Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„NEBUNUL DE LAZÃR“ ESTE PUS PE TREABÃ

„NEBUNUL DE LAZÃR“ ESTE PUS PE TREABÃ

• „Stiu cã multi se tem de «nebunul de Lazãr» dar pot sã asigur pe toatã lumea cã nu vreau de la angajatii spitalului decît muncã, profesionalism, corectitudine si compasiune fatã de pacienti. Managementul se face cu capul, nu cu inima“, ne-a declarat Ioan Lazãr, managerul Spitalului Judetean • directorul sperã anul viitor într-o finantare corectã si vrea sã schimbe fata unitãtii sanitare •

Pe doctorul Ioan Lazãr, cel care de mai putin de o lunã este la cîrma Spitalului Judetean Neamt, l-am prins la o discutie scurtã dis-de-dimineatã, între douã-trei telefoane, un maldãr de hîrtii de semnat si analizat si un cîrd de oameni ce asteptau la usã ca sã-si spunã pãsurile. ÃŽn stilu-i caracteristic, scurt, sec si fãrã floricele, a fost de acord sã discute cîteva minute despre ceea ce îsi doreste sã facã la Spitalul Judetean, loc unde lucreazã de-o viatã si pe care a ajuns sã-l conducã pentru a doua oarã. De aceastã datã, sperã cã va fi pentru mai mult timp. Nu vrea sã discute despre predecesorii sãi deoarece este de pãrere cã fiecare este rãspunzãtor pentru faptele sale. El spune cã este interesat doar de ceea ce îsi propune sã facã si mai ales de ceea ce va realiza. „Sînt foarte multe lucruri de fãcut, dar prioritatea mea si a echipei mele este de a creste calitatea actului medical, astfel încît pacientii sã fie multumiti, iar medicii sã nu mai plece în strãinãtate sau cãtre alte centre universitare pentru cã la noi nu pot pune în practicã ce au învãtat. Stiu cã multi se tem de «nebunul de Lazãr» dar pot sã asigur pe toatã lumea cã nu vreau de la angajatii spitalului decît muncã, profesionalism, corectitudine si compasiune fatã de pacienti. Am convingerea cã dacã toti ne vom strãdui sã muncim cît de bine se poate, lucrurile vor merge mult mai bine. Spre deosebire de 2009, cînd am mai fost director aici, de aceastã datã avem marele avantaj de a avea sustinerea autoritãtilor judetene. Domnul Culitã Tãrâtã este un om deosebit, dintr-o bucatã, care îsi doreste ca si mine ca spitalul sã devinã unul de referintã în zonã, iar bolnavii sã nu mai plece cãtre alte unitãti din tarã pentru cã nu au tot ceea ce le trebuie aici. Sper ca împreunã, medici, personal sanitar, autoritãti, sã schimbãm multe lucruri în bine“, a declarat directorul Ioan Lazãr.

Pensionarea personalului - o necesitate

Dupã numirea în functie, noul manager a început sã facã cunostintã cu problemele unitãtii, probleme care nu sînt deloc simple, doar dacã ne gîndim cã este unitatea cu cel mai mare numãr de angajati din judet. Problema personalului este una spinoasã dat fiind faptul cã în acest moment spitalul are 883 de paturi si peste 1.400 de salariati. Numãrul angajatilor a tot crescut în ultimii ani, sporirea culminînd în 2011 cu preluarea a 130 de cadre medicale de la Spitalul Bicaz, închis de ministrul Attila. Acum, cu un buget destul de modest si cu limitãri bugetare impuse de legi stricte, salarizarea cadrelor chiar este o problemã. Concret, angajatii nu-si pot primi bonurile de masã cuvenite prin contract precum si anumite diferente salariale ca urmare a avansãrilor în grad profesional, ceea ce nemultumeste. „Am toatã întelegerea din lume fatã de salariatii nostri si mi-as dori ca ei sã primeascã toate drepturile bãnesti care li se cuvin. Din pãcate, în acest moment nu pot fi acordate nici bonurile de masã si nici cresterile salariale cuvenite pentru cã nu ne permite legea. Am discutat si cu conducerea sindicatului si am decis în sedinta de comitet director sã încercãm pensionarea celor care îndeplinesc conditiile. Sînt constient cã vor supãra pe multi, dar managementul se face cu capul, nu cu inima. Am trimis în acest sens un act tuturor sefilor de sectii prin care le-am cerut sã analizeze situatia si sã discute cu cei care pot sã iasã la pensie si sã încerce sã-i convingã sã o facã. Acolo unde este neapãrat nevoie de anumite persoane, acestea pot rãmîne, dar colaboarea se va face cu contracte de prestãri servicii. Legea va fi una pentru toti, si se va aplica infirmierelor, asistentilor, dar si medicilor. Vreau sã fie foarte clar pentru toatã lumea, nimeni nu dã pe nimeni afarã ci doar încercãm sã cãutãm solutii pentru a putea sã-i plãtim pe cei rãmasi. Vorbim de oameni care îndeplinesc conditiile legale de pensionare si care nu ar fi penalizati dacã s-ar retrage din activitate. Luni astept un rãspuns de la sefii de sectie si ulterior vom vedea ce este de fãcut“, a mai spus managerul Lazãr. Se pare cã aproximativ 100 de cadre medicale din Spitalul Judetean îndeplinesc conditiile de pensionare, iar prin retragerea acestora din activitate ar putea fi fãcute economii semnificative, care sã permitã acordarea bonurilor de masã celor rãmasi.

Servicii mai multe pentru bolnavi

O altã dorintã a directorului SJU este aceea de a oferi bolnavilor servicii medicale pe care acum le gãsesc doar în mediul privat ori în spitale din Iasi, Tîrgu Mures sau Bucuresti. El si-a propus sã gãseascã solutii prin care sã încheie contracte cu diversi furnizori astfel încît oamenii, pe durata internãrilor sã aibã parte gratuit de metode de diagnostic performante. „ÃŽn acest moment, nu se fac la noi o serie de servicii radiologice, iar pacientii sînt trimisi cãtre mediul privat ori cãtre alte judete. Vrea sã fiu bine înteles, nu intentioneazã nimeni sã externalizeze radiologia, externalizarea radiologiei ar însemna pierderea clasificãrii spitalului, deci nici nu se pune problema. Vrem doar ca bolnavii internati sã aibã parte de tot ceea ce trebuie fãrã a mai pleca de colo-colo. Analizãm posibilitãtile de a încheia contracte cu furnizori privati astfel încît sã putem face si la noi RMN-uri, tomografii mult mai amãnutite ori colonoscopii virtuale, de exemplu. Sper sã reusim si astfel sã venim în sprijinul bolnavilor, dar si al medicilor“, a adãugat sursa citatã. Acesta mai are multe alte planuri, dar preferã sã nu vorbeascã prea mult înainte ci sã astepte concretizarea lor. ÃŽsi doreste pentru anul viitor un buget corect, sprijin si întelegere de la politicieni si colegi. Mai vrea sã-si vadã visul cu ochii cît mai repede: un spital dotat cu aparaturã, bine întretinut, personal supercalificat si pacienti multumiti. Ceea ce spune si vrea medicul Lazãr nu sunã rãu, dar are nevoie de sprijin din toate pãrtile implicate: colegi, autoritãti, politicieni etc.

Articol afisat de 2400 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective