Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

DE PE ALTE MELEAGURI

• interviu cu dr. Virgil Rãzesu, membru al Academiei Oamenilor de Stiintã •

Rep.: Stimate academician Virgil Rãzesu, v-am numit asa pentru a introduce cititorii nostri în atmosfera potrivitã ….
Virgil Rãzesu : … stimatã doamnã, dacã începem cu titlurile acestea pompoase … riscati sã pierdeti audienta. Oamenii sînt foarte sensibili la asemenea abordãri si pot socoti cã e vorba de ceva … reclamã. Poate cã e bine sã le lãsãm pe mai târziu …
Rep.: De acord. Dupã ce, la mijlocul lunii ati avut propria reuniune aici la Piatra Neamt, ati participat la sfîrsitul sãptãmînii trecute la Arad, la Sesiunea de Toamnã a Academiei Oamenilor de Stiintã. Cu ce impresii v-ati întors de acolo ?
V.R.: Este foarte adevãrat cã agenda de toamnã a fost foarte încãrcatã dar, sincer vorbind despre întîlnirea de la Arad, cel mai pregnant sentiment trãit este degradarea sentimentului patriotic - altãdatã foarte manifest - în partea noastrã de tarã, în comparatie cu ceea ce se petrece în zona aceea, unde patriotismul nu a devenit o notiune perimatã si este cu mult mai viu si mai la vedere. Este suficient sã spun cã deschiderea oficialã a Sesiunii a avut loc dupã ce, participanti si oficialitãti, ne-am aflat în centrul orasului, la statuia lui Vasile Goldis, unde fanfara militarã a intonat imnul tãrii si impresionantul imn „Presãrati pe-a lor morminte“ si s-au depus coroane de flori. Sesiunea de toamnã a AOS, a avut un caracter cu totul special, înscriindu-se în aria unor evenimente notabile : aniversarea a 150 de ani de la nasterea lui Vasile Goldis, marele patriot si om politic care, adresîndu-se „Mãritei Adunãri Nationale“ de la Alba Iulia, în uralele a peste 100.000 de reprezentanti din toate tinuturile locuite de români, a rostit Rezolutia Adunãrii de Unire cu România, pecetluind actul de formare a României Mari. Evenimentul s-a înscris printre festivitãtile dedicate „Anului culturii arãdene“ si a fost patronat de Universitatea de Vest, care poartã numele marelui bãrbat, cãruia Academia Oamenilor de Stiintã din România i-a acordat titlul de Membru de Onoare (p.m.). ÃŽmi face plãcere sã amintesc cã, în deschiderea festivitãtii, Drei Susana Geangalãu, membrã a Filialei Neamt i s-a decernat Diploma de Onoare si Medalia de Aur a AOS, pentru întreaga activitate. Pentru mine, prezenta la Arad a însemnat reîntîlnirea cu tineretea, fiindcã la Arad mi-am fãcut, timp de trei ani, ucenicia în chirurgie, si aici s-a nãscut fiul meu, Vlad.
Rep.: Ce tematicã a avut sesiunea ?
V.R.: Sesiunea de toamnã s-a desfãsurat sub emblema „Stiinta si filosofia vietii“, a avut un program dens si, în cadrul unor sedinte plenare si a trei sectiuni, a trecut în revistã o tematicã amplã si interesantã abordare a lumii actuale. Ne-am bucurat de niste gazde foarte primitoare, am vãzut o institutie de învãtãmînt superior în plinã dezvoltare si afirmare, cu un drum foarte bine trasat pentru viitor, ancoratã în structurile universitare europene si mondiale, am vãzut un Institut de Cercetare Stiintificã, din cîte stiu unicat în aria stiintificã si universitarã, foarte bine dotat si care nu rãmîne o simplã mentiune în spatele unei firme. Senzatia cã oamenii sînt mai entuziasti si fac mai mult pentru localitatea, zona lor si pentru societate este foarte evidentã, în raport cu ceea ce se petrece la noi care, încã ne mai legãnãm în reveriile a ceea ce am fost cîndva si … cam atît.
Rep.: Nu mã îndoiesc cã ati avut, si Dvs. si ceilalti membri ai filialei nemtene comunicãri.
V.R.: Desigur, în decursul anilor ne-am obisnuit sã nu fim doar participanti pasivi, ci contribuitori la programele sesiunilor. Si de data asta membrii filialei noastre au prezentat cinci lucrãri din domeniile cunoscute.
Rep.: Ce ati comunicat Dvs. ?
V.R.: Prin forta împrejurãrilor, nu-mi mai permit sã abordez teme de ordin medical, încît domeniile pe care le abordez au un caracter mai general. Lucrarea mea este, de fapt, o conferintã de mai mare amploare, intitulatã „Omul lumii moderne, între progres si disperare“.
Rep.: Un titlu incitant si pe cît de interesant, pe atît de riscant. Sigur cã multi se pot întreba ce are pruna cu …, pardon, ce relatie poate fi între progres si între disperare? Este evident cã acolo unde existã progres, disperarea nu are loc sau, mã rog, motivele de disperare ar trebui sã fie mai putine.
V.R.: Este drept ce spuneti, dar realitatea ne aratã cã lucrurile nu stau chiar asa. Desi progresele omenirii nu pot fi contestate - lista lor este inepuizabilã - problemele lumii moderne sînt si rãmîn la fel de grave si serioase. Ele existã, nu pot fi ignorate ori escamotate, si asta pentru cã încît omul de astãzi cu greu mai poate gãsi un loc unde sã se simtã bine, în largul sãu, detasat de problemele din jur si în sigurantã. Si ceea ce este mai important este cã nici viitorul nu ne dã sperante prea mari.
Rep.: Dacã doriti sã dezvoltati putin …
V.R.: As vrea sã vã spun cã lucrarea noastrã depãseste limitele unei simple comunicãri, reclamã un timp mai îndelungat de expunere si, în egalã mãsurã, de discutii, comentarii sau dezbateri. Profit de ocazie sã anunt cititorii Dvs. cã luni 29 octombrie, la ora 17 la Hotelul „Central Plaza“, Asociatia Culturalã „Era“, patronatã de pictorul Ciprian Istrate si prof. Niculina Mircea, prilejuieste audierea conferintei noastre, în cadrul unei expuneri-dezbateri. Apelãm chiar la Dvs. pentru publicitatea acestei actiuni. Conferinta noastrã pune în antitezã, pe de o parte, elementele de progres de care ne bucurãm (sau ar trebui sã ne bucurãm) si, pe de alta, motivele de îngrijorare si disperare. Nu intru în amãnunte, pentru a nu devoala continutul conferintei, dar sînt lucruri care sînt demne de retinut si, mai ales, la care sîntem obligati sã gîndim si, pe cît posibil, sã actionãm. Desi la Arad am fost nevoit sã limitez expunerea ori sã trec cu rapiditate asupra unor aspecte, ea a suscitat comentarii si dispute interesante.
Rep.: Cîti membri ai Filialei Neamt au fost prezenti ?
V.R.: Din cei zece membri, sapte au fost acolo (Susana Geangalãu, Elena Ionescu, Domnica Ciobanu, Carmen Tebrencu, Gogu Gheorghitã, Nicolae Antohe si subsemnatul). Ne-am bucurat de contactul cu colegii nostri si, mai ales, de atîtea lucruri noi si interesante pe care le-am aflat, de modul în care gîndesc, ce fac si cum actioneazã altii, în raport cu ceea ce faci. Beneficiile spirituale nu pot fi ignorate si încercãm sã facem, parte dreaptã si cititorilor nostri.
Rep.: Revenind la ceea ce am lãsat pentru final, Dvs. sînteti, totusi, aureolat cu mai multe titluri : membru al Academiei Oamenilor de Stiintã, al Academiei de Medicinã, membru de onoare al multor societãti, cel mai titrat dintre toti medicii zonei.
V.R.: Stimatã Doamnã, nu vreau sã mã acuzati de falsã modestie, chiar dacã titlurile enuntate nu mi-au fost acordate pe ochi frumosi sau la un pahar de vin, aproape cã nu mai au, asa în momentul de fatã, o importantã. Cred, mai degrabã, cã ele capãtã valoare pentru lumea medicalã si chiar pentru comunitatea orasului sau a judetului. Si ceea ce mi-as dori sã însemne este semnificatia datoriei împlinite fatã de semeni si un imbold, un stimulent pentru ceilalti si, mai ales, pentru tinerii nostri care au de înfruntat viitorul.
Rep.: Domnule Dr. Virgil Rãzesu, vã multumesc pentru timpul acordat si promitem sã fim si noi prezenti la conferinta Dvs. din 29 octombrie.

A consemnat Magda VASILACHE

Articol afisat de 1804 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective