Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Donatie de 350 mii de dolari din SUA, blocatã

• conducerea Concernului Arcelor Mittal Steel a vrut sã sprijine Spitalul Roman cu aparaturã si medicamente • Agentia Nationalã a Medicamentului refuzã sã dea avizul de import • unitatea spitaliceascã va trebuie sã renunte la donatie pentru cã dispozitivele americane nu sînt acceptate în UE • se pare cã sînt mai bune cele de acum 42 de ani pe care spitalul le are în dotare •

Constantin Ghica, la vremea cînd era viceprimar al Romanului, a intermediat o întîlnire a conducerii spitalului cu managementul international al Companiei Arcelor Mittal Steel, fostul Petrotub, care a promis o donatie de 350.000 de dolari constînd în medicamente si aparaturã medicalã, importate din SUA. „ÃŽntîlnirea a avut loc, cei de la Mittal Steel s-au tinut de cuvînt si sînt dispusi sã trimitã transportul în România, dar Agentia Medicamentului refuzã sã dea aprobarea. Stiu cã directorul spitalului a fãcut demersuri la ministrul Sãnãtãtii pentru a obtine aprobãrile necesare. Nu stiu însã dacã a reusit sau nu, pînã la aceastã datã, sã deblocheze lucrurile. Stiu, de asemenea, cã ar fi trebuit sã se trimitã si un aparat RMN, pe care spitalul nu-l are, motiv pentru care investigatiile de acest fel se fac la Iasi sau prin alte pãrti. Cred cã este vorba de clasica birocratie româneascã”, a declarat Constantin Ghica. Acesta mai spune cã donatia respectivã ar fi scutit spitalul de cheltuieli substantiale pe o perioadã lungã de timp. Vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Lazãr Iordache, vizibil iritat de insistenta redactorului de a obtine o declaratie referitoare la motivele blocãrii acestei importante donatii, a spus: „Sã clarificãm aceastã treabã cã de sãptãmîni întregi se tot vorbeste pe tema asta, a unei porcãrii. Mergeti la managerul spitalului si luati declaratii de la el, de ce nu respectã ordinul ministrului privind donatiile? Si cu asta am încheiat”.

Vicele, tot mai iritat

La insistentele noastre de a afla si alte amãnunte, din ce în ce mai iritat, mai marele de la Agentia Medicamentului a replicat: „Ce sã vã explic, doamnã? E vorba despre o donatie de dispozitive medicale. Aceste donatii în România se fac în baza unor acte normative. Managerul spitalului ne-a comunicat în scris cã el este de acord cu echipamentele acelea, care ar fi conforme. ÃŽntrebati-l pe doctorul Mircea Coadã de unde stie el cã aceste dispozitive sînt conforme de vreme ce ele se aflã încã în America? Si doi, mai întrebati-l dacã respectã ordinul ministrului privind donatia de dispozitive medicale. ÃŽn fond asta-i toatã povestea. Eu nu dau accept de donatie pe povestile lui Mittal si a managerului spitalului. Acolo sînt dispozitive medicale, care pot crea oricînd incidente majore. ÃŽn aceastã situatie nu poate rãspunde nici managerul, nici dv., nici Mittal, ci rãspunde Iordache, cã el semneazã avizul de donatie. Ordinul de ministru precizeazã clar ce documente însotitoare trebuie sã aibã dispozitivele medicale care vin prin donatie. ÃŽn momentul în care existã aceste documente însotitoare referitoare la dispozitivele medicale care fac obiectul donatiei, nici o problemã, vedem dacã dãm sau nu avizul. Pînã atunci eu nu-mi iau responsabilitatea asupra unor posibile incidente care se pot întîmpla în România sau în Roman pentru cã asa vrea managerul sau Mittal”.

Spitalul, nevoit sã renunte la donatie

Punctul de vedere al doctorului Mircea Coadã nu l-am putut consemna, pentru cã acesta se afla la un congres de chirurgie, în strãinãtate. Directorul economic al spitalului, Leonard Achiriloaei, a spus cã prea multe lucruri despre aceste demersuri nu stie. „Eu ce pot sã vã declar în lipsa domnului director? Este ceea ce am preluat de la secretariat, adicã ce contine ultima corespondentã pe care domnul doctor Coadã a avut-o cu reprezentantii Arcelor Mittal, fãrã alte interpretãri. Iatã continutul adresei de care vorbeam: «ÃŽn urma discutiilor purtate cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, ni s-a precizat cã toate reperele mentionate în opisul donatiei, cu exceptia a cinci dintre ele, cîrje si cadre de deplasare, constituie dispozitive medicale, inclusiv tifon, pampersi, mãnusi, comprese etc si nu numai aparatura medicalã. ÃŽn consecintã, donatia nu poate avea avizul de import din partea ANM, fiind vorba de dispozitive medicale, care este obligatoriu sã aibã doar marca CE, încãlcîndu-se astfel reglementãrile europene în domenii exprimate prin lege»”, a precizat Leonard Achiriloaei. Acesta este de pãrere cã spitalul va trebui sã se conformeze legislatiei. Redactorul, ca profan în domeniu, face însã un exercitiu de imaginatie si se gîndeste cît de „periculoase” ar fi niste cãrucioare americane, de exemplu, fatã de cele existente acum în spital, care sînt vechi, strîmbe si ruginite, achizitionate prin anii 1970, cînd s-a dat în folosintã spitalul.

Articol afisat de 1657 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective