Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CU POLITIA, PE LAC, LA O „VÃŽNÃTOARE“

• un reporter de la Monitorul a participat la o misiune de combatere a braconajului pe lacul Bicaz • actiunea implicã un efort logistic deosebit • timp de 24 de ore, cinci politisti de la Biroul Transporturi si doi civili, folosind trei bãrci si trei autoturisme au supravegheat lacul si malurile acestuia • rezultatul: trei plase gãsite, în lungime de 250 de metri • „Important este ca prezenta noastrã în zonã sã se facã simtitã, pentru a descuraja activitãtile de braconaj“, a declarat comisarul sef Cãtãlin Gîdinceanu, seful Politiei Transporturi Neamt •

Braconajul pe lacul Bicaz a existat încã dinainte de fi construit barajul, existã si acum si nu va fi stîrpit în totalitate niciodatã. Situatia este cunoscutã de toti factorii implicati în stoparea fenomenului, politisti si reprezentanti ai asociatiilor de pescuit. Toti sînt constienti cã astfel de activitãti ilegale nu pot fi eradicate, însã stiu cã prezenta lor pe lac îi descurajeazã pe cei care au fãcut din braconaj o micã „afacere“. Nu sînt multi, iar cei care pescuiesc ilegal sînt cunoscuti, multi dintre ei avînd si dosare penale. Periodic, pentru descurajarea fenomenului, pe lac, politistii de la TF, sprijiniti de reprezentantii Asociatiei de Vînãtoare si Pescuit Bradul si a altora care vor sã se implice, ies la „vînãtoare“. La ultima actiune de acest gen, sãptãmîna trecutã, a participat si un reporter de la Monitorul.

Pregãtirea

Miecuri, 12 septembrie, ora 12. Comisarul sef Cãtãlin Gîdinceanu, seful Biroului Judetean Transporturi Neamt îsi anuntã subordonatii sã nu-si facã planuri pentru urmãtoarele 24 de ore si îi invitã la sediu patru ore mai tîrziu. Li se sugereazã sã-si ia haine groase. La ora 16, în biroul TF se face instructajul. Este momentul cînd politistii aflã unde îsi vor petrece urmãtoarele 24 de ore si ce vor avea de fãcut. Patru dintre ei, împãrtiti în echipe de doi, vor patrula cu autoturismele pe cele douã maluri ale lacului, fiind pregãtiti sã intervinã atunci cînd echipajele de pe luciu de apã au nevoie de ajutor. „Toti sîntem înarmati si îmbrãcati în uniformã, însã peste avem haine civile. Autoturismele pe care le folosim nu sînt inscriptionate. La fel si bãrcile care ne sînt puse la dispozitie de o asociatie de vînãtoare si pescuit cu care avem încheiat protocol de colaborare. Trebuie sã fim cît mai discreti si sã nu atragem atentia. Nu putem sã mergem cu salupa politiei, pentru cã automat i-am pune în gardã pe braconieri“, ne spune comisarul sef Gîdinceanu.
Canistrele cu benzinã sînt încãrcate în autoturisme si se dã semnalul de plecare. ÃŽntr-o jumãtate de orã sîntem în portul Bicaz, la biroul Postului de Politie Transporturi Navale, pe un ponton plutitor. ÃŽncã un sfert de orã, timp în care bãrcile sînt pregãtite si alimentate cu benzinã. „Barca politiei o vom folosi în ultima fazã, cea de constatare a infractiunii“, ne explicã ofiterul. Putin dupã ora 17, ni se alãturã Cristi Sfermas, presedintele AVPS Bradul si Dan Antohi, paznic de pescuit si vînãtoare, dupã care ne îmbarcãm si se dã startul la „vînãtoare“. Plecãm spre Baicu, dar nu înainte de a da o raitã prin golful Secu. Doi pescari, aflati într-o barcã, scruteazã de la distantã ambarcatiunea noastrã. ÃŽi „verificãm“ prin binoclu, dupã care ne continuãm traseul.

Braconier în zare

Fiind mijlocul sãptãmînii, numãrul pescarilor, dar si al bãrcilor în zona Baicu este destul de mic, asa cã plecãm spre Hangu -Ceahlãu, unde vom zãbovi o vreme în golful Bistricioara-Cãlugãreni. Barca, la cîrma cãreia se aflã Cristi Sfermas, înainteazã usor pe lîngã malul lacului. „Se pun plase si pe mijlocul lacului, însã în general la o distantã de cîtiva zeci de metri de mal. Ne uitãm dupã „semne“: pet-uri, diverse bidoane sau alte obiecte plutitoare. Sînt unii care pun si suietori, iar pe acestea le gãsesti la mal“, spune paznicul Arhire. „Suietorile sînt plasele cu ochiuri mici care sînt puse la mal, întinse pe o bucatã de lemn“, explicã el. Viteza micã de deplasare ne-a luat mai bine de o orã pînã sã ajungem în apropiere de „coada lacului“. ÃŽntre timp, politistii care monitorizau lacul de pe mal anuntã cã au vãzut în zona Bistricioara un individ care lansa setca. „Nu putem interveni acum, pentru cã nu am avea timp suficient. O sã-l asteptãm dimineatã, cînd o sã vinã sã scoatã plasa“, spune comisarul sef Gîdinceanu. Mai sînt localizate cîteva focuri suspecte pe malul lacului si analizate atent cu binoclul performant. „Sînt cel mai probabil pescari. Nu se vãd bãrci, asa cã este putin probabil sã fie braconieri, însã îi vom verifica“, spune politistul.

Cu ancorodul în golful Bistricioara-Cãlugãreni

Ajungem în golful Bistricioara-Cãlugãreni, un rai al braconierilor, dupã cum aflãm. Este momentul ca paznicul Dan sã scoatã „ancorodul“, un fel de buzdugan dupã cum i-am spus eu, fãcut din bucãti de plumb. Cu ancorodul se „periazã“ fundul lacului în cãutarea plaselor. „Fãrã ancorod este foarte greu sã le gãsesti, pentru cã sînt bãgate la adîncimi destul de mari si nici semne nu existã“, spune Cristi Sfermas. „Pãi, cum le mai gãsesc dacã nu lasã semne?“. „Simplu. ÃŽsi iau un punct de reper pe malul celãlalt si barca sau cãula pe mal. Ei stiu cã dau de 5-10 sau 15 ori din vîsle si ajung la locul în care au introdus plasele“, explicã cîrmaciul. S-a întunecat deja, iar frigul se face simtit. Acum înteleg sfatul comisarului Gîdinceanu de a mã îmbrãca cît mai gros. Verificãm golful cu ancorodul: Dan Arhire stã în partea din fatã a bãrcii tinînd în mînã sfoara la capãtul cãreia se aflã ancorodul. Barca înainteazã încet, pe un traseu sinuos. „Stop“, strigã Arhire, iar barca se opreste. Ancorodul nu scoate o plasã, ci o creangã. Continuãm actiunea, iar dupã mai bine de o orã de cãutãri gãsim prima plasã. Monofilament, în lungime de aproximativ 100 de metri. Era pusã paralel cu malul lacului, semn cã braconierii îsi mai schimbã metodele. O tragem cu greu în barcã si continuãm sã sondãm fundul lacului. Nimic si cu totii cãdem de acord sã continuãm a doua zi de dimineatã cînd au mai fost gãsite alte douã plase. ÃŽn total: 3 plase în lungime de 250 metri cu lãtimi între 2 si 4 metri. Braconierii nu au venit sã le ridice. Explicatia ar fi aceea cã în astfel de perioade, plasele sînt lãsate si douã zile.

„Le transmitem braconierilor sã se apuce de pescuit sportiv“

Actiuni similare ale politistilor de la Transporturi au mai avut si vor mai avea loc pe lacul Bicaz, atît în colaborare cu AVPS Bradul, cît si cu politistii de la Biroul Silvic al IJP Neamt. „A fost una dintre actiunile pe care noi le facem pe lacul Bicaz periodic. Sînt activitãti prin care încercãm sã-i descurajãm pe braconieri, iar acest lucru se simte, în sensul cã s-au împutinat din cei care aveau acest obicei. Este un semn cã oamenii au înteles cã nu este o joacã, cei prinsi riscînd pedepse cu închisoarea. Trebuie sã înteleagã cã în joc e libertatea lor. Vom continua actiunile, vom fi la fel de discreti, iar surpriza va fi maximã. Chiar dacã ne confruntãm cu lipsa logisticii performante, mijloace de vedere pe timp de noapte, autoturisme de serviciu neinscriptionate, reusim sã ne facem treaba. Apelãm si la reprezentantii asociatiilor de pescuit cu care avem încheiate protocoale de colaborare, ajutorul lor fiind substantial. Ne sprijinã cu logisticã, oameni si chiar combustibil. Ne confruntãm cu lipsa personalului, în 2011 fiind desfiintat Postul de Politie Transporturi Navale Bicaz, linia de muncã fiind alocatã Biroului Transporturi“, a declarat comisarul sef Gîdinceanu. Cristi Sfermas, presedintele AVPS Bradul, care de ani buni s-a alãturat luptei împotriva braconierilor a declarat: „Tot timpul AVPS Bradul a spijinit si va sprijini astfel de actiuni ale Biroului Transporturi, dar si Biroului Silvic, de combatere a braconajului pe lacul Bicaz. Vom fi tot timpul alãturi de ei si sperãm cã prin actiunile noastre îi vom convinge pe cît mai multi braconieri sã renunte la acest nãrav“. Un ajutor important îl oferã si pescarii sportivi care nu o datã au reclamat prezenta pe lac a braconierilor. „Chiar dacã nu avem om la Postul de Politie Transporturi Bicaz, cunoastem zona foarte bine, dar si pe cei care au apucãturi de genul ãsta. Le recomandãm pescuitul la unditã, care nu le aduce probleme cu legea. Stãpînim situatia operativã, fiind sprijiniti inclusiv de pescarii sportivi. Le-am lãsat acestora numerele noastre de telefon si pot suna oricînd observã persoane care braconeazã. Pot anunta autoritãtile si apelînd la 112. Echipa noastrã de intrerventie poate reactiona rapid si eficient la sesizãrile fãcute. Vom fi prezenti pe lac cît mai des. Chiar dacã vine iarna, sã nu-si facã iluzii cã nu vom actiona“, a conchis ofiterul.

Articol afisat de 2327 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective