Mãnãstirea Tazlãu, amendatã cu 1.000 de lei
• focarul de toxiinfectie alimentarã de la Tazlãu s-a închis oficial • mãnãstirea a fost amendatã pentru punerea în pericol a sãnãtãtii publice • aceastã sanctiune si aceastã poveste se doresc a fi un avertisment pentru alti organizatori • Focarul epidemiologic de la Tazlãu, care a fost timp de o sãptãmînã pe prima paginã a ziarelor, a fost închis oficial de reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã. Concluziile au arãtat cã toate îmbolnãvirile au fost cauzate de neglijenta celor care au organizat masa de hram, deoarece nu a fost folosit personal autorizat. Personalul folosit nu s-a spãlat pe mîini si nu era cu analizele la zi, iar o parte din alimentele utilizate nu aveau documente de provenientã. De asemenea, alimentele nu au fost depozitate în conditii corespunzãtoare, iar portiile au fost asezate pe masã pentru participantii la hram cu circa douã ore înainte, mîncarea stînd astfel în soare, ceea ce a dus la înmultirea microbilor care au contaminat bucatele. Pentru toate aceste nereguli, reprezentantii DSP Neamt au sanctionat mãnãstirea cu 1.000 de lei. „Sper ca din toatã aceastã poveste sã aibã de învãtat toti organizatorii de astfel de mese festive. Trebuie sã stie cu totii cã este o mare responsabilitate ceea ce fac si tocmai de aceea este nevoie sã se ia toate mãsurile de rigoare pentru a se evita astfel de cazuri nedorite. ÃŽn toatã aceastã poveste trebuie sã privim si partea bunã a lucrurilor. Am avut un numãr mic de cazuri, nu au fost cazuri grave, iar toate institutiile implicate în aceastã poveste au colaborat foarte bine si s-au miscat rapid“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt. Pentru toxiinfectiile de la Tazlãu s-a declansat în premierã în Neamt codul rosu de urgente medicale, fapt care se impune în momentul în care existã un numãr foarte mare de îmbolnãviri. Asa se face cã a fost anuntat si Ministerul Stnãtãtii, s-a luat legãtura cu spitalele din judetele vecine, s-au implicat de la Prefecturã pînã la DSP, DSV, ISU si pînã la Politia Economicã, a fost o adevãratã concentrare de forte. Acum, dupã trecerea pericolului, existã voci care sustin cã a fost un pic exageratã toatã tevatura, iar codul rosu nu ar fi fost imperios necesar, numai cã toti cei implicati au preferat sã dea dovadã de exces de zel decît sã fie indolenti si sã se trezeazã cu cine stie ce catastrofã medicalã. Reamintim cã în urmã cu o sãptãmînã, de Sfînta Maria, în comuna Tazlãu s-a serbat ziua localitãtii, iar a doua zi, pe 9 septembrie, Mãnãstirea Tazlãu si-a serbat hramul. La aceastã masã au participat 320 de oameni, iar la putin timp dupã finalizarea hramului, unii au început sã se simtã rãu. Cînd deja vreo 6-7 persoane ajunseserã la spital, autoritãtile medicale au intrat în alertã si, dat fiind numãrul mare de meseni, s-au temut cã vor aveau zeci sau chiar sute de cazuri. ÃŽntr-un final, dupã douã zile de la praznicul cu pricina, 30 de oameni au ajuns la spital cu diagnosticul de toxiinfectie alimentarã. Cauza au fost o parte dintre alimentele servite la masã, în spetã fiind vorba despre icre, peste ori cas, aceastea fiind infestate cu stafilococi si enterococi de la mîinile celor care au preparat masa. Dacã aceste persoane s-ar fi spãlat pe mîini cu apã si sãpun, cel mai probabil nu ar fi existat nici o îmbolnãvire. Aviz amatorilor!
|