Stafilococul auriu - autorul toxiinfectiei de la mãnãstire
• testele de laborator au arãtat clar cã toxiinfectia alimentarã produsã dupã hramul de la mãnãstirea Tazlãu a fost provocatã de o persoanã care a pregãtit masa • aceasta era purtãtoarea stafilococului auriu, microb ce a îmbolnãvit 30 de oameni • încã nu a fost gãsit vinovatul •
Alimentele utilizate la masa de hram de duminicã, 9 septembrie, de la Mãnãstirea Tazlãu, au fost bune si nu ele au cauzat îmbolnãvirile în masã. Aceasta este concluzia specialistilor în sãnãtate de la DSP, concluzie care se bazeazã pe rezultatele analizelor de laborator. „Desi ancheta epidemiologicã încã nu s-a finalizat, testele de laborator au arãtat cã alimentele nu pot fi incriminate deoarece problemele au apãrut de la un contact, adicã de la o persoanã care era purtãtoarea stafilococului auriu. Cel mai probabil, persoana respectivã nici nu stia cã are asa ceva si, în timpul manipulãrii alimentelor, cumva, le-a contaminat si pe acestea. Deocamdatã, analizele realizate pentru o parte dintre persoanele care au pregãtit masa sau care au ajutat în acest proces au fost negative, nereusind sã identificãm încã purtãtorul stafilococului, dar mai avem încã mult de treabã si cu sigurantã cã vom stabili exact cine se face vinovat. Din punctul nostru de vedere tot ceea ce s-a întîmplat la Tazlãu a fost extrem de neplãcut si a fost o problemã gravã de sãnãtate publicã, dat fiind faptul cã 30 de persoane au avut de suferit. Partea bunã este însã cã nu am avut decese si toate cazurile au fost usoare, nefiind probleme serioase. Cu toate acestea, cu sigurantã cã vom aplica sanctiuni deoarece s-au încãlcat multe reguli de igienã, iar organizatorii unor astfel de manifestãri trebuie sã dea dovadã de foarte multã responsabilitate atunci cînd decid sã hrãneascã zeci ori sute de oameni“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt. Aceastã institutie continuã ancheta epidemiologicã în acest caz, dar si analiza tuturor probelor prelevate din alimentele de la Tazlãu, precum si testarea sãnãtãtii tuturor celor care au pregãtit bucatele de hram. Se estimeazã cã verificãrile vor mai dura cel putin o sãptãmînã si abia dupã aceea se vor putea trage concluziile finale si aplica sanctiuni. Deocamdatã amenzi a dat Directia Sanitar-Veterinarã, care a sanctionat douã femei ce au pregãtit mîncarea cu cîte 1.500 de lei fiecare, iar alte 5 femei din sat au primit fiecare cîte o sanctiune de 500 de lei. Sîmbãtã si duminicã, 8 si 9 septembrie, în comuna Tazlãu a fost mare sãrbãtoare deoarece a fost ziua localitãtii, iar mãnãstirea cu acelasi nume a avut si hramul. Cu aceastã ocazie, s-a organizat o mare masã cîmpeneascã cu peste 320 de portii de mîncare. Printre bucate s-au numãrat si icre, peste afumat, peste congelat etc. La doar cîteva ore dupã masã, oamenii au început sã sune la Ambulantã deoarece se simteau rãu, avînd greturi, stãri de vomã, diaree etc. ÃŽn scurt timp, în judet s-a declansat codul rosu de urgente medicale, iar pînã marti dimineatã în total au ajuns la spital 30 de persoane diagnosticate cu toxiinfectii alimentare. Alte cazuri noi nu au mai apãrut, dar anchetele continuã atît pentru a se depista vinovatii, dar si pentru a da astfel un avertisment organizatorilor unor viitoare astfel de evenimente, frecvente de altfel.
|