Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un bãtrîn centenar s-a stins la poale de Ceahlãu

• Pantelimon Dumitresei, veteran din comuna Ceahlãu, a decedat zilele trecute • împlinise 100 de ani în iulie • nu se împãca deloc cu unele stãri de lucruri actuale, printre ele si politica • „Mã uit la televizor si cînd îi vãd cum se ciorovãiesc, care sã prindã puterea, nu-mi place deloc. Sî înainte de rãzboi se luptau pentru putere, daã' parcã erau mai cuminti ca acum“, spunea bãtrînul •

Pantelimon Dumitresei, un bãtrîn din comuna Ceahlãu, s-a stins din viatã zilele trecute. Ar putea fi începutul unei stiri banale, dar nu e asa. Pantelimon Dumitresei era unul dintre putinii locuitori ai localitãtii de la poalele muntelui care atinsese vîrsta de 100 de ani, în iulie acest an, si era vetereran de rãzboi. În periplurile gazetãresti pe Valea Muntelui ni s-a povestit despre el si l-am cãutat acum vreo lunã. Rãmîne regretul cã bãtrînul n-a mai apucat sã citeascã ce am scris din dialogul purtat si am considerat cã meritã sã relatãm cîte ceva. Fãrã anii de armatã, a celor patru ani si patru luni de front si a cîtorva trãiti ca salariat la Raionul Piatra Neamt, întreaga viatã a trãit-o în Ceahlãu, ca unul dintre vrednicii gospodari ai locului. Acasã, de toti, au fost opt frati, din care mai trãiesc patru. La rîndu-i, a avut sase copii, dintre care mai trãiesc patru. Nepoti, nu le mai stia numãrul, însã se bucura de vizitele lor, mai cu seamã la aniversãrile sale, cînd bunicul mai adauga cîte un an la venerabila vîrstã.

Era multumit de cît i-a fost dat sã trãiascã

Cît priveste vremurile prin care a trecut, centenarul considera cã n-au fost tocmai bune, iar cele de astãzi, nici atît si asta pentru cã-s prea multe partide, care se mãnîncã între ele, care sã ajungã cît mai sus. ÃŽn perioada interbelicã simpatizase cu tãrãnistii, iar sub comunisti a disecat de-a fir-a pãr doctrina lui Lenin, care, spune omul, n-ar fi fost rea, dar „de aplicat se aplica cea a lui Stalin, care nu mergea la noi“. La cei 100 de ani de viatã, bunã, rea, Pantelimon Dumitresei spera cã va fi cîndva si pentru România mai bine. Nu întelegea de ce nu-s bani si locuri de muncã pentru ca tineretul sã nu mai fie nevoit sã lucreze pe la altii. Despre anii petrecuti pe frontul de est, mos Dumitresei ne-a spus cã poate pleca spre alte tãrîmuri împãcat cu sine, cã n-a tras în cineva anume, ci pe directia dusmanului, cît sã se apere. Legat de sãnãtate, nu suferea de vreo boalã anume, doar cã trebuia sã punã capul jos, pe pernã, de mai multe ori pe zi. „De trãit, ã'oi trãi cît o vrea Dumnezeu... Oricum, îs multumit de cîte zile mi-o fost date, fiind cel mai vîrstnic om din comuna Ceahlãu“, ne-a povestit Pantelimon Dumitresei la întîlnirea pe care am avut-o, asa cum am mai spus, acum vreo lunã, cînd omul pãsise în cel de-al doilea veac al existentei sale. ÃŽl aflasem acasã, odihnindu-si trupul, pãzit la usã de un cîine adormit nu de preaplinul vreunui ospãt, ci de multii ani de viatã, dupã cum avea sã ne spunã stãpînul: „Este bãtrîn ca si mine. Abia de se mai ridicã de jos. Dar îl las în grija lui Dumnezeu, sã trãiascã cît o putea“. Nea Pantelemon Dumitresei, un om micut de staturã, aflînd care ni-i rostul în gospodãria sa, ne-a invitat în casã. ÃŽn camera „de curat“.
Ne-a relatat cã i-a plãcut cartea, a reusit sã facã sapte clase, lucru care i-a prins bine în viatã. Asa a reusit sã treacã mai usor prin lume, fiind pe rînd lucrãtor la pãdure, functionar la raion, achizitor si merceolog. De peste 30 de ani omul era pensionar si avea o indemnizatie de 600 de lei, si 400 de lei de la veterani.

„Sî înainte de rãzboi se luptau pentru putere, daã' parcã erau mai cuminti ca acum“

Ne-am tras sufletul si dupã cîteva momente de studiu reciproc am pornit la discutii. Noi mai mult cu întrebãrile si interlocutorul nostru, cu rãspunsurile. Avea sã ne spunã cã nu-i lucru usor deloc sã sã trãiesti 100 de ani. A trecut prin prea multe. „Toatã viata mi-am dus-o în Ceahlãu. Aici am fãcut ochi, aici am copilãrit, am învãtat carte si aici m-am însurat. Pe urmã au venit copiii, sase la numãr, pe care i-am fãcut oameni si aici am îmbãtrînit. Am lucrat la pãdure, am fãcut rãzboiul, ajungînd pînã la Stalingrad, iar dupã rãzboi, am lucrat la raion, la Piatra Neamt, ca achizitor si în Ceahlãu, ca merceolog“, îsi începuse omul destãinuirile, continuînd: „Eu cred cã am ajuns suta si pentru cã n-am fãcut abuzuri. N-am bãut, de fumat am fumat numaã' vreo patru ani si m-am lasat, iar de mîncat, am mîncat de toate celea, daã' carne nu multã. Mi-o plãcut brînza, laptele, ouãle si borsurile. Daã' n-am fost moftoros la mîncare niciodatã“. Ca bun gospodar ce-a fost, nu i-a lipsit din grajd animalele de pe urma cãrora si-a hrãnit familia. Era contrariat cã oamenii au uitat de meseriile traditionale, cã nu se mai cresc animale, cã nu mai au respect pentru muncã. „Poate s-or îndrepta lucrurile. Eu cred cã va fi mai bine si la noi“, afirma ceahlãuanul. Cu politica de azi nu se prea împãca: „Mã uit la televizor si cînd îi vãd cum se ciorovãiesc, care sã prindã puterea, nu-mi place deloc. Sî înainte de rãzboi se luptau pentru putere, daã' parcã erau mai cuminti ca acum. Mai bine s-ar gîndi cum sã îndrepte lucrurile si sã poatã toatã lumea trãi aici, nu prin lume. Eu nu stiu de ce nu mai sînt bani, ca sã poatã omuã' trãi fãrã grijã. De asta pleacã tinerii în Italia, cã n-au cu ce sã trãiascã. ÃŽi mare rusine!“. Cît priveste rãzboiul, amintirile-i erau încã vii. „Am fãcut armata la 10 Infanterie Focsani. Cu rãzboiul am ajuns pînã la Stalingrad si de-acolo pînã la Cotuã' Donului, unde am trãit fuga din Egipt. Am venit acasã pe jos. Cînd s-o întors frontuã', am fost în spital si dupã aceea în vest n-am mai fost. Era greu. Eu am fost caporal, daã' nu conta, trebuia sã lupti pînã la moarte. Mã rugam la Dumnezeu sã mor repede, decît sã mã chinui ca alti camarazi. M-o pãzit Dumnezeu. ÃŽn jurul meu, numaã' morti. Vai de capuã' lor. Dumnezeu sã-i ierte!“, ne-a povestit bãtrînul scãpînd o lacrimã.

„ÃŽn toatã viata am prins multi primari. De fiecare datã am crezut cã ultimul este cel mai bun“

ÃŽn viata sa a trecut prin toate frãmîntãrile politice ale ultimului secol. Cel mai mult l-au chinuit învãtãturile lui Lenin pe care le-a citit si studiat din scoartã-n scoartã. Dar nu prea i-au folosit. „Dacã ne-am fi luat dupã învãtãturile lui Lenin poate ar fi fost mai binisor, daã' noi ne-am luat dupã cele ale luã' Stalin, Gheorghiu-Dej si a luã' Ceausescu. Sî n-o fost bine! Mi-aduc aminte cã într-o sedintã mare, la raion, am luat cuvîntul si le-am spus tot ce credeam eu cã ar fi fost bine din Lenin. Am crezut cã mã vor pedepsi, dar a doua zi m-o trimis la scoala de partid, ca sã mã facã îndrumãtor. Nu mi-o plãcut. Asa era pe-atunci regimul“, a rememorat mos Pantelimon, amuzîndu-se. ÃŽsi amintea cu drag de învãtãtorul sãu, Vlad Grigoritã, cel care i-a pus creionul în mînã si de preotul Costicã Bîrsan. Desi avea biserica lîngã casã, în ultima vreme nu mai putea merge la slujbã. ÃŽl cam dureau picioarele, ne-a spus, dar cã se ruga la Dumnezeu acasã si credea „cã mã ascultã, altfel nu prindeam suta“. Referitor la niscai sfaturi pentru cei tineri, mos Pantelimon Dumitresei a fost rezervat. Totusi, le-a recomandat sã fie echilibrati si sã se pãzeascã de rele. I-am cerut pãrerea despre primarul comunei, pentru cã aflasem cã de ziua sa, la cei 100 de ani, îl vizitase si-i acordase o diplomã de recunostintã. „ÃŽi nepot de-a generalului Coroamã. Familie renumitã aici, la noi. Cred cã-i bãiat bun. Mi-o adus de ziua mea o diplomã. M-am bucurat!. ÃŽn toatã viata am prins multi primari. De fiecare datã am crezut cã ultimul este cel mai bun. De asta-l si alegeam. Acum, cred cã ãsta-i cel mai bun. Sã-l ajute Dumnezeu, sã facã treabã multã si bunã“, si-a dat bãtrînul cu pãrerea spre finalul discutiei. Credem cã ne-ar fi putut spune mai multe, cã nu-i de ici, de colo sã povestesti toate cele trãite într-un secol de viatã. L-am lãsat însã cu gîndurile sale, pentru a nu-l obosi prea mult. La plecare, ne-a multumit frumos, fãcîndu-ne sã întelegem cã de-om mai avea prilejul sã nu-l ocolim. Dar n-a mai fost sã fie. Pentru cã „de trãit, ã'oi trãi cît o vrea Dumnezeu... Oricum, îs multumit de cîte zile mi-o fost date“, dupã cum ne spusese mos Pantelimon Dumitresei.

Articol afisat de 2075 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective