Veterinarii insistã pe controlul cãrnii de porc
Pentru cã în aceastã perioadã în foarte multe dintre gospodãriile populatiei de la sate se taie „traditionalul“ porc de Crãciun, medicii veterinari insistã ca proprietarii animalelor sã facã examen trichineloscopic la carnea obtinutã. Pentru asta, oamenii trebuie se ducã la medicul veterinar din localitate cu o probã de carne de circa 150 de grame, însotitã de crotaliul care este element de identificare al animalului sacrificat. ÃŽn pietele din Piatra Neamt, Roman, Bicaz si Tîrgu Neamt, carnea este examinatã trichineloscopic de veterinarii responsabili de aceste locuri publice. Un astfel de examen costã 2 lei, iar în cazul în care se depisteazã cã un animal este bolnav, proprietarul lui primeste despãgubiri conform prevederilor legale. Medicii veterinari spun cã principalul factor de îmbolnãvire este consumul cãrnii de porc sau de vînat neexaminatã din punct de vedere tricineloscopic. De asemenea, prepararea cãrnii în sînge si consumul unor preparate crude sau insuficient preparate termic - pastramã, cîrnati, suncã - reprezintã alte riscuri de îmbolnãvire. Potrivit medicilor veterinari, procedeele de sãrare, afumare sau uscare a cãrnii nu distrug larvele care provoacã trichineloza. Cei care achizitioneazã carne din alte locuri decît centrele autorizate se pot îmbolnãvi de trichinelozã. Trichineloza este o boalã provocatã de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminatã. Omul se îmbolnãveste în cazul în care consumã carne de porc, de vînat (mistret, urs) sau de cal, care contine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Boala nu se transmite de la om la om. Majoritatea cazurilor de trichinelozã sînt asimptomatice, însã existã si forme grave, care pot cauza moartea prin complicatiile determinate. Manifestarea bolii depinde de cantitatea de carne mîncatã, de gradul de contaminare a acesteia si de rezistenta organismului. Printre simptomele trichinelozei se numãrã tulburãrile digestive (dureri abdominale, diaree, greturi si vãrsãturi), care apar la o zi, douã, dupã consumul de carne contaminatã. Mai sînt caracteristice bolii febra, umflarea ochilor si a fetei, conjunctivita, durerile musculare si slãbiciunea muscularã severã. „Recomandãm persoanelor care au consumat carne neexaminatã trichineloscopic si care prezintã astfel de simptome sã se ducã urgent la medic. Populatia este sfãtuitã sã cumpere carne numai din centrele comerciale care pun în vînzare produse avizate sanitar-veterinar“, a spsu Constantin Lipan, adjunctul DSV Neamt.
|