Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NÃMETI, VOT SI LEHAMITE

NÃMETI, VOT SI LEHAMITE

• zãpada abundentã cãzutã în Neamt a redus considerabil prezenta la urne • sate si orase pãreau încremenite sub cusma de omãt • în miezul zilei, nu prea era tipenie de om prin sate • prezenta la vot la ora prînzului rareori trecea de 10% • ca de obicei, cei mai constiinciosi au fost vîrstnicii • „Doar bãtrînii mai au constiintã civicã si responsabilitate“, ne-a declarat presedinta unei sectii de la Bodesti • o sãteancã din Piatra Soimului nu s-a dat bãtutã de troiene: „Daã\' ce vreti, sã fie soare, dacã e mijlocul lui decembrie?!“ • la Roman, politicienii au gãsit motiv de artag si-n zi de alegeri •

ÃŽn judetul Neamt zãpada a curs din ceruri mai bine de 24 de ore, dînd peste cap planurile politicienilor care si-au vãzut eforturile de-o lunã spulberate de nãmeti si ceva viscol. Drumurile înzãpezite, trotuarele necurãtate ce puneau trecãtorii la grele încercãri, sectiile de votare aflate la mare distantã de casã, frigul etc., toate au fost motive puternice care i-au tinut pe nemteni în casã si i-au fãcut sã renunte sã-si mai desemneze prin vot alesii. Lipsa de credibilitate a politicienilor, permanentele conflicte fãrã mizã si lehamitea generalizatã a românilor nu au reusit sã-i facã pe nemteni sã înfrunte stihiile naturii ca sã voteze. Duminicã, în jurul orei 13.00, satele dormeau linistite sub cusma de omãt, rareori putînd fi zãriti ceva oameni pe stradã. Doar în centrul localitãtilor era putinã animatie, în preajma sectiilor de votare jandarmii ori politistii fãcîndu-si de lucru cu lopetile ca sã curete calea alegãtorilor. ÃŽn scolile în care erau organizate sectiile, era frig ca-n bisericã, doar în sãlile de clasã în care efectiv se vota duduiau sobele. Prima comunã care ne-a iesit în cale a fost Dobreni. Aflatã aproape de oras, ne asteptam la ceva mai multã miscare. Din pãcate, ne-am înselat, zãpada ferecînd usile si transformînd interesul politic al oamenilor într-o mare indiferentã. „Avem 1.470 de alegãtori pe liste si s-au prezentat la vot la ora 12.30 doar 197 de persoane. Nu vedeti ce-i afarã, mare minune cã au venit si ãstia!“, a spus presedinta sectiei din localitate.

Greu si pe la Bodesti

Am luat-o mai la deal, spre Tîrgu Neamt cu gîndul cã vom gãsi o altã atmosferã. Drumul, parcurs nu fãrã peripetii, a fãcut sã transpire soferul, iar nouã, redactorilor, ne-a injectat o ratie suplimentarã de adrenalinã. Descindem cu greu în comuna Bodesti, unde în mijlocul satului rãmînem împotmoliti în nãmeti. Ne consolãm cu ideea cã nu sîntem singuri, si altii fiind în aceeasi situatie. Lãsãm bãrbatii sã scoatã masinile din zãpadã si mergem la grãdintã, unde existau douã sectii de vot. Frig pe holuri ca-n frigider, în sectii o cãldurã toropitoare, soba dogorind de la distantã. Socializãm cu membrii sectiei, cu alegãtorii si toatã lumea se interesa de starea drumurilor. „Dacã ati ajuns pînã aici, înseamnã cã treaba-i bunã“, ne spune una dintre membrele comisiei. Ne plîngem de necazul cu masina, dar toatã lumea ne linisteste. Primãria Bodesti are utilaj de deszãpezire si urgent ne scoate din sant, dacã-i cazul. Linistiti la gîndul cã nu vom rãmîne pînã la primãvarã pe-acolo, ne vine inima la loc si întrebãm de vot. „Subtire, subtire rãu de tot. Avem 897 de alegãtori pe liste si au venit doar 83. Si a iesit lumea de la bisericã. Dacã n-au venit pînã acuã\', nu prea mai vin nici de-acum încolo. Noroc de bãtrîni, ei sînt cei mai constiinciosi“, spune presedinta sectiei 186 din Bodesti. Drept dovadã a spuselor sale, printre putinii alegãtori ajunsi la urne s-a numãrat si o femeie de 87 de ani, care, în ciuda vîrstei, nu s-a speriat de iarnã. „Vine din capãtul Almasului, de la vreo trei kilometri si a fost un mare efort pentru ea. Merg greu si tinerii, vã dati seama cum a fost pentru biata bãtrînã. Ea a vrut însã sã voteze si asa face la fiecare scrutin. Ce înseamnã educatia si faptul cã doar bãtrînii mai au constiintã civicã si responsabilitate“, filozofeazã aceeasi presedintã. Tinerii au preferat sã stea la cãlduricã si, poate pe searã, cînd or iesi la o plimbare ori la vreo cîrciumã, si-or aminti de vot.

Liniste si în cealaltã directie

Si în celelalte sate, de la Piatra Neamt spre Bacãu, atmosfera era la fel de încremenitã, rare fiind sufletele ce mai animau peisajul hibernal. Doar copiii si cîinii ce se hîrjoneau fãrã griji prin zãpada pufoasã arãtau de fapt cã încrîncenarea politicienilor pãleste în fata unei astfel de bucurii autentice. Atîta liniste prin ogrãzi si atîta nemiscare pe ulite dãdeau senzatia cã toatã lumea dormea sub plapuma de zãpadã. Ceva mai multã animatie am gãsit pe la Dumbrava, votantii fãcîndu-si curaj si iesind din casele încãlzite. Dar chiar si cu implicarea lor, procentul nu depãsise la sectii 10%, la ora 13,30. Reprezentantii sectiilor de votare, cam aceiasi la fiecare scrutin electoral, ne-au zis cã dacã a trecut de „ora douãspe“ si n-a fost mai multã lume la vot, lucrurile nu aveau sã se schimbe spre searã. „La tarã lumea merge la bisericã si cînd iese de la slujbã trece pe la urne. De data aceasta n-a mai fost asa. Si dacã ajung oamenii acasã, mãnîncã, stau la cãldurã si nu mai ies la vot. Spre searã dau apã si mîncare la animale si pe la cinci încuie poarta!“, am aflat la o sectie din Piatra Soimului. O femeie, între douã vîrste, înoatã prin zãpadã spre sectie: „Trebuie sã ne facem datoria. Dacã nu votãm cine o sã ne conducã. N-am ratat niciodatã alegerile“. O întrebãm dacã stã departe de sectia de votare: „Cei-i drept, stau în apropiere, altfel nu stiu dacã as fi iesit. Ar fi pãcat sã nu vin, dacã stau atît de aproape. Rudele mele, din Luminis nu stiu ce o sã facã. Stau destul de departe de sectie si desi ar fi dorit sã voteze, mai mult ca sigur nu mai ies la vot. Cine se încumetã acum sã iasã din casã, pe vremea asta?“.

„Daã\' ce vreti, sã fie soare, dacã e mijlocul lui decembrie?!

Ajungem la o altã sectie si cu greu coborîm din masinã în zãpada ce dã pînã spre genunchi. Ne plîngem cã e greu, cã ne ninge, ba de una, ba de alta... si ne prinde din urmã o bãtrînã care mergea folosindu-se de baston. Mirati de agerimea si hotãrîrea pe care le arãta, o întrebãm ce o mînã pe o asemenea vreme. „Daã\' ce vreti, sã fie soare, dacã e mijlocul lui decembrie?! Ninge si dacã ninge nu topeste pe nimeni! Mã duc sã votez, asa cum m-am dus de fiecare datã! ÃŽnteleg sã nu merg dacã ar fi inundatã sectia de votare, sã fie luatã de ape... Nu pricep ce asteaptã oamenii!“, a zis bãtrîna, aproape rãstindu-se la noi cînd a vãzut cã ne mirãm de atitudinea ei. Am mai fi întrebat-o si cu cine voteazã, dar vãzîndu-o asa de aprigã, abandonãm dialogul, nu de alta, dar riscam sã ne ia si mai tare în focuri. Pãsim usurel în sectia de votare si un domn bine-dispus ne complimenteazã laolaltã cu doamnele din sectia de votare. Ne ia pe fiecare la rînd, întrebîndu-ne unde ne-am nãscut, dar presedinta, cunoscîndu-i felul de a fi si sfiindu-se de prezenta noastrã îl roagã sã se grãbeascã, pentru cã mai stau si alti alegãtori la rînd. Dintre toate zonele pe care le-am bãtut în ziua alegerilor, am constatat cã mare parte din colegiul pe care a candidat Liviu Cicioc, satele s-au îmbrãcat în mov. Pe garduri, prin copaci, pe stîlpi, pe deasupra drumurilor, pe ziduri mai mici sau mai mari sau chiar pe bude publice, afise si bannere cu chipul candidatului cãutau sã convinã alegãtorul. Linistea din sate se regãseste si în oras. Lumea e destul de putinã pe drumuri. Se pãseste greu, se face urmã pe trotuare, iar pe strãzi masinile merg cu 20-25 la orã, barã la barã. Zãpada cade greu peste tot tinutul.

Mici clinciuri la Tîrgu Neamt

Alegerile s-au desfãsurat fãrã probleme deosebite la Tîrgu Neamt, desi iarna a dat de furcã celor care s-au ocupat de buna desfãsurare a procesului electoral. La cele 13 sectii de votare erau asteptati 18.319 alegãtori, dar prezenta la urne a fost influentatã, mai ales în prima parte a zilei, de viscolul si ninsoarea abundentã. Potrivit unor surse din interiorul partidelor, pînã la ora 10 îsi exercitaserã dreptul la vot circa 6% dintre tîrgnemteni, la amiazã se ajunsese la 10%, la ora 13 - 20%, ora 15 - 30%, dar pãrea sã se aglomereze spre searã. Conducerea primãriei s-a preocupat ca toate traseele aflate în administrarea sa sã fie circulabile, activitatea de deszãpezire fiind coordonatã de viceprimarul Traian Humulescu. Scrutinul a fost monitorizat de observatori ai clubului tîrgnemtean al APD, nefiind semnalate probleme deosebite. Emanuel Bãlan, liderul APD Tîrgu Neamt a fãcut sesizãri despre prezenta unor bannere electorale în raza sectiilor. Primise si informatii despre români din Basarabia care nu erau lãsati sã voteze în sectii de peste Prut si-i informase mai departe pe colegii de la Bucuresti. La o sectie din Humulesti era prezentã si o tînãrã care efectua un sondaj de opinie la iesirea de la urne, pentru un exit-poll al Asociatiei GRADECO Iasi. Derularea scrutinului era urmãritã cu interes si de candidatii la functii în Parlament. Doi dintre ei, Marius Rogin (ARD) si Ionel Arsene (USL), ceruserã si în urmã cu 4 ani încrederea alegãtorilor. ÃŽn 2008, Rogin obtinuse 42% din voturi în Colegiul 7, cîstigînd al doilea mandat de deputat, în fata lui Ionel Arsene, situat la 32%. Acesta din urmã era încrezãtor, duminicã, în sansele sale: „O sã fie bine. Am asteptãri mari de la populatie, cred cã va vota în numãr mare cu USL“, a declarat Ionel Arsene. El îl acuza pe candidatul ARD de practici nelegale în atragerea alegãtorilor la vot, dar nu a fãcut o sesizare oficialã pe aceastã temã. Marius Rogin a catalogat acuzatiile de la USL ca nefondate si a remarcat cã pe parcursul votãrii se întîlnesc aceleasi probleme ca si în anii trecuti, cum ar fi faptul cã „fiecare partid încearcã sã-si ducã oamenii la vot“. Rogin prognoza o prezentã foarte slabã la urne. Aprecia cã la ora 13 votaserã cam 7% dintre alegãtori si considera cã nu vor trece mai mult de 22% pe la urne, pînã la finalul zilei. Alegerile au fost monitorizate si de fostul primar Decebal Arnãutu, candidat al agrarienilor pentru Camera Deputatilor. Nu a remarcat disfunctionalitãti în desfãsurarea scrutinului. Era de pãrere cã locuitorii comunelor erau afectati mai mult de vremea rea, fiindcã utilajele nu actioneazã pe toate ulitele, astfel cã bãtrînii si bolnavii ajung mai greu la sectii.

Valea Muntelui - zãpadã multã si prezentã modestã la vot

Si peste Valea Muntelui s-a asternut iarna lui 2012. A nins necontenit sîmbãtã noaptea si duminicã, pe parcursul întregii zile. Un strat gros de zãpadã a acoperit natura, punînd la grea încercare viata satelor în acest sfîrsit de sãptãmînã, cînd ar fi fost mai necesar ca oricînd ca timpul sã fie prielnic deplasãrii muntenilor la vot. Traficul autoturismelor ce s-au aventurat ieri în zonã, s-a derulat cu mare greutate, existînd adesea riscul unor împotmoliri neasteptate. Revenind la specificitatea zilei de duminicã, adicã la problema votului, administratiile comunelor de pe Valea Muntelui au avut o zi foarte grea. De dimineatã au pus în miscare buldoexcavatoarele, proprietatea primãriilor, pentru deszãpezirea drumurilor si ulitelor satelor. Cu toate acestea prezenta la vot a înregistrat procente mult scãzute, comparativ cu alegerile din iunie. „Este greu. A nins si ninge necontenit de sîmbãtã noaptea. Utilajul pentru deszãpezire aleargã continuu pe drumurile spre Audia si Bolãtãu si aproape cã nu se cunoaste. Dacã trece la deal, cînd se întoarce la vale drumul este din nou acoperit cu zãpadã. ÃŽn jurul amiezii, în comunã, procentul prezentei la vot era de 9%“, a declarat Gavril Lupu, primarul de la Hangu. Situatia era aceiasi si la Poiana Teiului. „Ne luptãm cu iarna. Buldoexcavatorul primãriei abia de face fatã. Ninge încontinuu si nu ne slãbeste deloc. Ocupîndu-mã de deszãpezire nu cunosc exact procentul prezentei poienarilor la vot. Dar nu sînt prea optimist. Vremea ne-a pus piedici mari“, a afirmat primarul Petru Bîia. Ceva mai optimist s-a dovedit a fi primarul de la Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, care, ieri, pe la ora 15,00, multumit de rezultatul muncii de deszãpezire, prin care au fost redate circulatiei pietonale toate cãile de acces ale satelor, spera într-o prezentã activã la vot în a doua parte a zilei: „Ne luptãm cu nãmetii, oamenii si-au curãtat ulitele si mai spre dupã-amiazã vor merge la vot. Este o zi frumoasã de iarnã, si-atît“. La Bicaz, situatia n-a diferit prea mult de cea de pe Valea Muntelui, cu toate cã în jurul amiezii, cînd satele înregistrau o medie de 9-10%, procent de prezentã la vot, aici se trecuse de 12%, iar la raportarea de la ora 13,00, Bicazul înregistra oficial 2.200 de votanti, din totalul de 7.406, înscrisi în liste, asta însemnînd 16,7%. „A început ceva mai anevoie, datoritã ninsorii abundente de la primele ore ale diminetii, dar pe parcurs bicãjenii au început sã se îndrepte în numãr tot mai mare spre sectiile de votare. Credem cã vom încheia bine ziua, poate chiar peste media pe tarã“, a declarat Ioan Spiridon, secretarul orasului. Si spusele sale se bazau pe experienta alegerilor trecute, a procentului amintit si, mai ales pe faptul cã, ieri, în jurul orei 15,00, ninsoarea la Bicaz s-a mai potolit. Asadar, sintetizînd putem spune cã pe Valea Muntelui iarna s-a asternut cu acte-n regulã în chiar ziua scrutinului pentru parlamentarele lui 2012. Sã fie un semn bun pentru urmãtorii patru ani? se întrebau ieri oamenii si noi o datã cu ei, luînd la picior nãmetii în cãutare de informatii pe tema electoralelor.

Acuze politice, la Roman

Nu stim cîtã bucurie a fost în rîndul alegãtorilor la vederea peisajului
alb din ziua alegerilor parlementare si la ninsoarea viscolitã care a cãzut cu nemiluita asupra zonei Roman. Cei mai constiinciosi s-au trezit devreme, pentru a fi printre primii care sã punã în urne buletine de vot. Altii au amînat momentul pînã au iesit de la bisericã, iar altii mai pe searã, cînd s-au mai linistit lucrurile. Candidatii pentru mandatele de deputati si senatori s-au prezentat la sectiile de votare însotiti de prieteni, sustinãtori, membri de partid si de multi ziaristi. Primul care a deshis „balul“ unei zile agitate a fost primarul Leoreanu, însotit de sotia sa si de cei doi fii, care au votat la Scoala Cuza, dupã cum au sustinut „pentru continuitatea proiectelor si pentru marea familie romascanã“. „Am votat cu gîndul de a sprijini
Romanul în proiectul început în urmã cu trei ani si jumãtate pentru a deveni un oras modern, un oras care a fost capitala Moldovei de Jos, la întretãierea de drumuri europene si la confluenta Moldovei cu Siretul. Un proiect care a prins deja rãdãcini la Roman, un proiect pentru care o echipã formatã din doi oameni a lucrat, s-a implicat si rezultatele se vãd“. Sotia edilului a precizat cã votat pentru sustinerea echipei Leoreanu-Udrea, pentru continuitate, pentru continuarea proiectelor si pentru cei care au demonstrat cã pot face ceva pentru oras. Apoi, la Grãdinita nr. 5, la Sectia de vot nr. 94, a votat Elena Udrea, candidata ARD la mandatul de deputat pe Colegiul 4 Roman-Ion Creangã. Ea a fost trecutã pe o listã suplimetarã si a declarat: „Am votat pentru echipa care va continua poiectele marii familii romascane din care fac acum si eu parte, pentru un oras european, pentru un oras prosper“. ÃŽntrebatã de o ziaristã despre paltonul purtat în aceastã zi de alegeri, deputata a rãspuns cu mîndrie: „Iatã cã si cu acest lucru se pot lãuda romascanii. Este un palton fãcut de o firmã romascanã, Dolena, iar Romanul se poate mîndri cu un asemenea brand“.

USL a votat pro-România, pro-Europa

Senatorul Ioan Chelaru, candidat în Colegiul 2 Senat, a votat la ora
11, la Centrul de îngrijire si asistentã din strada Bogdan Dragos,
Sectia 103. Acesta, însotit de sotie, a precizat: „Am votat pentru un
Parlament stabil, puternic, format din adevãrati specialisti si pentru
parlamentari care sã tinã cu urbea si pentru localitãtile care le
delegã puterea. Actuala echipã este cea mai bunã si cred cã votul
pe care l-am dat azi este pentru un Parlament majoritar, puternic,
care sã ne ajute pe toti sã poatã spune cã România s-a transformat
în bine. Votez si am votat pentru un Parlament pro-european, un
Parlament pro-NATO, care sã reprezinte cel mai bine interesele
românilor“. Candidatul USL, Liviu Brãtescu, a votat la Scoala 9, acolo unde a predat acum cîtiva ani istoria, din cartierul Favorit. Acesta a venit însotit de pãrintii sãi (care nu au votat acolo, din cauzã cã apartineau de o altã sectie) si de membrii din stafful USL. Acesta, dupã ce a votat, a precizat cã nu este normal ca primarul Leoreanu si Elena Udrea sã fie în campanie electoralã si în ziua alegerilor. „Am votat pentru un proiect care are ca principal obiectiv sã redea bunãstarea si onoarea acestui oras. Vreau sã atrag atentia asupra unui lucru care se întîmplã în acest moment: primarul municipiului se plimbã prin toate sectiile cu contracandidatul meu. Fac apel la autoritãtile statului pentru a opri aceastã ilegalitate“, a precizat Liviu Brãtescu. ÃŽn rest, linistea alegerilor a mai fost încãlcatã si de „Stegarul dac“, care, cu papucii dati jos de la gît, a pichetat sediul de campanie al Elenei Udrea, încã de la primele ore ale diminetii.

Articol afisat de 3089 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective