Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu oile pe la minister

• o femeie din comuna Bodesti nu mai poate convietui cu vecinii care cresc cîteva sute de oi • aceasta spune cã se sufocã de muntii de gunoi, iar dejectiile i-au infestat apa din fîntînã • autoritãtile ridicã din umeri si paseazã pisica de la unele la altele • legea stabileste exact cîte animale pot fi crescute în ograda omului, numai oile au fost uitate • DSP a cerut lãmuriri ministerului cu privire la dobitoacele uitate • asa cã nu se stie cînd se va rezolva ceva •

Convietuirea la bloc este dificilã si toatã lumea viseazã sã locuiascã la curte, crezînd cã astfel scapã de grija vecinilor indiscreti sau de problemele implicate de spatiile comune. Traiul unei femei din comuna Bodesti dovedeste cã nici viata la curte nu este atît de simplã pe cît pare, mai ales dacã vecinii sînt oameni gospodari care cresc sute de animale. Daniela Mighiu a ajuns la exasperare si nu mai stie unde sã caute solutii, reclamînd faptele la toate institutiile abilitate, numai cã reactia acestora este departe de ceea ce s-ar fi asteptat petenta, situatia rãmînînd si acum nerezolvatã desi au trecut vreo doi ani de la primele sesizãri. „Totul a început mai demult, de cînd vecinii mei s-au apucat sã creascã animale în curtea proprie. Toatã lumea are la tarã animale, asa cã nu ar fi fost nici o problemã dacã ar fi fost doar cîteva. Numai cã vecinii au sute de oi, vaci, o grãmadã de porci si vreo 15 cîini. Foarte bine cã sînt oameni gospodari. Este meritul si munca lor numai cã, din pãcate, atît de multe animale nu pot trece neobservate sau nu pot sã nu se simtã. ÃŽn timp, s-au acumulat tone de gunoi care au ajuns sã fie depozitate în stive uriase ce emanã mirosuri greu de suportat. De asemenea, dejectiile de la animale au infestat în pînza freaticã si eu nu mai pot folosi apa din fîntîna proprie. Existã cantitãti uriase de furaje depozitate pe lîngã gardurile noastre si ne temem cã oricînd am putea arde ca sobolanii. Ce sã mai vorbim de o gurã de aer curat în curtea proprie! Am încercat sã discut cu vecinii si sã încercãm sã convietuim pasnic, dar nu au vrut sã înteleagã si atunci am decis cã trebuie fãcut ceva. Nu este posibil ca în centrul unei comune, la soseaua principalã, sã functioneze efectiv o fermã în toatã regula, cu toate problemele implicate de aceastã activitate. Am cerut vecinilor sã-si caute un loc în afara satului pentru a-si tine oile, dar nu au vrut sã înteleagã si astfel sîntem obligati sã suportãm mizeria si mirosul“, a sustinut Daniela Mighiu.

Reclamatii fãrã numãr, nici un rezultat

Localnica a decis sã cearã ajutorul autoritãtilor pentru a-si rezolva problemele. Ea spune cã a fãcut plîngeri si la Primãria Bodesti, si la Garda de Mediu, dar si la Directia Sanitar Veterinarã sau Directia de Sãnãtate Publicã. Mai mult, a fost si în audientã la Prefecturã, unde si-a spus pãsul în încercarea de a gãsi o solutie. „Cei de la DSV au trimis o somatie vecinului sã-si mute gunoiul pînã la 1 mai anul acesta, fapt care nu s-a întîmplat nici acum, dupã care nimeni nu a mai fãcut nimic. Cei de la Mediu au zis cã nu e treaba lor, iar cei de la DSP mi-au spus o datã cã este un vid legislativ si nu pot aplica sanctiuni. Altã datã cã nu existã legislatie deoarece nu este prevãzut exact cum trebuie sã se procedeze în cazul oilor. Am fãcut mai multe sesizãri la fiecare institutie, ba chiar am trimis si la Ministerul Sãnãtãtii si am fost si la Prefecturã, dar din pãcate, pînã acum lucrurile au rãmas la fel. Oare chiar nu existã lege în tara asta care sã rezolve si aceastã situatie?“, a mai arãtat bodesteanca.

DSV mai vrea o reclamatie

Sorin Ulea, director al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, a precizat cã la Bodesti, dacã lucrurile stau asa cum spune reclamanta, detinãtorul animalelor încalcã legea. Teoretic, orice fermã sau microfermã trebuie sã functioneze la cel putin jumãtate de kilometru de cea mai apropiatã locuintã. Desi reclamanta sustine cã s-a mai adresat inspectorilor sanitar-veterinari, directorul Sorin Ulea a spus cã e de preferat sã se adreseze încã o datã institutiei. „Sã facã o scrisoare cãtre Directia Veterinarã, ca sã putem merge la fata locului si sã vedem cum stau lucrurile. Din birou nu ne putem da cu pãrerea, dar verificãm la Bodesti ce se întîmplã. Conform legii, o fermã sau o microfermã nu poate functiona la o distantã mai micã de cinci sute de metri de primul asezãmînt“, a declarat directorul Sorin Ulea.

DSP trimite cazul la Minister

DSP tinde sã-i dea dreptate reclamantei numai cã, nefiind precizat în lege cîte oi poate creste fiecare om în curtea proprie, s-a cerut pãrerea celor de la Bucuresti. „Existã o lege care stabileste clar cîte animale pot fi crescute în gospodãrii. Astfel, se spune cîte vaci pot fi, porci, gãini, iepuri etc. numai despre oi nu se precizeazã absolut nimic. Pentru a lãmuri acest aspect am cerut pãrerea Ministerului mai ales cã mai avem o situatie similarã la Vãleni. Fãrã doar si poate nu este permis sã fie crescute sute de animale în imediata apropiere a altor case pentru cã este afectatã calitatea mediului si implicit sãnãtatea oamenilor. Existã conditii stricte pentru ferme, microferme, dar si pentru crescãtorii particulari si categoric trebuie respectate. ÃŽn functie de rãspunsul de la Bucuresti vom lua mãsurile care se impun“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt. Si cum nu se stie cînd va veni un rãspuns, dacã cineva de „sus“ va rãspunde, situatia va rãmîne în coadã de peste.

Articol afisat de 1829 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective