Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Se f... prostii între ei si vin controalele“

„Se f... prostii între ei si vin controalele“

• proportiile „Jafului în pãduri“ i-a speriat chiar si pe inculpati • în rechizitoriu, anchetatorii au arãtat cum pãdurarul Caraze l-a ajutat pe un alt acuzat sã scoatã lemn de sub sechestru • în convorbiri învinuitii se mirau între ei de jaful de proportii din codrii Neamtului •

Actul de inculpare a celor 18 învinuiti din dosarul „Jaf în pãduri“ scoate la ivealã aspecte halucinante. Asa cum am arãtat în editia de ieri, afacerea necuratã nu ar fi mers atît de bine dacã inculpatii nu ar fi beneficiat de sprijinul activ al celor care ar fi trebuit sã vegheze la respectarea legii. Este vorba de politistii Valentin Todiricã, Stefan Mãcãrescu, Ovidiu Bezim, precum si pãdurarul Paul Caraze. Am arãtat deja cum primii trei au pactizat cu infractorii, dar la fel a procedat si Caraze. ÃŽn timpul scurt pe care l-a petrecut în calitatea de pãdurar la Grinties, circa un an, si-a încãlcat în mod repetat atributiunile de serviciu si îi lãsa sã exploateze la negru pe cei care îi ofereau atentii consistente. Cei care nu procedau în acest fel, dar voiau sã taie arbori nemarcati, erau amenintati cu confiscarea lemnului. ÃŽn alt caz, l-a ajutat pe un alt inculpat, Adrian Grasu, sã scoatã de sub sechetru lemn nemarcat si care fusese gãsit de alti reprezentanti ai legii, neimplicati în activitatea infractionalã. Conform actelor de urmãrire penalã, pe 26 iulie 2012 în zonã a venit o echipã de control a Gãrzii Financiare, care urmãrea instalatiile de debitare lemn. Pe un teren, în apropiere de locuinta lui Adrian Grasu, echipa de control a identificat cantitãti importante de material lemnos, atît primar, cît si secundar, precum si o masinã în care se afla încãrcatã o parte din scîndura prelucratã anterior. Comisarii au constatat cã pentru întreaga cantitate de lemn, nu existau documente de provenientã, iar arborii neprelucrati nu erau marcati, nici la capete, si nici pe lateral. La fata locului a fost gãsit numai tatãl lui Grasu, Neculai, care a declarat cã lemnul îi apartine si provine de pe o suprafatã de teren ce apartine familiei si pentru care a fost pus în posesie. Comisarii i-au chemat la fata locului pe politistul Mihai Ciobanu, de la Sectia 12 Poiana Teiului si pe pãdurarul Caraze. S-a încheiat proces verbal pentru 22,6 mc bustean si 10,30 mc de cherestea, întreaga cantitate fiind predatã cãtre Caraze în vederea ridicãrii si confiscãrii. Pãdurarul nu a avut nici cea mai micã intentie sã ridice lemnul, ci aceea de a-l ajuta pe Grasu sã-l recupereze. Astfel, în procesul verbal de confiscare si dare în custodie, Caraze a omis în mod intentionat sã treacã seria actului de identitate si i-a dat asigurãri lui Grasu cã dacã va ataca actul în instantã va avea cîstig de cauzã. Ulterior „(...) avînd acceptul lui Caraze Paul, învinuitul Grasu Adrian a valorificat întrega cantitate de material lemnos ce a fãcut obiectul procesului verbal de confiscare si dare în custodie, desi acesta era legal sechestrat“, dupã cum se aratã în rechizitoriu. Lemnul a fost folosit de Grasu la constructia unui imobil.

Chiar si acuzatii se mirau cît s-a putut fura

Ancheta efectuatã în acest caz extrem de complex a scos la ivealã faptul cã exploatãrile ilegale în zona Grinties au cunoscut o asemenea amploare, încît, la un moment dat, chiar si inculpatii se mirau cît au putut lua. Dacã pentru cei din zonã, obisnuiti sã cadã pãdurea pe ei, amploarea jafului i-a speriat la propriu, cam ce-si poate închipui o persoanã strãinã de acest fenomen. Relevantã în acest caz este discutia unuia dintre inclpati cu o persoanã pe care anchetatorii încã nu au reusit sã o identifice. Celãlalt este Petrea Gavril, zis „Trucã“, de 38 de ani, din Pîrîul Pîntei, comuna Borca. Acesta a fost inculpat pentru acuzatiile de aderare la o asociere infractionalã, complicitate la evaziune fiscalã si uz de fals. Pe 1 iunie 2012 „Trucã“ a vorbit la telefon cu un alt transportator, aflat în zona Petru Vodã. Cei doi au conversat despre controale din zonã, apoi au trecut la partea de exploare, cã nu prea mai au de unde lua, cã deja dealurile sînt goale.
B. (persoanã necunoscutã): Pãi da, cu acte, naspete dintr-astea.
Gavril Petrea: Pãi ei acolo taie în nestire cã nu mai au ce tãia si mai are pe cineva prieten acolo... a fost si i-a tãiat vreo cîtiva brazi ceala lui ãsta ... ãsta a sãrit la el si apoi a început povestea.
B: Pãi de la asta începe... se f... prostii între ei si vin controalele.
G.P: Dar e gata cu lemnele, pe Grinties nu mai ai ce tãia.
B: Bãi bãiete...
G.P: Dar tu nu stii cum e... merg la tãiat cu rasu... am vãzut cu ochii mei... Mai este niste fag si cîte un brad pe aici, pe colo, restul nimic.
B: Si ce dracu facem, mã?
G.P: Acolo e gata, aici la noi mai e cîtusi de cît ... mai scoate cîte o partidã la licitatie, dar dincolo a luat Sturza... pe Grinties dacã s-a terminat cu particularii e gata.

Cãtuse mentinute

Ieri, cei cinci arestati în cauzã au fost prezenti din nou în fata judecãtorilor, pentru prelungirea detentiei. Anchetatorii au fãcut o miscare nouã, si dacã au cerut mentinerea cãtuselor pentru Valentin Todiricã, Stefan Mãcãrescu, Paul Caraze si Dumitru Galanton, au cerut revocarea arestului în ce-l priveste pe Dumitru Morosanu, pe considerentul cã acesta a fost sincer. La finele sedintei de judecatã magistratii au pãstrat cãtusele pentru toti cei cinci inculpati. Reamintim cã ieri, 12 decembrie 2012, anchetatorii au sesizat instanta de judecatã pentru 18 inculpati, cinci fiind în stare de arest preventiv. Este vorba de doi afaceristi, doi politisti si un pãdurar. Pentru alte 17 persoane, printre care primarul si secretarul de Grinties, Vasile Alexandroaie si Iosif Cretu, cauza a fost disjunsã si cercetãrile continuã. Au fost deferiti justitiei afaceristii Benone Morosanu si Dumitru Galanton, politistii Stefan Mãcãrescu, Valentin Todiricã si Ovidiu Bezim, precum si pãdurarul Paul Caraze. Toti acestia sînt în stare de arest preventiv, iar restul de 13 inculpati sînt liberi. Este vorba de omul de încredere al lui Morosanu, Petrea Gavril, fratele lui Morosanu, Toader Cristinel, precum si altii care i-au ajutat în activitatea infractionalã, Cristian Nicolae Lut, Mihai Bulai, Ionel Ricea (inginer în cadrul Ocolului Silvic Poiana Teiului), Constantin Emil Enache, Adrian Grasu, Ioan Ciucanu, toti acestia ajutîndu-i pe acuzati în activitatea infractionalã. Vor veni la judecatã si patroni din sudul tãrii care au cumpãrat „codrii“ Neamtului desi stiau de exploatãrile ilegale. Este vorba de Silviu Daniel Dincã, administrator al firmei Prima Confort, din Teleorman, Dumitru Onicã, patron la Dãnuta Trans, din Mihãilesti Arges, Ciprian Solot, patron la Cip&Dor, din Bacãu si Alexandru Drãgan, administrator al Ecologic
Alexwood, din Tazlãu.

Articol afisat de 2155 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective