Banala gheabã a ajuns un aliment de lux în acest an
• în pietele Neamtului ghebele se vînd cu preturi între 12 si 15 lei pe kilogram • comerciantii spun cã marfa e putinã din cauza secetei • la Piatra nu sînt ghebe „autohtone“, ele fiind aduse de la Gheorgheni, Lacu Rosu, Borsec sau Vatra Dornei • Ghebele, un produs extrem de cãutat si cu preturi pentru toate buzunarele în anii din urmã - de la 2 pînã la 5 lei, au devenit în aceastã toamnã un lux. De vreo douã-trei sãptãmîni, în ciuda secetei care si-a pus amprenta si pe pãduri, ghebele au apãrut, dar oamenii cam „fug“ cînd aud cît costã. ÃŽn pietele din Piatra Neamt si Tîrgu Neamt marfa e asezatã în grãmezi pe nailoane sau în lãzi pentru ca trecãtorii porniti sã-si facã aprovizionarea cãmãrilor pentru iarnã sã dea cu ochii de bureti imediat ce ajung în zonã. Lumea se opreste, tîrguieste si în ciuda pretului sînt si cumpãrãtori, dar nu se mai iau cantitãti mari, ci doar pînã-n 5 kile. ÃŽn orasul de sub Cetatea Neamtului, joi, o femeie cerea 14 lei pe kilogramul de bureti mai mici si îndesati. Altii, cu cozile mai lungi si pãlãria mai mare se vindeau cu 12 lei. Cineva întreabã dacã se mai lasã din pret, iar vînzãtoarele spun cã nu. Si cã au avut clienti care au oferit 10 lei pe kilogram, dar nu au fost de acord, cã e prea putin. „Nu vã gînditi cã vã duceti cu marfa înapoi acasã?“, spune o doamnã în vîrstã, dupã ce încercase fãrã folos sã convingã sã mai ieftineascã marfa. „Pînã disearã vindem tot“, au replicat vînzãtoarele, vreo 3-4 la numãr, venite de la Pipirig. Un politist comunitar din piatã ne confirmã cã marfa se cautã. „Ieri n.r - miercuri, 19 septembrie, erau mai multi bureti decît acum si pînã seara nu a rãmas nimic. Se cautã, oamenii cumpãrã mai putin, dar dau cît cer vînzãtoarele pentru cã zacusca cu ghebe e delicioasã“, spune el. Cãutãm sã aflãm de pe unde sînt adusi buretii, dar locurile sînt tinute secrete. Rãspunsul primit e evaziv. „Aducem de pe la deal, cã acolo a mai plouat“, povesteste o femeie, adãugînd cã buretii sînt mai putini decît în anii trecuti, de asta sînt si mai scumpi. Si cã trebuie sã stii locuri, cã altfel umbli degeaba. Ele i-au cules dis-de-dimineatã si au venit direct la piatã, ca marfa sã fie proaspãtã. ÃŽntre timp mai vin si alti clienti si se vorbeste despre retetele în care se pot folosi ghebe, în cazul în care nu sînt bãgati pur si simplu în congelator. Unii preferã sã le adauge la zacuscã, altii le conservã în otet, cu gogosari, sau le fierb, adãugînd sare. La Piatra Neamt, tot joi, în Piata Centralã, bureti erau destui. Preturile la fel: între 12 si 15 lei pe kilogram, cele mai frumoase, numai bune de pus la zacuscã. Scump, dar se cumpãra de-o poftã sau pentru conserve. Erau si cu 10 si chiar si 8 lei, dar foarte mari si cam uscate. Hribii, cã erau vreo doi oameni cu o asa delicatesã, costau 25 de lei kilogramul, iar cea mai ieftinã ciupercã la vînzare era barba caprei - 6-7 lei pe kil. De la cei care vînd aflãm cã ghebele nu sînt „autohtone“, de prin pãdurile nemtene, ci sînt aduse de pe la Borsec, Gheorgheni, Lacu Rosu sau Vatra Dornei. „Facem tovãrãsie, cîte 3-4, sau mai multi si mergem în judetele vecine cu vreo masinã micã sau cu bus-uri. Pe la Lacu Rosu, Gheorgheni si Suceava a mai plouat si ghebe sînt. E mai greu de ajuns, trebuie bani de benzinã sau motorinã, plus plata soferului. Si de asta dãm mai scump ca în alti ani, cã trebuie sã si cîstigi ceva. Nu ne plîngem de clienti, doar cã stai mai mult în piatã cu marfa. Lumea cumpãrã, dar rar dai odatã 10 kile sau mai mult. ÃŽn medie, se iau cam 2-3 kile sau 5“, ne-a spus ce si cum cu ghebele din acest an un comerciant. ÃŽn rest, de la lume auzite prin piatã, multi îsi puneau speranta ca la sfîrsit de sãptãmînã sã plouã (lucru care s-a si petrecut joi noapte si vineri) pentru ca peste cîteva zile sã ia calea codrilor din zonã în cãutare de ghebe. Cã nu stricã cîteva borcane cu bureti la saramurã sau cîteva kilograme puse la înghetat pentru iarnã.
|