Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Droguri de 400.000 de euro la Stãnita

Droguri de 400.000 de euro la Stãnita

• trei bãrbati au înfiintat o culturã ilegalã de stupefiante • 425 de rãsaduri de canabis au fost camuflate într-un lan de porumb • pentru cã plantele nu erau ajunse la maturitate, acuzatii au cules doar stiuletii si au lãsat porumbul pe tarla • oamenii legii au gãsit aproape 6 kilograme de drog, cu o valoare de piatã de 400.000 de euro •

Doi ieseni si un nemtean au înfiintat la Stãnita o culturã ilegalã de canabis. Plantele au fost initial într-o serã, dupã care au fost mutate în cîmp, fiind foarte bine camuflate de un lan de porumb. Cu cîteva zile înainte de recoltare oamenii legii au descins la fata locului si au stricat afacerea care valora cam 400.000 de euro. Initial doi dintre acuzati au fost retinuti, dar ulterior s-a decis ca numai unul dintre ei sã fie prezentat instantei de judecatã cu propunere de arestare preventivã. Ieri, 16 septembrie 2012, L.P., de 42 de ani, din localitatea Ion Neculce, judetul Iasi, urma a fi adus la Tribunalul Neamt, unde judecãtorii sã stabileascã dacã îl trimit dupã gratii sau nu. Acesta este acuzat de sãvîrsirea infractiunii de trafic de droguri, faptã pe care legea penalã în vigoare o sanctioneazã cu o pedepsã cu închisoarea între 3 si 15 ani.

Afacere de familie

Conform actelor de urmãrire penalã în afacerea ilicitã au intrat pe lîngã L. P., alti doi bãrbati. Este vorba de P.S.I., de 27 de ani, din Tîrgu Frumos, precum si P.C., de 44 de ani, din Stãnita. Toti sînt rude între ei, primii sînt veri, iar cel de-al treilea este unchiul celui din Tîrgu Frumos. Se pare cã totul a pornit la initiativa lui L.P, care i-a convins si pe ceilalti sã cultive stupefiante. El demarase deja afacerea, iar într-o serã improvizatã a crescut sute de plante de canabis. Cînd acestea s-au dezvoltat si au putut fi transferate în cîmp deschis s-a înteles cu vãrul lui de la Stãnita, sã ducã rãsadurile într-o tarla proprietatea acestuia din urmã. Astfel, în iunie 2012 un numãr de 425 de plante de canabis au fost duse de la Ion Neculce la Stãnita si replantate în mijocul unei suprafete de porumb de circa 5.000 de metri pãtrati. Fermierii de ocazie au avut grijã sã punã canabisul exact în mijloc, astfel încît acesta era foarte bine camuflat si nu se vedea de dupã cultura de bazã. Locatia de la Stãnita nu a fost aleasã în mod întîmplãtor, iar printre alte calitãti o avea si pe aceea cã era amplasatã într-o zonã destul de retrasã, astfel încît nu exista riscul de a fi descoperitã de persoane indiscrete, dar nici de oamenii legii. Numai cã acestia din urmã au aflat de cultura de stupefiante si dupã ce o bunã perioadã de timp au monitorizat toate miscãrile, sîmbãtã, 15 septembrie, au descins la fata locului. Acolo au gãsit 425 de plante canabis în diverse stadii de dezvoltare, unele dintre acestea fiind deja ajunse la maturitate.

59 de kilograme de drog

Anchetatorii au gãsit în total 59 de kilograme de canabis, drogul avînd o valoare de piatã de aproximativ 400.000 de euro. ÃŽntreaga cantitate era destinatã comercializãrii. De mentionat este faptul cã sãptãmîna trecutã proprietarul terenului a fost nevoit sã recolteze porumbul, dar cum nu tot canabisul ajunsese la maturitate, pentru protejarea culturii mai valoroase s-a ajuns la o solutie de compromis. Astfel, acuzatii au cules numai stiuletii si au lãsat planta de porumb în picioare pentru a proteja plantele de canabis atît de bine, încît acestea nu se vedeau de pe nici una din marginele tarlalei. ÃŽn cîteva zile, chiar sîmbãtã, ori cel mai tîrziu la începutul sãptãmînii viitoare, învinuitii ar fi trebuit sã recolteze si drogul, mai exact mugurii de o calitate superioarã cît si frunzele. Trebuie spus faptul cã cei implicati s-au aplecat cu toatã strãduinta asupra canabisului si sutele de rãsaduri au fost îngrijite minutios, acestea fiind udate si fertilizate periodic, pînã cînd au ajuns la maturitate. „Initial au fost douã persoane retinute, dar s-a luat mãsura ca numai L.P., sã fie prezentat instantei de judecatã cu propunere de arestare preventivã pentru acuzatia de trafic de droguri în modalitatea înfiintãrii unei culturi ilegale de canabis“, a declarat procurorul Cezar Talpãu, seful Biroului teritorial Neamt al DIICOT. Oamenii legii au descins si acasã la L.P., unde au gãsit mai multe bunuri care urmau a fi folosite pentru înfiintarea unei noi sere. De mentionat este faptul cã nici unul din cei trei nu este cunoscut pînã acum cu antecedente penale, iar dacã primii doi nu au o ocupatie stabilã, cel din Stãnita este angajat al unei firme din Roman. Cu totii au recunoscut acuzatiile retinute în sarcina lor si au dat detalii despre afacerea care, dacã nu ar fi fost descoperitã, ar fi fost extrem de profitabilã. Rãmîne de vãzut ce vor stabili judecãtorii pentru initiatorul grupului, dar de departe aceasta este una din cele mai îndrãznete idei agricole din ultima perioadã de timp. Cel mai probabil nici unul dintre cei implicati nu s-a asteptat sã fie deranjat de cineva, cu atît mai mult cu cît mai aveau numai un pas pînã la victoria finalã.

Articol afisat de 2341 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective