Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bolnavii psihic, tot mai multi si mai scumpi

Bolile psihice fac tot mai des victime printre nemteni si, din pãcate, multe afectiuni care erau anterior apanajul bãtrînetii, încep sã aparã la vîrste tot mai tinere. Odatã cu cresterea numãrului de pacienti, si sumele necesare tratamentelor specifice sînt din ce în ce mai mari, fapt dovedit de statistici. Astfel, potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Neamt pentru primele 6 luni din 2012 aratã cã unicul spital din judet care trateazã boli psihice cronice a cheltuit mai mult decît dublu comparativ cu anul precedent pentru astfel de tratamente.
Astfel, în perioada 1 ianuarie-30 iunie anul acesta, la Spitalul de Psihiatrie Roman au fost internati 23.467 de nemteni, cu 100 mai multi decît anul trecut, în acelasi interval de timp. Pentru medicamentele necesare tratãrii acestora, unitatea sanitarã a cheltuit în primele 6 luni din an 1,74 miliarde de lei vechi, pe cînd acelasi interval de timp din 2011 s-a alocat un buget total de 871 de milioane de lei vechi. Astfel, pentru un pacient s-au cheltuit anul acesta peste 300 de lei, pe cînd în 2011 suma a fost doar pe jumãtate. Explicatia constã atît în scumpirea medicamentelor, dar si în bugetul mai mare alocat unitãtii sanitare în acest an. Tot datele statistice întocmite de cei de la DSP Neamt aratã cã în judet, la finalul anului 2011 erau în evidentele medicilor specialisti 7.332 de persoane cu tot felul de boli psihice, iar anul trecut au fost diagnosticate peste 350 de cazuri noi. Cei mai multi pacienti cu afectiuni mintale provin din mediul rural, unde erau înregistrati peste 4.300 de bolnavi, iar în mediul urban erau 2.900. Din totalul bolnavilor, 302 erau în opinia medicilor specialisti, periculosi, atît pentru ei, cît si pentru cei din jur, motiv pentru care se recomanda internarea în spitale de profil. Restul pacientilor puteau fi tratati în ambulatoriu sau acasã. Printre cei diagnosticati cu astfel de probleme, se numãrã si multi care sufereau de psihoze alcoolice, semn cã din cauza abuzului de bãuturã, creierul lor nu mai functioneazã corespunzãtor. Alte afectiuni psihice sînt puse de specialisti pe seama vîrstei, precum dementa senilã dar si pe seama stresului si a alimentatiei nesãnãtoase care altereazã functiile normale ale creierului si astfel apar tulburãrile la vîrste tot mai tinere.

Articol afisat de 1348 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective