Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CONDAMNAT DE COMUNISTI,REFUZAT DE ÃŽNALTA CURTE

CONDAMNAT DE COMUNISTI,REFUZAT DE ÃŽNALTA CURTE

• Mihai Bontea a cerut un milion de euro statului român pentru cît a fost încarcerat cînd era adolescent • Tribunalul Judetean Neamt i-a acordat 150.000 de euro • ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie a schimbat sentinta initialã si a respins actiunea • totul a pornit de la joaca de-a rãzboiul a unor pusti de 13 ani •

Mihai Bontea, pietreanul care a avut de suferit toatã viata din cauza unui banal joc de copii, dar considerat ca atentat la siguranta regimului comunist, a pierdut bãtãlia cu statul român. Pentru anii de închisoare politicã pe care i-a fãcut atunci cînd era foarte tînãr, a cerut statului despãgubiri de un milion de euro. Singura instantã care i-a dat dreptate a fost Tribunalul Neamt, însã valoarea daunelor acordate a fost de 150.000 de euro. Statul român, prin Fisc, a atacat decizia la Curtea de Apel Bacãu, instantã care a decis cã petentul nu mai are nevoie de despãgubiri, deoarece timp de 20 de ani a încasat indemnizatie de persecutat politic ce totalizeazã cam 21.500 de euro. Ambele pãrti, atît Mihai Bontea cît si Fiscul au uzat de ultima cale de atac, recursul la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, unde luna trecutã s-a dat verdictul final: „Admite recursul declarat de pîrîtul Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generalã a Finantelor Publice Neamt împotriva deciziei (...) a Curtii de Apel Bacãu. Modificã în parte decizia în sensul cã: schimbã în tot sentinta civilã (...) a Tribunalului Neamt, Sectia civilã si respinge actiunea. Mentine celelalte dispozitii ale deciziei. Respinge ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Bontea Mihai împotriva aceleiasi decizii. Irevocabilã“.

Necazuri mari de la un lucru mãrunt

Totul a început în anul 1954 pe cînd Mihai Bontea avea numai 13 ani. Cu vreo cinci amici a gãsit în ruinele unei brutãrii din actualul cartier Precista douã arme militare fãrã munitie. Aventurosi, cei sase copii au înfiintat o „asociatie militarã“ pe care au numit-o Vulturul. Membrii aveau nume împrumutate din cãrtile de aventuri, „Monte Cristo“, „George Farrow“ ori „Luigi Wampa“. Fiecare dintre ei aveau o functie militarã fictivã, carnet de membru si obligatia de a se întîlni periodic, la actiuni. De fapt o joacã de copii. Grupul se împãrtea în douã, iar taberele adverse se „luptau“ pe Cîrlomanu. „Eram niste copii de 13 ani, care aveam în cap toate aventurile pe care le mai vãzusem în filmele de rãzboi. ÃŽn plus, unul dintre noi, care acum este rezident în SUA, avea colectia de cãrti de aventuri «Dox». Erau în vogã la acea vreme. Poate nu s-ar fi întîmplat nimic dacã într-o bunã zi nu ne-am fi dus sã ne jucãm printre ruinele unei foste brutãrii din Precista. Eram cinci în grup si ne ascundeam unii de ceilalti. Ce vreti, eram copii. Numai cã la un moment dat, unul dintre noi a gãsit în peretii unei foste magazii armele. De acolo a început totul. Atunci s-au pus bazele organizatiei «Vulturul»“, a povestit Petru Bontea.

Bontea a dat mari bãtãi de cap fostei Securitãti

Autoritãtile nu ar fi aflat nimic despre „Vulturi“, dacã un membru al grupului nu s-ar fi aciuat o vreme la Mãnãstirea Horaita. A plecat apoi fãrã sã anunte pe nimeni si a lãsat la lãcasul de cult tot ce avea la el, inclusiv carnetul de membru al fostei organizatii secrete. Staretul a predat lucrurile oamenilor legii, iar carnetul de membru într-o organizatie secretã a bãgat groaza în autoritãtile de la acea vreme. Atunci a intrat pe fir Securitatea. Se întîmpla în anul 1959, cînd a început prigoana împotriva tinerilor. Bontea a fost arestat cînd era elev de liceu si timp de doi ani a fost purtat prin mai multe penitenciare din tarã. Luni si ani la rînd, în perioada 1959 - 1960 a trecut prin închisorile de la Bacãu, Jilava, înapoi la Bacãu, la Piatra Neamt, iar la Bacãu. Ultima a fost colonia de muncã Peninsula, din judetul Constanta, subcolonia Nazarcea. Tînãrul a fost condamnat de Tribunalul Militar Iasi la 8 ani de temnitã grea si 6 ani de degradare fizicã. Schimbãrile politice au dus la convertirea sentintei în doi ani de detentie din care Bontea a executat efectiv un an, nouã luni si 29 de zile. Dupã eliberare i-a fost destul de greu si în civilie. Cu greu a reusit sã-si termine liceul, dar si mai greu i-a fost sã facã o facultate. A avut noroc în viatã si de oameni buni, care l-au sustinut si a devenit inginer. Si-a întemeiat o familie, care-i este suport moral la bine si la greu, dar tot nu a scãpat de Securitate. ÃŽn 1970 structura a fãcut o primã încercare de a-l racola. Bontea a refuzat si i-a fost fabricat un nou dosar de furt, cauzã în care a reusit sã-si probeze nevinovãtia. ÃŽn timp a fost remarcat ca un bun profesionist si propus pentru deplasãri peste hotare. Nu i-au fost aprobate. A fost supravegheat pînã prin anul 1987, dupã care nu a mai prezentat interes pentru tortionari. ÃŽn anii de dupã Revolutia din 1989 nu s-a mai simtit urmãrit. Ironia sortii face ca din 1990 sã stea în aceeasi scarã de bloc cu cel care l-a anchetat în tinerete, fostul ofiter Aurel Mihalcea. L-a gãsit în bloc atunci cînd s-a mutat acolo si a refuzat sã-si schimbe domiciliul. „Cînd m-am mutat eu acolo el deja locuia în acel imobil, venise se pare de la Caras Severin unde lucrase în Securitate pînã la Revolutie. Sîntem vecini de ani de zile, dar asta nu înseamnã nimic pentru mine. A încercat la un moment dat sã mã contacteze, sã vorbeascã cu mine. Nu stiu ce-ar fi avut sã-mi spunã. Am refuzat dialogul, atît i-am spus: «Nu am ce discuta cu dumneata». ÃŽmi este absolut indiferentã persoana lui si nu vreau sã am de-a face cu el. Nici mãcar o clipã nu am intentionat sã plec eu de acolo cînd mi-am dat seama cã sîntem vecini. Asta-i rãzbunarea mea, dacã pot sã-i spun asa: sã stau lîngã el si sã-l sfidez. Noi, cei condamnati politic avem douã mari calitãti: nu urîm si nu ne rãzbunãm.

Nu a fãcut niciodatã politicã

Amintirea vremurilor grele din anii tineretii l-au fãcut pe Mihai Bontea sã stea departe de zbuciumul politic al perioadei de democratie. Cum nu a fãcut politicã în perioada comunismului si dupã a preferat sã se tinã departe de scena politicã. Cu toate acestea, de-a lungul vremii a fost dorit de unele formatiuni, dar nu a dar curs nici unei invitatii. Familia este cea pe care se bazeazã, cãreia îi dedicã întreaga energie si de la care el însusi îsi încarcã „bateriile“ atunci cînd este nevoie. Cu toate suferintele îndurate nu a avut nici un gînd sã emigreze în lumea largã, desi posibilitãti a avut destule. Are o micã fabricã de mobilã unde face ceea ce îi place si astfel îsi ocupã timpul liber în mod util si plãcut. Dintre toti „Vulturii“ el este unul din cazurile fericite, un om cu o viatã împlinitã. Altii, din acelasi grup, nu au avut suficientã tãrie pentru a trece peste greutãtile suferite în perioada comunistã si au rãmas profund marcati de perioada nesfîrsitã de interogatorii, precum si de perioada detentiei.

Articol afisat de 2115 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective