Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIN VREMURI SI MAI GRELE

VIN VREMURI SI MAI GRELE

• în aceastã iarnã vom plãti mai mult la energia electricã si la gazul metan • alimentele sînt într-o continuã scumpire de la o zi la alta • de la 1 ianuarie 2013 intrã în vigoare noile accize, mai mari decît cele de pînã acum • de la anul si pînã în 2017-2018 se vor elimina subventiile la gaze naturale, respectiv energie electricã • în luna octombrie, 9.800 de nemteni nu au serviciu •

Vara anului 2012, marcatã de instabilitatea politicã si deprecierea continuã si sustinutã a monedei nationale, precum si o secetã cum nu s-a mai vãzut de mult, a fost una din cele mai grele din ultimii ani. Din punct de vedere economic a fost cea mai scumpã varã, în care nimic nu s-a ieftinit, asa cum se întîmplã în sezonul cald, ci dimpotrivã, toate s-au scumpit. Vorbim de servicii, alimente, transporturi etc. La toate acestea s-a adãugat scumpirea carburantilor, parcã pentru a ne face viata si mai grea. Deocamdatã vremea tine cu noi si la jumãtatea lunii octombrie ne putem lãuda cã încã nu am dat drumul la cãldurã si încã nu am strîns bruma de pe masini în zorii zilei. Totusi, cel mai probabil nu peste mult timp va veni iarna si la noi si atunci va fi cu adevãrat greu. Trebuie spus cã nici la anul nu va fi mai bine, deoarece de la 1 ianuarie intrã în vigoare noua accizã, calculatã dupã cursul euro din data de 1 octombrie 2012. Cum moneda unicã a fost pe crestere, rezultã o accizã mai mare la combustibil, alcool, tigãri, cafea si multe altele.

Moneda nationalã se depreciazã

Cresterea monedei unice din ultima perioadã de timp si apropierea de o valoare de 4,6 lei pentru un euro dã frisoane la toatã lumea, iar prima datã acest lucru s-a vãzut la pompã. Deja unele companii au mai adãugat cîtiva bãnuti la pretul combustibilui. Chiar pe 11 octombrie s-a luat o mãsurã de acest fel, astfel cã acum un litru de motorinã este cam 6,4 lei, iar la benzinã s-au mai adãugat 8 bani pe litru, pretul oscilînd în functie de sortiment. Acest lucru va avea efectul bulgãrelui de zãpadã, ori cel al undei de soc, si va atrage scumpirea serviciilor, a alimentelor si a tot ceea ce necesitã combustibil, deci tot ce depinde de transport, inclusiv alimente. În cazul în care cursul valutar o ia razna, la fel se va întîmpla si cu majoritatea preturilor, pentru cã mai tot depinde de cursul leu-euro. De mentionat este faptul cã de la 1 ianuarie anul viitor combustibilul se va scumpi din nou, din cauza modificãrii accizei, astfel încît dacã acuim nu e bine deloc, la anul va fi cumplit. În ce priveste viciile, trebuie spus cã la tigãri, de exemplu, se vor adãuga cam 60 de bani, astfel cã unele sortimente ar putea ajunge la 15 lei/pachet. La fel se va întîmpla la cafea, alcool, aur, ori combustibil.

Gaze si energie mai scumpe în urmãtorii 5-6 ani

Si gazele s-au scumpit încã de luna trecutã, iar de pe 15 septembrie populatia a suportat un pret mai mare cu 5%, iar firmele au mai adãugat 10% la facturã. Deocamdatã efectele nu se vãd, pentru cã nu am dat drumul la centralã, iar producãtorii abia acum scot mãrfurile cu noul pret. Peste cîteva luni însã vom resimti totul cu vîrf si îndesat, deoarece tãvãlugul cresterii pretului continuã. Asta pentru cã de la anul va începe eliminarea subventiilor la gaze, proces care trebuie sã se încheie în 2018. Asadar, în afarã de scumpirea de 5% din septembrie, vom mai îndura una la 1 iulie 2013, cînd la pret se vor mai adãuga încã 8 procente. Etapa a adoua va fi în octombrie, cînd pretul va mai creste o datã, cu 2%. Simultan cu casnicii, consumatorii industriali vor suporta la anul o crestere a pretului la gazele naturale de 18%. Si asta nu-i încã nimic, deoarece acelasi calendar al scumpirilor va continua în 2014, cînd pentru consumatorii casnici pretul creste cu alte 10%, respectiv 18 % pentru consumatorii industriali. Vor urma alte scumpiri ale gazului în anii 2015, 2016, 2017 si 2018, cînd se vor adãuga cîte 12% numai pentru consumatorii casnici de aceastã datã. Acelasi lucru se va întîmpla cu energia electricã, domeniu unde eliminarea subventiilor trebuie sã se încheie cu un an mai devreme, adicã în 2017. Deja o primã scumpire cu 5% a avut loc în septembrie, dar deocamdatã nu am resimtit-o la îndemnul ministrului Lificiu care ne-a sugerat sã închidem lumina la baie si nu vom mai plãti în plus la curent electric. El si-a pierdut fotoliul de ministru pentru aceste afirmatii, dar cel mai probabil în 2017 vom închide lumina în toatã casa pentru cã nu ne vom permite sã mai achitãm facturile. Si asta nu ar fi nimic dacã aceste cresteri de pret de la energie si gaze nu se vor regãsi si în alte produse sau servicii pe care cel mai probabil va trebui sã le achitãm la preturi exorbitante. Deocamdatã nimeni nu vorbeste prea mult despre aceste scumpiri avînd în verere apropiata campanie electroralã si alegerile parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie 2012. Ulterior însã, adicã dupã instalarea noului parlament, vor deveni temã principalã de discutie. Avînd în vedere toate aceste considerente nu putem decît sã sperãm la o iarnã cît mai blîndã cu putintã, dar si la un an agricol 2013 mai bun decît acesta. Pînã atunci seceta prelungitã face ravagii si pune în pericol culturile de toamnã. Poate cã în viitorul nu prea îndepãrtat va ploua si la noi ca sã avem ce mînca la anuã' care vine acusica cu o grãmadã de probleme.

9.800 de nemteni nu au serviciu

Luna octombrie a debutat cu o usoarã scãdere a numãrului de someri, iar în acest moment în scriptele oficiale sînt înregistrate 9.767 de persoane în cãutarea unui loc de muncã. Indicatorul este în scãdere sensibilã fatã de începutul lunii trecute, cînd în Neamt erau putin peste 9.800 de someri. Chiar dacã pe timpul verii lucrurile s-au mai linistit, iar la un moment dat mai erau numai vreo 9.000 de persoane în cãutarea unui loc de muncã, indicatorul a fost „sãltat“ recent de absolventii ultimei promotii care nu au reusit sã se încadreze. Numai în iulie si august au îngrosat rîndurile somerilor peste 700 de tineri proaspãt iesiti de pe bãncile scolii. ÃŽn aceste conditii rata somajului, indicatorul urmãrit de autoritãti, a fost stabilit la finele lunii trecute la 4,72%, în scãdere sensibilã de la 4,75% la finele lunii august. Ponderea somerilor în populatia stabilã, între 18 si 62 de ani este de 2,74%. Dintre cei care nu au serviciu, cei mai multi, 6.838, au intrat în somaj mai demult si au pierdut deja sustinerea financiarã de la stat. Numai 2.929 de persoane mai încaseazã în acest moment indemnizatie. ÃŽn continuare, numãrul bãrbatilor fãrã serviciu este mai mare decît cel al femeilor. Din totalul somerilor 4.409 sînt femei, iar 5.358 sînt bãrbati. ÃŽn zona Piatra Neamt, care include si comunele limitrofe, sînt înregistrati 2.952 de someri, cu o pondere sub cea pe judet, de 1,99%. ÃŽn municipiul resedintã de judet sînt 1.226 de persoane în cãutarea unui serviciu. Pe zone, cea mai grea situatie este în continuare la Dragomiresti, singura localitate unde ponderea somerilor ajunge la 8,90%, iar din 1.281 de suflete un numãr de 114 persoane nu au serviciu. Zona Roman numãrã mai multi someri decît Piatra, în total 3.515, ponderea fiind peste cea la nivel de judet, 2,95%, mai mare decît luna trecutã. Aici încã sînt trei localitãti unde indicatorul urmãrit de autoritãti depãseste pragul de 10 procente. Este vorba de Oniceni, cu 11,58%, Boghicea cu 10,62% si Vãleni cu 12,06%. ÃŽn Tîrgu Neamt sînt 352 de persoane în cãutarea unui loc de muncã, iar în zonã sînt 2.376 de someri, cei mai multi la Pipirig si Rãucesti, unde indicatorul depãseste 7%. Si la Bicaz gradul de ocupare este destul de mic. Ponderea a fost stabilitã la 2,95% în oras, unde sînt înregistrati 163 de someri, si ceva mai mare, 2,91% la nivel de zonã, unde oficialii au numãrat fix 482 de persoane în cãutarea unui loc de muncã. Cam aceeasi situatie este si în Poiana Teiului, unde 102 de persoane fãrã serviciu fac ca ponderea sã fie de 3,51%. La nivelul zonei sînt 442 de someri cu un indicator mai mic, de 3,23%.

Articol afisat de 2158 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective