Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COSMAR cu ZÃPADA

COSMAR cu ZÃPADA

• mai multe artere rutiere erau blocate ieri dupã amiazã • este vorba de 11 drumuri judetene • pe drumurile nationale se circula, însã în conditii dificile • utilajele celor de la Drupo si Drumuri Nationale au actionat fãrã încetare • situatia este monitorizatã permanent de cãtre politistii rutieri • cãderile masive de zãpadã si mai ales viscolul le-au pus mari probleme angajatilor de la Ambulantã • edilii romascani se luptã cu tonele de zãpadã îndepãrtate de pe strãzile orasului în urma ninsorilor abundente • va ninge neîntrerupt pînã marti noapte, dupã care precipitaiile dispar, dar se face mult mai frig •

t

Desi drumarii de la Drupo si Drumuri Nationale au intervenit de cînd a început sã ningã semnificativ, circulatia pe cele douã categorii de trasee nu s-a desfãsurat în conditii tocmai agreabile pentru participantii la trafic. Oficial, pe drumurile nationale se circula ieri, dar viscolul de la sol dãdea mari emotii echipelor de interventie. Mai greu a fost cu drumurile judetene, cele din zona Romanului, care au gemut sub nãmeti în acest week-end. „Mai mult nu se circulã decît se circulã! Noi am reusit sã strãbatem unele dintre traseele cu probleme cu o masinã de teren, dar le-am recomandat participantilor la trafic sã renunte la a merge, pentru cã e posibil sã rãmînã blocati în zãpadã. Sînt probleme pe trasee precum DJ 158 Buhusi - Secuieni, DJ 159 Izvoare - Bãtrînesti - Valea Ursului, DJ 207A Roman - Bîra - Nistria, DJ 207C Horia - Valea Ursului si DJ 280 Bîra - Chicirea“, a declarat dispecerul de serviciu de la Drupo Neamt. Pe unele dintre aceste trasee utilajele nu interveneau din cauza viscolului. Nu se înregistrau drumuri blocate cãtre orasul Tîrgu Neamt, dar era complicatã situatia cãtre Urecheni, unde utilajele nu puteau interveni din cauza zãpezii foarte mari si apoase. Zãporul, la sfîrsitul acestei sãptãmîni, avea o lungime de peste 8,5 km. Si-au petrecut noptile week-end-ului trecut 35 de persoane fãrã adãpost în spatii care sînt puse la dispozitie de cãtre primãrii. Sase au fost a adãpostul din Piatra Neamt, patru la Roman, 22 la Tîrgu Neamt si 3 la Roznov. Dintre acestea, 6 persoane au fost recuperate de pe strãzi si 29 s-au prezentat singure la locurile de cazare.

Ambulanta suprasolicitatã

Cãderile masive de zãpadã din ultimele douã zile si mai ales viscolul le-au pus mari probleme cadrelor medicale de la Ambulantã. Au avut 328 de solicitãri doar pînã duminicã dimineatã, dintre care 269 au fost urgente majore. Pentru scoaterea victimelor din case a fost nevoie de multe ori de interventia utilajelor de deszãpezire, a tractoarelor sau chiar a sãniilor. Din pãcate, au fost multe cazuri grave ce au necesitat interventia comunã a mai multor institutii, iar toate utilajele de deszãpezire au fost mobilizate pentru salvarea vietilor. Sîmbãtã seara au fost douã solicitãri de viatã si de moarte, pentru cã era vorba despre douã persoane intoxicate cu monoxid de carbon de la sobe. Primul pacient era un bãrbat de 45 de ani, din Nisiporesti, care a intrat în crize convulsive din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon, motiv pentru care a suferit si un traumatism cranio-cerebral acut. Cu chiu cu vai omul a ajuns la spital si a rãmas pe mîna medicilor. Tot sîmbãtã seara, cînd deja începuse viscolul, si o femeie de 55 de ani, din comuna Trifesti a avut nevoie de ajutor, aceasta fiind gãsitã inconstientã în casã. Medicii au stabilit cã se intoxicase cu monoxid de carbon si a fost salvatã în ultimul moment. Medicii de la Salvare fac apel cãtre nemteni sã nu cearã ajutor decît pentru urgente reale, si nu pentru afectiuni banale care pot suferi amînare.

Politistii rutieri monitorizeazã situatia

Mai multe echipaje ale Politiei Rutiere Neamt se aflau ieri pe traseele rutiere cu probleme pentru a sprijini actiunea de deszãpezire. De asemenea, oamenii legii monitorizau toate arterele rutiere din judet. ÃŽmbucurãtor este faptul cã nu s-au înregistrat evenimente rutiere deosebite soldate cu victime. Conform celor precizate de comisarul Bogdan Paleu, din cadrul Politiei Rutiere Neamt, ieri dupã amiazã, la ora 13, în judetul Neamt erau blocate 11 drumuri judetene. „Pe drumurile nationale se circulã si nu sînt probleme deosebite. Bineînteles, se circulã în conditii de iarnã. Sînt 28 de utilaje care actioneazã pe aceste trasee. Probleme avem pe drumurile judetene, la aceastã orã fiind 11 astfel de artere blocate de zãpadã. Se actioneazã partial, nu pe toate rutele, în sensul cã dupã ce se deblocheazã un drum, utilajele sînt mutate în alte zone. Cele mai multe drumuri blocate sînt în zona Romanului. Asteptãm sã se mai potoleascã viscolul ca sã putem actiona“, a declarat comisarul Paleu. Drumurile judetene cu probleme erau în zonele Fãurei, Ion Creangã, Valea Ursului, Bîra, Stãnita, Budesti Trifesti si pe DJ 159 Borlesti-Rediu-Cîndesti. Ieri dupã amiazã, pe DN 15D, Piatra Neamt-Roman, se circula fãrã probleme.

Lupta romascanilor cu zãpada

Edilii romascani se luptã cu tonele de zãpadã îndepãrtate de pe
strãzile orasului în urma ninsorilor abundente de zilele trecute si se
pregãtesc de interventii si pentru noul val de zãpadã care este din nou anuntat de cãtre meteorologi cã va cãdea în urmãtorele 24 de ore. Directorul societãtii de salubritate Rossal, Ionel Ciocan, ne-a precizat modul în care s-a actionat în ultimele douã zile, pentru îndepãrtarea stratului abundent de zãpadã din oras. „Sîmbãtã am continuat sã cãrãm zãpadã pentru a degaja strãzile de cantitãtile enorme cãzute sãptãmîna trecutã, tinînd cont cã prognoza meteo pe care am primit-o, anuntã, din nou, ninsori. S-a lucrat pe strãzile: Smirodava, Pãcii, Tudor Vladimirescu, Gloriei, Piata Smirodava, Mihai Eminescu, Cuza Vodã, Sucedava, Tineretului, Anton Pann. A trebuit sã intervenim încã o datã pe strada Energiei. Din cauza faptului cã toti cei care locuiesc în zonã au aruncat zãpada pe stradã blocînd-o si am fost sesizati si de cei de la Agrana cã nu se poate circula înspre si dinspre fabricã, a trebuit sã intervenim si sã îndepãrtãm si aceastã zãpadã. Am actionat de asemenea pe bulevardul Roman Musat de la sensul Giratoriu pînã la «Doi Mãgari»“, a declarat Ionel Ciocan. Acesta a mai spus cã în ciuda
faptului cã deszãpezirea punctelor gospodãresti si a aleilor nu este
prinsã în contract, la rugãmintea Primãriei s-a actionat pentru
degajarea zãpezii abundente cãzute în aceste locuri, pentru a se
putea ridica containerele de gunoi. „A fost un ger cumplit de minus
20 de grade C si în aceastã situatie, pentru a putea ridica zãpada deja înghetatã am folosit utilaje avînd cupe. Este vorba de sase caterpilare pe care le-am distribuit în trei sectoare. S-a lucrat cu echipe de 40 de salariati care au degajat zãpada cu lopata, împãrtiti pe trei schimburi. La rugãmintea municipalitãtii s-a intervenit si pe ruta Ocolitoare Est, spre Sagna, unde viscolul a înfundat, ca în fiecare an, soseaua. Zilnic s-au ridicat din oras 120 de camioane de 16-20 metri cubi de zãpadã, care au fost depozitate pe strada Colectorului, lîngã groapa de gunoi si la Kartodrom. Pe bulevardul Roman Musat am împrãstiat sase metri cubi clorurã de calciu pe turã, iar pe restul strãzilor 50 metri cubi material antiderapant. Imediat dupã cãderea primei zãpezi abundente s-a actionat de 3-4 ori, pe trasee cu utilajele si apoi de cîte douã ori pe zi, în functie de necesitãti“, a mai spus directorul companiei de salubritate. Acesta a precizat cã în tot acest timp s-a avut grijã de oamenii care au lucrat la temperaturi de minus 15-20 de grade, acestia fiind echipati corespunzãtor si distribuindu-li-se, din douã în douã ore, ceai cald, pentru a putea rezista unor asemenea temperaturi negative.

Ninge pînã marti!

Avertizarea cod galben de ninsori si viscol expirã astãzi, 17 decembrie 2012, la ora 10, dar conform informatiilor de pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, ninsorile continuã. Va ninge neîntrerupt pînã marti noapte, dupã care precipitatiile dispar, dar se face mult mai frig. Specialistii spun cã si astãzi se vor înregistra ninsori, dar acestea vor fi mai slabe din punct de vedere cantitativ. În schimb nu va fi prea frig si în miezul zilei termometrele vor indica o maximã de -2 grade. Este posibil ca pe timpul noptii sã scãpãm de fulgii de nea, iar în zori mercurul din termometre se va opri la valoarea de -6 grade. Si marti, 18 decembrie, va ninge slab, dar va fi ceva mai frig, cu o maximã la prînz de -4 grade. Precipitatii sub formã de zãpadã vor fi si dupã lãsarea întunericului cînd frigul se înãspreste, fiind anuntatã o minimã de -8 grade. Dacã prognoza se adevereste de miercuri iese soarele si pe fondul unui cer variabil în miezul zilei termometrele vor indica -7 grade. Dupã lãsarea noptii vine gerul si minima va atinge pragul de -14 grade. Aceleasi conditii meteo se vor pãstra pînã cel putin pe 21 decembrie.

Articol afisat de 1643 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective