Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

INTERZIS LA TV SI ÎN STRÃINÃTATE

Securitatea, învinsã de doctorul Octavian Huianu (II)

• medicul pietrean a cîstigat un proces în care s-a judecat cu trei ofiteri de Securitate • el trebuie sã primeascã 4,5 miliarde de lei vechi despãgubiri • Huianu si sotia sa erau sub supraveghere încã din 1972-1973 datoritã deplasãrilor în strãinãtate si a intentiei de a rãmîne în Occident • condamnat aiurea, pietreanul a fost urmãrit si în perioada detentei • el a fost considerat ostil si pentru cã a cerut hranã suplimentarã pentru gravidele si lehuzele din spital •

Medicul pietran Octavian Huianu a fãcut toate demersurile pentru a dovedi în instantã faptul cã atunci cînd a fost condamnat pentru luare de mitã si primire de folose necuvenite a fost vorba de o condamnare politicã. Dupã ce judecãtorii au ajuns la acest verdict, pietreanul a continuat lupta pentru a-i face sã plãteascã pe cei care s-au tinut „scai“ de el. Am prezentat în editia de ieri a cotidianului nostru faptul cã medicul i-a dat în judecatã pe cei trei ofiteri de Securitate care i-au fãcut viata chin, precum si institutiile unde acestia lucrau. Prima instantã, Judecãtoria Piatra Neamt i-a respins actiunea ca nefondatã, dar Tribunalul i-a obligat pe cei trei la despãgubiri materiale cãtre Octavian Huianu care însumeazã nu mai putin de 4,5 miliarde de lei vechi. ÃŽn cauzã este vorba de ofiterii Aurel Mihalcea, Vasile Stanciu si Marian Brãdeanu. Acestia, în solidar cu Ministerul Administratiei si Internelor si cu Politia Neamt, trebuie sã-i plãteascã pietreanului cîte 1,5 miliarde vechi. Sentinta a fost contestatã si ultima instantã care va da un verdict final este Curtea de Apel Bacãu. Magistratii nemteni au motivat amplu sentinta prin care au dat dreptate medicului Huianu si au arãtat cum lucrau securistii si ce informatii de tot rîsul au obtinut.

Acuze si apãrãri

Huianu i-a chemat în judecatã pe cei trei ofiteri în calitate de persoane fizice, arãtînd cã „(...) pîrîtii, persoane fizice, în calitatea lor de fosti ofiteri în cadrul Departamentul Securitãtii Statului, i-au violat secretul corespondentei si i-au interceptat convorbirile telefonice, îngrãdindu-i drepturile constitutionale, atingîndu-i demnitatea, lezîndu-i onoarea, cinstea, prestigiul si reputatia de medic primar - sef de sectie, producîndu-i o suferintã psihicã imensã prin arestarea si condamnarea la o pedeapsã de 3 ani si 6 luni închisoare în 1985, condamnare pentru care a fost reabilitat în 1997“, dupã cum se aratã în sentinta Tribunalului Neamt. Ofiterii au invocat prescriptia si au solicitat respingerea actiunii, arãtînd cã nu existã un raport de cauzalitate între interceptarea corespondentei si a convorbirilor telefonice a reclamantului din perioada 1978-1989 si condamnarea penalã, cã au actionat în baza unor ordine si instructiuni administrative, urmãrirea desfãsuratã de ei în ce-l priveste pe reclamant vizînd prevenirea unor infractiuni contra securitãtii statului. La rîndul lor, Ministerul Administratiei si Internelor si IPJ Neamt au arãtat cã nu pot fi trase la rãspundere deoarece ofiterii nu au fost salariatii lor, ci ai Securitãtii care, în 1990 a fost preluatã cu activ si pasiv de cãtre Serviciul Român de Informatii de la Ministerul Apãrãrii. Totodatã s-a mai arãtat cã arestarea si condamnarea lui Huianu nu s-a datorat interceptãrii corespondentei si a telefoanelor, ci sãvîrsrii unor infractiuni. Huianu si sotia sa erau sub supravegherea Securitãtii încã din 1972-1973, datoritã deplasãrilor în strãinãtate si a intentiei acestora, nedisimulatã, de a rãmîne în Occident. Stanciu si Brãdeanu au spus judecãtorilor cã: „în perioada în care reclamantul a fost urmãrit informativ a detinut functii de conducere, a fãcut cãlãtorii în strãinãtate si a fost în mãsurã sã-si valorifice talentul vocal (medicul este un desãvîrsit cîntãret de romante si de piese de muzicã usoarã - n.r.) prin aparitii pe postul public de televiziune, avînd o viatã socialã obisnuitã“. La rîndul lui Mihalcea a arãtat cã: „dosarul penal al apelantului (Huianu - n.r.) si condamnarea lui au avut la bazã numai probele administrate de organele de militie si de procuraturã, neexistînd nici o dovadã de folosire a unor informatii si probe obtinute de organele de securitate“. Huianu a arãtat în fata instantei de judecatã cã cei trei ofiteri „care au fãcut parte din Serviciul de Securitate din cadrul Inspectoratului Judiciar Neamt, i-au adus în mod direct, în aceastã calitate, grave prejudicii prin atingerea demnitãtii, lezarea onoarei, cinstei si reputatiei sale de medic primar specialist-sef sectie, prin stigmatizarea sa devenind un paria al societãtii“. A executat pedeapsa la care a fost condamnat în 1985 fiind purtat prin diferite locuri de detentie, Piatra Neamt, Bacãu, Rahova, Tulcea, Chitila si subunitãtile din Deltã, Periprava si Salcia.

Supraveghere sicanatorie 16 ani

Ginecologul a mai arãtat cã ascultarea telefoanelor si violarea corespondentei s-au fãcut fãrã sã existe o autorizare a organului judiciar competent, iar la cererea instantei, SRI a specificat cã „în perioada mentionatã existau anumite norme interne în baza cãrora se realiza interceptarea convorbirilor telefonice si verificarea corespondentei unor cetãteni aflati în atentia organelor de Securitate“. Judecãtorii au intrat în posesia unei adrese de la Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt, institutie care a confirmat „absenta oricãrei aprobãri sau autorizãri în ceea ce-l priveste pe apelantul reclamant pentru perioada 1977-1988, care trebuiau date în vederea interceptãrii si copierii corespondentei, ori a ascultãrii convorbirilor telefonice“. Instanta a constatat cã: „Nici «ordinele» si nici «instructiunile» interne ale structurii de securitate nu puteau înlãtura obligativitatea respectãrii prevederilor legale în ceea ce priveste conditiile si modalitatea în care era posibilã îngrãdirea unor drepturi si libertãti ale cetãtenilor tãrii, chiar si în acele timpuri cînd, regimul comunist nesocotea ca o regulã constantã si cele mai elementare principii“. Codul de procedurã penalã, în vigoare înainte de 1989 prevedea cã: „Organul de cercetare penalã, cu încuviintarea procurorului, ori instanta de judecatã, dacã interesul urmãririi penale sau al judecãtii cere, poate dispune ca orice unitate postalã sau de transport sã retinã si sã predea scrisorile, telegramele si orice altã corespondentã, ori obiecte trimise de învinuit sau inculpat, ori adresate acestuia fie direct, fie indirect”. Judecãtorii au tras concluzia cã: „în situatia în care informatiile despre apelantul reclamant nu erau în mãsurã sã confirme desfãsurarea de cãtre acesta a unei activitãti de pericol pentru siguranta statului, se impunea în mod obligatoriu arhivarea cazului si nu continuarea desfãsurãrii unei activitãti de urmãrire informativã sicanatorie. Cu toate acestea, o perioadã de aproximativ 16 ani, apelantul reclamant a fost în atentia organelor de Securitate, în special prin intermediul celor trei ofiteri care, prin mãsurile dispuse, de cele mai multe ori au dat impresia unui demers privat si nu a unuia de interes public (obstesc în viziunea regimului anterior)“, dupã cum se aratã în sentintã.

Sesizare anonimã si „lichelele din partid“

Huianu a devenit subiect al urmãririi informative în baza unei sesizãri anonime din ianuarie 1975, prin care s-a arãtat cã medicul urmãrea sã cãlãtoreascã si sã rãmînã în strãinatate împreunã cu sotia, pentru ca mai apoi, prin intermediul Crucii Rosii internationale sã depunã diligentele pentru a i se trimite si copiii. ÃŽn 30 de zile ofiterul operativ hotãra dacã deschide dosar de urmãrire informativã sau nu. ÃŽn caz afirmativ în casa si biroul celui vizat era montatã aparaturã de ascultare. Huianu nu a intrat în partid, blamînd sedintele interminabile pe care le aprecia ca fiind o pierdere de timp, un motiv de „bîrfã”, în cadrul carora erau aduse în discutie numai „baliverne”, ripostînd în sensul cã „în partid au pãtruns toate lichelele care, în loc sã munceascã, se tin de sedinte”. Atitudinea lui Huianu a fost consemnatã în majoritatea „notelor”. A cerut conditii mai bune si hranã pentru pentru gravide, motiv pentru care a fost chemat la organele superioare care i-au promis cã va fi scos din „functiune si trimis la tarã”. Despre toatã corespondenta securistii notau „Ovidiu (nume conspirativ) scrie familiei aspecte de ordin personal”, „Numai aceastã notã ne poate forma convingerea asupra eficientei cu care l-am lucrat”, „Se confirmã pozitia sa dusmãnoasã” si cã este cazul sã se „întreprindã si alte actiuni împotriva acestuia”, în mãsurã sã-l compromitã. Huianu a fost „lucrat informativ” si în perioada cînd se afla în regim de detentie. Dupã eliberare, medicul a ajuns la Bicaz, ca medic de medicinã generalã si în mod tacit, contrar dispozitiilor de „sus“, era „folosit de conducerea Spitalului orãsenesc B., cu acordul Directiei Sanitare Judetene pentru acordarea de asistentã medicalã în cadrul spitalului, în probleme de obstreticã si ginecologie, unde fãcea si interventii chirurgicale pentru care semnau alti medici“, dupã cum se aratã în sentintã.

Ce au auzut securistii de la Huianu

ÃŽn interceptãrile realizate de securisti la domiciliul lui Huianu, în 1988, s-a consemnat cã „obiectivul vrea sã vorbeascã la telefon, însã nu-i vine tonul. Pe acest fond în camerã se aude postul de radio Europa Liberã”; „Obiectivul sunã la...... ÃŽi rãspunde.... care tocmai fuma, fapt pentru care obiectivul o invidiazã...”,„Obiectivul este sunat de o prietenã de familie (nu-i rezultã numele) care-l invitã sã mai treacã si pe la ei, invitatie acceptatã de obiectiv si pe care o va onora joi dupã amiazã...”, „Obiectivul este sunat de sotia sa din RFG, care-i comunicã cã a trimis scrisoare si fotografii...”. ÃŽn octombrie 1973, Mihalcea dã ordin ca lui Huianu sã nu i se mai elibereze vizã de iesire din tarã, iar în 1982 nu i s-a aprobat avizul de cumpãrare a unei arme. „Dat fiind faptul cã HO are o purtare necorespunzãtoare în societate (recalcitrant, vesnic nemultumit) si fatã de orînduirea noastrã, legãturi cu cetãtenii strãini, propun sã i se retragã avizul de cumpãrare a armei”. ÃŽntr-un alt raport se aratã: „Prin aparitia în emisiuni ale televiziunii urmãreste, în ultimul timp, sã impresioneze asupra organelor care se ocupã de verificarea lui cît si a persoanelor chemate sã dea relatii asupra faptelor sãvîrsite. Faptele si atitudinea lui HO sînt dezaprobate de opinia publicã, iar aparitia în emisiunile de televiziune produce indignare din partea persoanelor cinstite care îl cunosc, pentru care propunem a se interveni la organele competente în scopul limitãrii accesului acestuia la emisiunile de televiziune”. Judecãtorii nemteni au mai stabilit cã: „Faptul cã cei trei ofiteri si-au depãsit cu mult atributiile de serviciu rezultã si din nota de pe 2 mai 1985: «luati mãsuri pentru a urmãri discret cum se actioneazã în clarificarea cazului H. Oricum sã nu rezulte cã în spatele acestei... stã organele M.I. deoarece ajunge cã noi nu am împiedicat numirea unui astfel de element în functia ce o ocupã»”.

Articol afisat de 1834 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective