltãieri, ci asa cum consemneazã istoria locului, de sute de ani încoace, de cînd Ceahlãul a avut înalta cinste de a fi cutreierat de o pleiadã întreagã de oameni de culturã, care în pelerinajul lor au tinut sã-si consemneze impresiile. Astfel, Constantin Matasã, nãscut la poale de munte, mentioneazã cã „Ceahlãul este socotit pînã în ziua de astãzi de popor ca un loc sfînt, ceea ce se întîmplã foarte rar cu un munte. Din timpuri strãvechi, se obisnuieste prin satele vecine datina mostenitã poate tocmai de la locuitorii pãgîni de altãdatã, din preajma Ceahlãului, ca o datã pe an, de Schimbarea la Fatã sã se urce lumea sus, pe vîrf, unde, dupã ce un preot sãvîrsea o rugãciune, urma un praznic pe pajiste si apoi jocuri si chiuituri de clocotea vãzduhul. ÃŽncã de cu noaptea, în dimineata zilei de 6 august se ridicau pe munte, în port de sãrbãtoare, roiuri de sãteni întîlnindu-se deasupra sat cu sat“, povesteste preotul Matasã.

„Copia fidelã a Muntelui Athos“

ÃŽn aceeasi manierã, dar de pe o pozitie religioasã, arhimandritul Ioanichie Bãlan, un cunoscãtor al muntelui Athos, considera cã sãrbãtoarea muntelui Ceahlãu respectã modelul athonit, provenienta sa trebuind cãutatã la marii sihastri si în special la Peon, care a trãit pe aceste locuri în secolul al XVII-lea. „Ceahlãul este copia fidelã a muntelui Athos si cel de-al doilea munte cu hram în lumea crestinã. Aceastã traditie a fost adusã de la Athos în Moldova în secolul al XV-lea de cãtre cîtiva cãlugãri aghioriti“, a afirmat monahul, descriind totodatã asemãnãrile dintre cei doi munti privind arealul geografic si sacralitatea lor: existenta vîrfurilor Toaca si Panaghia, existenta unei bisericute lîngã Panaghia, hramul, viata monahalã si sihastricã. De altfel, într-o altã lucrare dedicatã muntelui Athos, acelasi scriitor, ierarh si pelerin ortodox, avea sã consemneze cã „în ajunul hramului, numerosi credinciosi din satele vecine, în frunte cu preotii de mir si cãlugãrii din Durãu, urcã pedestri, fie dinspre Izvoru Muntelui, fie din Durãu sau din Neagra - Bicaz“. La jumãtatea secolului al XIX-lea, viata monasticã din regiune a intrat în declin. Schiturile din jurul Ceahlãului au devenit pustii, iar hramul muntelui, dintr-unul religios a devenit unul cu caracteristici traditional-folclorice. Este de remarcat faptul cã C. D. Gheorghiu în al sãu „Dictionar geografic al judetului Neamt la 1890“ surprinde aspectul: „Dinspre Tîrgu Neamt se organizeazã excursii de trei zile cu trãsura (circa 30-40 lei) prin Pipirig, muntele Petru Vodã, la giganticul munte Ceahlãu, unde, mai ales la 6 august, e frumos, adunîndu-se în vîrful muntelui“. De asemenea, Toader I. Stefan din Ghindãoani, un alt cronicar al evenimentului, merge în anul 1896 pe Ceahlãu cu ocazia hramului muntelui si vede lume multã, întîlnind pe platou un grup mare de „boieri“ în frunte cu subprefectul de la Neamt. „Pentru adãpost se folosesc colibele fãcute de G. Panu“. ÃŽn satul Rãpciuni, la întoarcere gãseste iarãsi lume multã, fiind si hramul bisericii de aici si este poftit la masã cu sarmale si plãcinte.

„Sã simti cã te adaugi neamului tãu“

Mihail Sadoveanu, marele scriitor român, a fost si el martor al sãrbãtorii muntelui. ÃŽn dulcele sãu stil descrie foarte frumos cele trãite în sfîntul Munte. „ÃŽn ziua aceasta, a Schimbãrii la Fatã, au moldovenii obiceiul sã facã ascensiunea muntelui. (...) Cînd oaspetii sosesc cu încetinealã si blîndete, ca în veacurile vechi, e bine sã te integrezi peisajului si sã te armonizezi în toate ca sã-i cînte fiinta de puterea acestui pãmînt si sã simti cã te adaugi neamului tãu“, a scris marele narator, el însusi cu sînge moldav prin masivu-i trup. Adolf Chevalier, ilustrul fotograf nemtean, a urcat de mai multe ori Ceahlãul, imortalizîndu-l în imagini de extraordinarã frumusete artisticã. Apoi, G. T. Kirileanu, cãrturarul familiei regale, aminteste si el despre cele cîteva zeci de ascensiuni, printre care si unele prilejuite de sãrbãtoarea muntelui. Si nu în ultimul rînd, Romulus Vulcãnescu, autorul excelentei lucrãri „Mitologie românã“, a avut ocazia sã fie martorul sãrbãtorii Ceahlãului, evidentiind mai apoi în scrierile sale caracterul duhovnicesc si traditional-folcloric al acesteia. Specialistul în mitologie româneascã descrie multimea de pelerini, muntenii în straie de sãrbãtoare, buciumasii, rugurile ce se aprindeau în noaptea de dinaintea sãrbãtorii. „Se urca înainte de miezul noptii si conform traditiei se cobora înainte de asfintit“. El nu mentioneazã o slujbã religioasã, ci doar o rugã închinatã cerului. ÃŽn anii comunismului, serbarea cu aspect traditional-religios nu si-a mai putut afla conditiile de manifestare, devenind de-odatã ziua muntelui. Serbarea nu s-a mai desfãsurat pe platoul din vîrful muntelui, ci si-a schimbat destinatia la Durãu, fie lîngã mãnãstire, în Poiana Cailor, fie la confluenta dintre pîraiele Durãu si Slatina, în capãtul din amonte al satului Schit, desfãsurîndu-se în prima duminicã de august. Abia dupã ã'90, cînd în în vîrful muntelui s-a ridicat o mãnãstire, cea purtînd, cum era firesc, numele de Schimbarea la Fatã, aspectul religios al manifestãrii avea sã fie reluat. Asta însã neafectînd aspectul laic. Ba dimpotrivã, acesta continuînd si astãzi, printr-un spectacol artistic si sportiv în aer liber dedicat trãitorilor locului si comunei în care vietuiesc, Ceahlãu. Asadar, concluzionînd, desi aflati sub vremi si vremuri, cu tot cortegiul de bucurii si necazuri, muntenii, si-n special ceahlãuanii, au stiut sã pãstreze în timp Athosul românesc, Ceahlãul, ca loc al rugãciunii si sacralitãtii, pãstrînd traditia ca ziua de 5 august sã fie dedicatã închinãrii si împlinirii spirituale. Nu întîmplãtor, si de aceastã datã, adicã luni, 6 august 2012 muntele va fi luat cu asalt de lume si înalte fete bisericesti, întru înãltare duhovniceascã si bucurie trupescã. Ca oameni ai locului, nu putem decît sã urãm celor ce vor descinde în zona noastrã, un bun venit pe Sfîntul Munte!

Articol afisat de 2366 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, Daniel DIEACONU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective